Храни, които помагат за регулиране на щитовидната жлеза - 2

Някои други храни също могат да ви помогнат за регулиране на щитовидната жлеза, включително сладководна риба, сьомга и риба тон. Препоръчваме ви да използвате прахообразни водорасли вместо сол.
Храни, които помагат за регулиране на щитовидната жлеза - 2

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията и е отговорна за различни функции на тялото, включително производството на хормоните Т4 и Т3, които помагат за регулиране на обмяната на веществата и влияят върху другите системи в тялото. Когато щитовидната жлеза функционира нормално, можете да ядете всичко, но е важно да сте наясно със състоянията, при които тя произвежда повече хормони, отколкото е необходимо (хипертиреоидизъм) или недостатъчно (хипотиреоидизъм). По-долу ще изброим някои храни, които помагат за регулиране на щитовидната жлеза по естествен начин.

Липсата на йод е пряка причина за неправилното функциониране на този важен орган и много хора по света страдат от това. При възникване на това състояние е необходимо да спазвате диета, която ще ви помогне за регулиране на щитовидната жлеза. В днешната статия ще ви дадем някои основни съвети за справяне с дисфункцията на щитовидната жлеза.

Диетични препоръки за регулиране на щитовидната жлеза при хипертиреоидизъм

Както споменахме по-рано, хипертиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза се стимулира и произвежда твърде много хормони. Когато възникне излишък от хормони в тялото, това може да доведе до отслабване и загуба на мускулна маса. В такива случаи винаги се препоръчва балансирана диета, която съдържа високоенергийни храни.

За регулиране на щитовидната жлеза при хипертиреоидизъм високоенергийни храни.

Млечни продукти (кисело мляко, сирене и мляко):

 • Пийте мляко и млечни продукти – колкото е възможно повече.
 • Добавете към киселото мляко кондензирано и пълномаслено мляко на прах; използвайте го, за  приготвянето на шейкове, сладки, супи, пюрета и го комбинирайте със зърнени храни.
 • Добавете сирене към салатите и други храни.

Протеини (риба, червено месо и яйца):

 • Нарежете на малки парченца твърдо сварено яйце и го добавете към салати или супи. Може да направете същото с месото и рибата.
 • Разбийте яйца, за да ги добавите към пюрета, супи, кремове, салси и шейкове.
 • Направете плънка от месо или риба за любимите ви пикантни ястия.

Захар, хляб, мед и бисквити:

 • Яжте сухари и хляб за закуска, препоръчваме ги също за обяд и вечеря.
 • Добавете пържен хляб или крутони към супите и пюретата.

Диета за регулиране на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм

Намалете храната за регулиране на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм

От друга страна, когато говорим за болести на щитовидната жлеза, трябва да имаме предвид и хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза произвежда недостатъчни количества хормони. Признаците на хипотиреоидизъм са умора, отпадналост, загуба на коса и напълняване. Тези случаи са много по-сложни и е необходима консултацията с лекар. Ежедневната диета трябва да е балансирана и разнообразна.

Избягвайте мазнини, захари и калории:

 • Преработените храни и червените меса съдържат твърде много мазнини.
 • Маргарин, масло и свинска мас.
 • Бяла и кафява захар; сладкиши със захар.
 • Алкохолни напитки и сладки напитки.

Препоръки:

 • Яжте 4-5 пъти дневно на малки порции и избягвайте малките закуски между отделните хранения; въздържайте се от експерименти с храните.
 • Увеличете ежедневната си физическа активност. Разхождайте се и избягвайте асансьорите и ескалаторите. Отидете на разходка в планината.
 • Придържайте се към храни, богати на фибри като сурови, задушени зеленчуци и плодове.

Общи грижи за щитовидната жлеза

Някои други храни също могат да ви помогнат за регулиране на щитовидната жлеза, включително сладководна риба, сьомга и риба тон.  Препоръчваме ви да използвате прахообразни водорасли вместо сол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.