Излишните косми: защо се появяват и как да ги отстраним?

Повишените нива на хормона андроген могат да се дължат на различни патологии, например вродена надбъбречна хиперплазия или поликистозни яйчници.
Излишните косми: защо се появяват и как да ги отстраним?
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

Научното наименование е хирзутизъм и за него съществуват редица причини. Резултатът е много косми в различни места по тялото. В тази статия ще ви разкажем повече за излишните косми: защо се появяват и как можем да ги отстраним. Не пропускайте!

Обилните косми и излишните косми

При някои жени космите растат повече от “нормалното” по краката, гърба, лицето и крайниците. Това не е здравословен проблем, но засяга естетиката и красотата, а и представлява състояние, което изисква повече грижи и внимание.

Наскоро дадохме определението за обилни косми, но знаете ли, че съществува и явлението “излишни косми?” В този случай космите растат в най-различни области на тялото като: врата, брадичката, гърдите, краката, гърба, крайниците, под пъпа и т.н.

Това състояние се нарича се хирзутизъм и засяга жените. То може да възникне като малък проблем, който в много редки случаи прераства в сериозно заболяване, което пречи на нормалния начин на живот.

Това са космите на тялото

Дори когато жените се бръснат, правят кола маска или използват други методи за отстраняване на нежеланото окосмяване, особено в зоните на краката, слабините и подмишниците, сигурно е, че космите присъстват в по-голяма част от тялото. Изключение правят дланите на ръцете, стъпалата на крака и в мукозните мембрани.

Косата не притежава мастни жлези и се състои от много къси и тънки (не повече от 2 мм.) влакнести капиляри. Когато размерът се увеличава и става по-дебел поради действието на хормона андроген, косата става по-суха. Производството на този хормон е по-високо при мъжете и поради тази причина те имат повече окосмяване по тялото, отколкото жените. Въпреки това някои жени могат да са с повишено производство на андроген и по този начин да “се сдобият” по-дълга, по-гъста и по-тъмна коса на повече места по тялото.

Друг фактор, който определя дали една жена страда от хирзутизъм, е нейният наследствен „грим”.

Космените фоликули реагират на различни хормони, например тестостерон (друг от типа “мъжки”). Зоната с най-голям дял реакции на тези хормони е в областта на пубиса. Поради това космите растат в по-голямо количество там – както при мъжете, така и при жените. Същото се случва и подмишниците, където космите са дебели и гъсти.

Мъжете са предразположени да имат по-дебели и по-дълги косми от жените в тези “типични” области – гърдите, гърба и корема. Повечето жени също имат косми в тези области, но са по-къси, меки и фини, едва видими или осезаеми. Когато производството на андроген е повишено обаче, космите стават по-дебели и по-дълги, и в много случаи придават вид на мъж.

Излишните косми могат да бъдат премахнати с кола маска.

Защо нивото на андроген се повишава при някои жени? Това може да се дължи на различни патологии, като например вродена надбъбречна хиперплазия (генетично заболяване, което засяга надбъбречните жлези и произвежда повече от някои хормони като кортизол или “полови хормони”) или поликистозни яйчници.

Хирзутизмът може да бъде причинен от напрежение или психически стрес, наднормено тегло и безплодие.

Методи за премахване на нежелано окосмяване

Поради наличието на много и различни техники за премахване на излишните косми по тялото и процедури за намаляване на производството на някои хормони, хирзутизмът вече не се счита за медицински проблем. Сега е сред “естетическия” сегмент за повечето професионалисти. Все пак увеличеното окосмяване по тялото може да доведе до проблеми с женското самочувствие и да накара жената да се почувства депресирана.

Ако космите започнат да растат неконтролируемо, това може да се дължи на стрес, който причинява увеличение в производството на определени хормони. Съществуват и други хормони, които могат да противодействат на тази ситуация (предписани от лекар). Ако пациентът не желае да приема никакви лекарства за лечение на хирзутизъм, тогава е необходимо да се прибягва до традиционните методи за обезкосмяване.

Кола маска

Това е един от най-популярните методи за премахване на излишните косми в Испания и някои американски страни. Тя може да се направи у дома (за тези, които желаят) или в салон за красота. Премахването на окосмяване с кола маска има предимства, които другите техники не могат да предложат, като например, че космите растат много по-бавно (между 4 и 5 седмици, в зависимост от жената). С течение на времето и с продължително прилагане на кола маска корените на космите отслабват и стават по-малко плътни и по-тънки. Недостатъкът е, че е болезнен метод, особено ако имате много косми или се прави в области като слабините. Съществуват няколко категории кола маска, които се използват – например няколко ленти наведнъж, за да се улесни процедурата.

Кола маската е един от най-популярните методи за премахване на излишните косми.

Бръснене

Този метод има различни форми, като бръснене с бръснач или с електрическа самобръсначка. Уредите са същите, които използват мъжете. В някои магазини единствената разлика е, че те са розови – нищо повече. Някои смятат, че чрез тази техника космите ще растат дебели и по-черни, но това не е доказано. Хубавото на този метод е, че не боли, но отрицателната страна и особено за тези, които страдат от хирзутизъм, е, че трябва да се прави доста често, най-малко веднъж всяка седмица. Не се препоръчва използването на този метод в чувствителните зони на тялото или лицето. Най-добре е да го извършвате в банята, защото топлата вода ще отвори порите.

Отстраняване на косми с пинсета

Този тип отстраняване на излишните косми не се препоръчва за жени с хирзутизъм, защото е предназначен за използване от време на време и за отстраняване само на няколко косъма.

Лазерна епилация

Тази опция, която се извършва в специализирани клиники, може да бъде решение за отстраняване на излишните косми. Недостатъкът е, че е много скъпа и не гарантира 100% успеваемост.

Депилиращ крем

Депилиращите кремове са алтернатива за премахване на излишните косми.

Това е проста и безболезнена алтернатива за премахване на излишните косми по тялото. Въпреки това при някои жени може да причини дразнене на кожата. Преди да използвате този метод, препоръчва се да го тествате, като приложите малко в зоната на крака. Ако забележите зачервяване, сърбеж или парене, отстранете крема веднага и не го използвайте отново.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bode, D., Seehusen, D. A., & Baird, D. (2012, February 15). “Hirsutism in women”, American Family Physician, 85(4), 373-380
  • Alejandra Julia Giurgiovich, “Hirsutismo: diagnóstico diferenciales y tratamiento“, web https://www.gba.gob.ar/saludprovincia
  • Barrionuevo, P; Nabhan, M; Altayar, O; Wang, Z; Erwin, PJ; Asi, N; Martin, KA; Murad, MH (1 April 2018). “Treatment Options for Hirsutism: A Systematic Review and Network Meta-Analysis”. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  •  Ekback, Maria Palmetun (2017). “Hirsutism, What to do?” International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders, 3 (3)
  • Bachelot, A. (2011). Hirsutismo: diagnóstico y conducta práctica. EMC-Tratado de Medicina, 15(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1636541011710212
  • Aizpún, J. L., de Arriba Muñoz, A., & Longás, Á. F. (2011). Hiperplasia suprarrenal congénita. StAR, 450, P450c17. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/09_hiperplasia.pdf
  • Dra, P. T. S., Preisler, R. J., & Magendzo, N. A. (2013). Síndrome de ovario poliquístico. diagnóstico y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(5), 818-826. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013702293
  • Biondi, M., & Picardi, A. (1999). Psychological stress and neuroendocrine function in humans: the last two decades of research. Psychotherapy and psychosomatics, 68(3), 114-150. https://www.karger.com/Article/Abstract/12323
  • Gutiérrez Gómez, C., Ibarra, M. M., Sánchez, A. G., Rodríguez, A. V., Andrade Delgado, L., Romay, A. Á., … & Rodríguez, P. S. (2005). Depilation with laser. Cirugía Plástica, 15(1), 18-26. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=33&IDARTICULO=4719&IDPUBLICACION=603

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.