Храни, които помагат за регулиране на щитовидната жлеза - 2
Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията и е отговорна за различни функции на тялото, включително производството на хормоните Т4 и Т3, които помагат за регулиране на обмяната на веществата и влияят върху другите системи в тялото. Когато щитовидната жлеза функционира нормално, можете да ядете всичко, но е важно да сте наясно със състоянията, при които тя произвежда повече хормони, отколкото е необходимо (хипертиреоидизъм) или недостатъчно (хипотиреоидизъм). По-долу ще изброим някои храни, които помагат за регулиране на щитовидната жлеза по естествен начин.
Липсата на йод е пряка причина за неправилното функциониране на този важен орган и много хора по света страдат от това. При възникване на това състояние е необходимо да спазвате диета, която ще ви помогне за регулиране на щитовидната жлеза. В днешната статия ще ви дадем някои основни съвети за справяне с дисфункцията на щитовидната жлеза.
Диетични препоръки за регулиране на щитовидната жлеза при хипертиреоидизъм
Както споменахме по-рано, хипертиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза се стимулира и произвежда твърде много хормони. Когато възникне излишък от хормони в тялото, това може да доведе до отслабване и загуба на мускулна маса. В такива случаи винаги се препоръчва балансирана диета, която съдържа високоенергийни храни.
Млечни продукти (кисело мляко, сирене и мляко):
- Пийте мляко и млечни продукти – колкото е възможно повече.
- Добавете към киселото мляко кондензирано и пълномаслено мляко на прах; използвайте го, за приготвянето на шейкове, сладки, супи, пюрета и го комбинирайте със зърнени храни.
- Добавете сирене към салатите и други храни.
Протеини (риба, червено месо и яйца):
- Нарежете на малки парченца твърдо сварено яйце и го добавете към салати или супи. Може да направете същото с месото и рибата.
- Разбийте яйца, за да ги добавите към пюрета, супи, кремове, салси и шейкове.
- Направете плънка от месо или риба за любимите ви пикантни ястия.
Захар, хляб, мед и бисквити:
- Яжте сухари и хляб за закуска, препоръчваме ги също за обяд и вечеря.
- Добавете пържен хляб или крутони към супите и пюретата.
Диета за регулиране на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм
От друга страна, когато говорим за болести на щитовидната жлеза, трябва да имаме предвид и хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза произвежда недостатъчни количества хормони. Признаците на хипотиреоидизъм са умора, отпадналост, загуба на коса и напълняване. Тези случаи са много по-сложни и е необходима консултацията с лекар. Ежедневната диета трябва да е балансирана и разнообразна.
Избягвайте мазнини, захари и калории:
- Преработените храни и червените меса съдържат твърде много мазнини.
- Маргарин, масло и свинска мас.
- Бяла и кафява захар; сладкиши със захар.
- Алкохолни напитки и сладки напитки.
Прочетете и това: 10 мигновени ефекта на алкохола върху организма
Препоръки:
- Яжте 4-5 пъти дневно на малки порции и избягвайте малките закуски между отделните хранения; въздържайте се от експерименти с храните.
- Увеличете ежедневната си физическа активност. Разхождайте се и избягвайте асансьорите и ескалаторите. Отидете на разходка в планината.
- Придържайте се към храни, богати на фибри като сурови, задушени зеленчуци и плодове.
Общи грижи за щитовидната жлеза
Някои други храни също могат да ви помогнат за регулиране на щитовидната жлеза, включително сладководна риба, сьомга и риба тон. Препоръчваме ви да използвате прахообразни водорасли вместо сол.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Babiker, A., Alawi, A., Al Atawi, M., & Al Alwan, I. (2020). The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudanese journal of paediatrics, 20(1), 13–19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282437/
-
Barcza Stockler-Pinto, M., Carrero, J. J., De Carvalho Cardoso Weide, L., Franciscato Cozzolino, S. M., & Mafra, D. (2015). EFFECT OF SELENIUM SUPPLEMENTATION VIA BRAZIL NUT (BERTHOLLETIA EXCELSA, HBK) ON THYROID HORMONES LEVELS IN HEMODIALYSIS PATIENTS: A PILOT STUDY. Nutricion hospitalaria, 32(4), 1808–1812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26545554/
- Healthy eating for a healthy thyroid. (2017, diciembre 7). Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-for-a-healthy-thyroid
-
Kalarani, I. B., & Veerabathiran, R. (2022). Impact of iodine intake on the pathogenesis of autoimmune thyroid disease in children and adults. Annals of pediatric endocrinology & metabolism, 27(4), 256–264. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9816468/
-
Marangoni, F., Corsello, G., Cricelli, C., Ferrara, N., Ghiselli, A., Lucchin, L., & Poli, A. (2015). Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food & nutrition research, 59, 27606. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462824/
-
Myers, M., & Ruxton, C. H. S. (2023). Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs. Nutrients, 15(12), 2657. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10304460/
-
Smyth P. P. A. (2021). Iodine, Seaweed, and the Thyroid. European thyroid journal, 10(2), 101–108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077470/
- The Editors of Encyclopedia Britannica. (2012). goitrogen. En Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/goitrogen
- Theimer, S. (2017, febrero 16). En la mayoría de las personas, la manera más fácil de ingerir suficiente yodo es con la sal. Red de Noticias de Mayo Clinic. https://newsnetwork.mayoclinic.org/es/2017/02/16/en-la-mayoria-de-las-personas-la-manera-mas-facil-de-ingerir-suficiente-yodo-es-con-la-sal/
- Ventura, M., Melo, M., & Carrilho, F. (2017). Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. International journal of endocrinology, 2017, 1297658. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
-
Wang, F., Li, C., Li, S., Cui, L., Zhao, J., & Liao, L. (2023). Selenium and thyroid diseases. Frontiers in endocrinology, 14, 1133000. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10080082/
-
Witard, O. C., Bath, S. C., Dineva, M., Sellem, L., Mulet-Cabero, A. I., van Dongen, L. H., Zheng, J. S., Valenzuela, C., & Smeuninx, B. (2022). Dairy as a Source of Iodine and Protein in the UK: Implications for Human Health Across the Life Course, and Future Policy and Research. Frontiers in nutrition, 9, 800559. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8866650/
- NIH. (2019). Selenio. Consultado el 03 de agosto de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-DatosEnEspanol/