Хроничното хълцане: причини, лечение и последици

Хроничното хълцане може да засегне всеки аспект от живота на човек, включително взаимоотношенията му с останалите и съня. Ще ви разкажем повече по темата в следващите редове.
Хроничното хълцане: причини, лечение и последици

Последна актуализация: 30 ноември, 2020

Всички знаем какво представлява хълцането и сме се сблъсквали с него. То представлява серия от неволни свивания на диафрагмата. Това води до затварянето на гласните струни и до възпроизвеждането на характерен звук. Но хроничното хълцане никак не е забавно.

Хроничното хълцане е рядко заболяване. Специалистите считат, че едва 1 на 100000 души страда от този проблем, свързан с контракции на диафрагмата, повтарящи се за период по-дълъг от 48 часа.

Хроничното хълцане може да бъде признак на друго заболяване. Затова лечението му може да бъде трудно, ако не бъде открита първопричината. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за този проблем.

Кои са причините за хроничното хълцане?

Както вече споменахме, хроничното хълцане е това, което продължава с дни и дори със седмици. При пациентите се редуват периоди с и без хълцане. В повечето случаи епизодите с хълцане се появяват няколко пъти месечно.

Тази патология обикновено е последица от друго заболяване на храносмилателния тракт. Често става въпрос за проблеми с хранопровода и стомаха, двата органа, които контактуват най-много с диафрагмата. Експертите вярват, че рефлуксният езофагит е един от основните фактори водещи до появата на хронично хълцане.

Рефлуксният езофагит е заболяване, при което има увреждане на хранопровода. Това увреждане е в резултат от връщането на стомашни киселини в хранопровода, които увреждат стените му. Има много фактори, влияещи върху гастроезофагеалния рефлукс като начинът на хранене, пушенето на цигари, приемът на гореща храна.

Хроничното хълцане може да бъде причинено от различни фактори. Мъжете са по-предразположени към него от жените. Стресът и тревожността също могат да предизвикат този проблем.

Симптоми на хроничното хълцане

Рефлуксният езофагит е една от основните причини за хроничното хълцане.

Прочетете и: Страдате ли от стомашен рефлукс

Кои са другите причини за появата на хронично хълцане?

Тъй като хроничното хълцане представлява неволни свивания на диафрагмата, е важно да запомните, че всяко едно увреждане на нервите може да засегне този мускул. На първо място този проблем може да се дължи на увреждане на тази част от мозъка, която предизвиква този рефлекс.

Най-често срещаните заболявания, увреждащи нервите отговарящи за неволевите движения, са менингитът и множествената склероза. Според експертите хроничното хълцане може да бъде симптом и на тумор в мозъка или последица от мозъчно-съдов инцидент или инсулт.

Увреждането на нервите контролиращи импулсите към диафрагмата също може да бъде причина. Тези нерви, наречени френични, свързват централната нервна система с мускулатурата на стомаха. Част от пътя на този нерв преминава през шията и гръдния кош. Затова е важно да се изключат патологиите в тази област.

И накрая нека да добавим, че хроничното хълцане може да бъде страничен ефект от приема на определени лекарства. Може да се появи и след анестезия или хирургична интервенция. Алкохолиците и хората пристрастени към успокоителните също могат да страдат от този проблем.

Приемът на лекарства и хроничното хълцане

Хроничното хълцане може да бъде страничен ефект от приема на някои лекарства.

Препоръчваме ви да прочетете и: Симптоми на възпаление на хранопровода

Има ли начин за лечение на този проблем?

Лечението на тази патология се базира в откриването на основната причина за появата му. С други думи – ако се разбере че става въпрос за гастроезофагеален рефлукс, трябва да се лекува това заболяване. Лекарите могат да предпишат приема на антиацидни средства за регулиране рН нивото на стомаха.

Специалистите са открили, че някои лекарства помагат в лечението на този проблем. Хлорпромазин и метоклопрамид са фармацевтични средства за директно лечение на хроничното хълцане. Първото представлява антипсихотично лекарство, а второто облекчава гаденето.

Ако нищо от посочените средства няма ефект, лекарите могат да прибягнат до хирургична намеса с цел лечение на хроничното хълцане. При операцията се блокират френичния нерв, за да може да се контролират нервните импулси водещи до свиване на диафрагмата.

Най-големият проблем с хроничното хълцане

Важно е да запомните, че хроничното хълцане е изключително неприятен проблем. То засяга всеки един аспект от живота на човек, като дори затруднява или прави невъзможно спането. Затова, когато говорим за лечение, осигуряването на психологическа подкрепа е много важно.

В тази статия не става въпрос за обикновеното хълцане, което трае определено време и след това отшумява. Хората с хронично хълцане могат да се оплакват в продължение на дни. Затова трябва да приспособят живота си към това заболяване  и да потърсят помощ и подкрепа от хората около тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.