Импетиго: симптоми и причини

Импетигото е доста заразно заболяване. Поради тази причина трябва да се лекува възможно най-скоро. Обикновено засяга деца на възраст между 2 и 6 години, но може да се заразят и възрастни.
Импетиго: симптоми и причини

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Импетиго е инфекциозно заболяване, което засяга предимно деца. Смята се, че около 1% от децата в Европа са се сблъскали с това заболяване. В Латинска Америка процентът достига 15%. Това не е сериозен проблем, но може да доведе до значителни последици.

Импетиго се среща рядко при възрастни. Въпреки това заболяването може да се появи във всяка възраст. Обикновено се среща в детството, при деца на възраст между 2 и 6 години. На този етап няма напълно изградени хигиенни навици, а между децата има много физически контакти.

Когато сте изправени пред случай на импетиго, е важно да започнете лечение във възможно най-кратък срок. Въпреки че по принцип не е сериозно, заболяването е много заразно и се разпространява бързо. При някои деца може да предизвика и постинфекциозен гломерулонефрит, който е сериозен проблем.

Какво е импетиго?

Дете с импетиго на устните.
Децата са най-засегнати от импетиго, кожна инфекция, която се причинява от бактерии и чиито клинични прояви включват появата на рани по лицето.

Импетигото е кожна инфекция, причинена от бактерии. Обикновено се появява като червени рани по лицето. Те се намират предимно близо до устата или носа. Могат да се наблюдават и по ръцете и краката. Тези рани се спукват и оставят струпеи с цвят на мед.

Инфекцията протича в епидермиса, който е най-повърхностният слой на кожата. Този защитен слой съдържа кератин, който действа като бариера срещу контакта с външния свят. Ако този слой е отслабен или повреден, позволява на бактериите, които причиняват импетиго, да преминат.

Има основно три вида импетиго:

 • Мехури: Причинява се от стафилококи и води до образуване на мехури по кожата.
 • Без образуване на мехури. Причинява се от стрептококова бактерия и вместо да образува мехури, разяжда кожата. Това е най-често срещаната форма.
 • Тип ектима. Генерира язви, вместо мехури или ерозии.

Симптоми

Първият симптом на това заболяване е зачервяване на кожата, сякаш нещо я е раздразнило. Както и появата на сърбеж. Малко по-късно се появяват малки мехури или везикули. Те имат много тънко покритие, което лесно се пука.

Когато се спукат, мехурите или везикулите отделят гной. Това вещество е силно заразно и всеки контакт с него трябва да се избягва. Кожата е сурова и кървяща. Някои мехури са особено устойчиви и имат жълтеникава коричка около тях.

Много често лимфните възли в близост до засегнатата област се подуват. Те могат да се движат и често причиняват болка. Това обаче е симптом, който често остава незабелязан. Няма температура или дискомфорт, защото това е локална инфекция.

Причини за импетиго

Бактерии.
Импетиго се причинява от бактерии като Streptococcus pyogenes и Staphylococcus aureus. Това е много заразна инфекция.

Импетиго обикновено се причинява от бактериите Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes. Последният щам е известен още като “стрептокок от група А” и е причина за стрептокок в гърлото. Заболяването се получава при директен контакт със заразен човек.

Ако детето се почеше и след това докосне друга част от тялото си, инфекцията може да се пренесе в тази нова област. Заболяването се разпространява и чрез докосване на предмети, които са били в пряк контакт с кожата като дрехи, кърпи и др.

Основните рискови фактори за импетиго са, както следва:

 • Възраст. Засяга предимно деца на възраст между 2 и 6 години.
 • Пренаселеност. Заразата се разпространява на места с висока концентрация на деца.
 • Климат. Импетигото се среща по-често при горещ, влажен климат и през лятото в страни със сезонен климат.
 • Кожни лезии. Бактериите импетиго обикновено навлизат в кожата чрез малки рани, като ухапвания от насекоми или подобни лезии.

Друга интересна информация

Макар и рядко, заболяването може да се появи и при възрастни. Най-застрашени са тези, чиято имунна система е отслабена или от употребата на лекарства, или от друго заболяване. Диабетиците също са рискова група.

Обикновено раните заздравяват след известно време и не оставят белези. Само в редки случаи възникват усложнения. Най-честите  това са белези или ранички, проблеми с бъбреците или деформираща дерматопаникулоза.

Заболяването обикновено се лекува с антибиотици. Препоръчва се детето да не ходи на училище поне 24 часа след началото на лечението. В някои случаи се препоръчва да покриете засегнатата област с превръзка или марля.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pérez, C., López, B., Barrios, M., Ulloa, S., Aguilera, P., Pefaur, M., & Mayorga, O. (2001). Etiología del impétigo infantil. Revista chilena de pediatría, 72(3), 199-203.
 • Myles IA, Datta SK. Staphylococcus aureus: an introduction. Semin Immunopathol. 2012;34(2):181–184. doi:10.1007/s00281-011-0301-9
 • Hartman-Adams, H., Banvard, C., & Juckett, G. (2014). Impetigo: Diagnosis and treatment. American Family Physician90(4), 229–235.
 • Blok, J. L., Spoo, J. R., Castellanos Nuijts, M. F., & Van Duinen, K. F. (2010). Impetigo herpetiformis. Nederlands Tijdschrift Voor Dermatologie En Venereologie20(7), 401–404.
 • Veraldi, S., & Çuka, E. (2015). Impetigo. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition (pp. 443–446). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_45

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.