Импетиго при деца

Много родители отиват при лекарите разтревожени, защото детето им има течащи мехури или локализирани струпеи. Обикновено се касае за импетиго; това е едно от най-често срещаните заболявания. То е предотвратимо, заразно и контролируемо с подходящо лечение.
Импетиго при деца
Maria del Carmen Hernandez

Написано и проверено от дерматолог Maria del Carmen Hernandez.

Последна актуализация: 22 септември, 2022

Импетиго при деца се причинява от бактерия, която създава кожна инфекция. По принцип обикновено се появява около устата, носа и ушите. Основният път на заразяване е директният контакт с лезията.

Има по-висока честота между 2 и 6-годишна възраст, тъй като тези деца получават повече ожулвания и порязвания и също така се драскат повече; това води до разпространение на бактериите.

Може да се появи по всяко време на годината, въпреки че се наблюдава по-често през топлите месеци поради условията на пвисоки температура и влажност.

Как се появява импетиго върху кожата?

Импетиго се появява по кожата като рани, покрити с корички с цвят на мед. Те обикновено не са придружени от треска и пациентите като цяло се чувстват добре. Раните обикновено зарастват нормално след определен период от време, без белези.

Като повърхностна кожна инфекция, може да причини сърбеж, парене и дори болка, ако се намира в периоралната област. Понякога се появява с лимфни възли близо до зоната на инфекцията. Тези възли са подвижни и могат да причинят болка.

Момче с рана.

Причините за импетиго при деца

В около 90% от случаите импетигото се причинява от Staphylococcus aureus, докато в останалите причинителят е Streptococcus pyogenes. Стрептококите са причина и за стрептококовия фарингит например.

По-голямата част от нас носят и двете бактерии по кожата си. Въпреки това, при всякакви рани, ухапвания, ожулвания или порязвания, бактериите са способни да причинят инфекция, водеща до импетиго.

Видове импетиго

Има два основни вида импетиго:

 • Импетиго без мехури. Това до голяма степен се причинява от стрептококи. Разяжда повърхността на кожата при малки рани или травми и причинява по-големи язви, които по-късно ще бъдат покрити от миелична кора. Обикновено могат да се наблюдават няколко лезии при едно и също дете в резултат на автоинокулация. Не е свързано с мехури.
 • Булозно импетиго. Причинява се от стафилококи. Причинява мехури и везикули, пълни с бистра течност върху кожата. Пукат се лесно и причиняват участък от открита, лъскава дерма, която ще се покрие с жълтеникава кора.

Диагноза

Импетиго при деца.
Медицинската история и физическият преглед са от съществено значение за диагностицирането на импетиго.

При физикалния преглед по време на лекарската консултация специалистът поставя диагнозата въз основа на характеристиките на обрива и анамнезата. Педиатърът може да смята, че е необходимо да поиска лабораторно изследване, за да определи коя бактерия причинява състоянието.

Има няколко дерматологични заболявания, които водят до трудна диференциална диагноза:

Ето защо подчертаваме необходимостта от консултация с квалифициран лекар. Той, с помощта на медицинската история и физикален преглед, ще пристъпи към правилната диференциална диагноза. Окончателната диагноза обаче се осигурява от микробиологичната култура на ексудат от лезиите.

Подходящо лечение на импетиго при деца

Целта е да се елиминира инфекцията, като се препоръчва лечение с антибиотици. Те могат да се прилагат локално или перорално, в зависимост от степента на лезиите по повърхността на тялото или ако са придружени от системни симптоми.

Използването на емолиентни кремове спомага за поддържане на бариерната функция на кожата. Симптоматичното адювантно лечение може да бъде покрито с антихистамини за сърбеж или противовъзпалителни средства, ако е необходимо. Важно е да нанасяте слънцезащита, за да избегнете хиперпигментирани участъци върху увредената кожа.

Импетигото при деца е заразно, докато лезиите изчезнат напълно. Трябва да се внимава.

Как да предотвратим и контролираме разпространението

Някои от препоръките за предотвратяване на разпространението на импетиго при деца са следните:

 • Поддържайте ноктите на децата къси и чисти.
 • Научете ги да не чешат кожните лезии, тъй като това позволява разпространението на бактериите.
 • В случай на докосване на лезиите, измийте откритата област със сапун и вода.
 • През това време избягвайте контакт с други деца.
 • В случай на драскотини, почистете ги с вода и сапун и нанесете антибиотичен крем.
 • Не споделяйте мръсни дрехи, чаршафи или кърпи с някой с активна кожна инфекция.
 • Поддържайте подходяща хидратация на кожата, за да активирате кожната бариера.

Импетиго при деца – често срещано, но трябва да се контролира

Дори ако считаме, че импетигото при деца е само локализирана кожна инфекция, лечението трябва да започне бързо поради високата му заразност.

Посетете лекар, ако симптомите продължават или ако има съмнение, че инфекцията се е влошила – има поява на болка, треска или увеличен оток.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García-Romero, M. T. (2017). Impétigo ampolloso. Acta pediátrica de México38(5), 351-354.
 • Moyano, M., Peuchot, A., Giachetti, A. C., Moreno, R., Cancellara, A., Falaschi, A., & Roldán, D. (2014). Infecciones de piel y partes blandas en pediatría: consenso sobre diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr112(2), 183-191.
 • Sellarés Casas, E., & FA, M. L. (2007). Infecciones cutáneas bacterianas. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica1, 29-35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.