Интересната история на Ловеца на сънища

Племето Оджибуей продава сънохващачите с идеята, че държат надалеч негативната енергия и лошите духове и благодарение на тях хората се предпазват от кошмари
Интересната история на Ловеца на сънища

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Познавате ли Ловеца на сънища? Имате ли си един над таблата на леглото у дома? Или може би в антрето или пък край прозореца? Този сувенир, наричан още сънохващач, е приятен на вид и интригуващ. Според легендата той прочиства света на сънищата. Представлява канал от позитивна енергия, който не позволява на негативната енергия да навлиза в сънищата на човека, т.е. да сънува кошмари през нощта.

В следващите редове ще разгледаме популярно вярване, поддържано от интересния мит за произхода на Ловеца на сънища.

Племето Оджибуей и произходът на Ловеца на сънища

Произход на Ловеца на сънища

Историята на Ловеца на сънища започва далеч назад във времето. Корените му се откриват в практиките на едно американско племе, което през 60-те години на 20 в. започва да продава масово тези ръчно направени продукти на туристите, идващи в резерватите. Ловецът на сънища представлява неизменна част от културата и традицията на племето Оджибуей.

Племето живее на територията на Северна Америка, на територията на Онтарио, Уисконсин и Минесота. За да направи Ловец на сънища, племето Оджибуей използва влакна от коприва, завързани под формата на кръг или сълза, като се образува и една мрежа, наподобяваща тази на паяка. Използва се още върба. По принцип Ловецът на сънища не е голям по размери – диаметърът му достига най-много до 10 см.

Племето продава сънохващачите с идеята, че те държат надалеч негативната енергия и лошите духове и благодарение на тях хората се предпазват от кошмари. Любопитното е, че много местни племена са били против решението на племето Оджибуей да продава Ловци на сънища на туристите. Според тях масовата продажба на сънохващачи на туристи, които ги купуват само с естетическа цел, води до обезценяването на символиката им и те губят своята мистична и духовна автентична стойност.

Въпреки критиката от страна на другите племена, в наши дни Ловците на сънища представляват един от най-продаваните продукти в Америка и са популярни из цял свят.

Предназначението на Ловеца на сънища

Предназначение на Ловеца на сънища

Препоръчително е сънохващачът да виси над таблата на леглото или над кошарата на детето. Целта му е да прогони кошмарите или онези страховити съновидения, които понякога се появяват в сънищата на човека. За племето Оджибуей Ловецът на сънища действа по следния начин:

  • Той прочиства сънищата. По време на съня кошмарите или лошите чувства се заплитат в паяжината на Ловеца на сънища. В същото време приятните сънища и позитивните чувства минават под разположените по-надолу пера, за да достигнат до човека. Когато се зазори, топлата светлина на слънцето кара кошмарите да изчезват, а щом са уловени от Ловеца на сънища, те изчезват завинаги. Прекрасно тълкуване, нали?

Традицията на създаване на сънохващачи се базира също така на една легенда за племето Оджибуей.

Легенда за племето Оджибуей

Централна фигура е красива жена на име Асибикааши. Тя е била позната още като “жената-паяк”. Далеч от страховитите асоциации, с които можем да свържем паяците, това, което е правила тази красива жена, е да се грижи за всички създания в света.

Тя се навеждала над кошарите или леглата на децата, за да създаде невидима мрежа – фина и нежна материя, която била способна да прихваща всеки кошмар и да го кара да изчезва. Нищо лошо не можело да се случи на съществата, закриляни от Асибикааши. Всяка негативна енергия буквално засядала в мрежата до настъпването на зората, когато ярката слънчева светлина приветствала всяко добро нещо на света и карала лошото да изчезва. Красива легенда…

Тук е мястото и времето да споделим и втората версия за функционирането на Ловеца на сънища. Племето Лакота има друго обяснение, което категорично ще пробуди любопитството ви:

  • Кошмарите и негативната енергия преминават през мрежата, докато не изчезнат, а добрите сънища се натрупват в центъра на сънохващача и след това нежно се плъзват по перата, за да достигнат до човека и да го дарят със спокойствие и комфорт. Всяко лошо нещо изчезва, а доброто бива улавяно в центъра на мрежата.
Легенда за Ловеца на сънища

 

Имате ли Ловец на сънища у дома?

Той определено е плод на интересна традиция. Не можем със сигурност да кажем, че наистина държи надалеч негативната енергия, но, от друга страна, няма да навреди, ако разполагаме с един от тях край себе си. Хубаво е да знаем историята на сънохващача и да ценим тази древна традиция. Когато имаме един Ловец на сънища у дома, ние по своеобразен начин отдаваме уважение на северноамериканските племена, чиито легенди продължават да живеят и до днес. Цветът на сънохващача не е от значение или външността му. При всички положения е добре да разполагаме с него над таблото на леглото.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.