Хората с депресия са изложени на по-висок риск от 29 други здравословни състояния

Изследователите установиха, че определени здравословни състояния са по-чести при хора, живеещи с депресия. Разказваме ви за техните открития.
Хората с депресия са изложени на по-висок риск от 29 други здравословни състояния
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 14 август, 2023

Неотдавнашно научно изследване, публикувано в престижното списание JAMA Psichiatry, установи значителна връзка между депресията и почти 30 други заболявания. Според изследователите хората с депресия имат значително по-висок риск да страдат от 29 състояния, които изискват болнична помощ.

Данните са събрани от 240 433 пациенти от Обединеното кралство и Финландия. И докато резултатите показват, че депресията води до други патологии, също така беше възможно да се потвърди и обратното, че поне 12 състояния водят до депресия.

Какви здравословни състояния са свързани с депресията?

Резултатите, публикувани от изследователите, откриват 29 здравословни състояния, свързани с депресия, които изискват хоспитализация. Сред тях обаче има някои, които са по-разпространени от други:

 • Диабет
 • Остеоартрит
 • Хроничен бронхит
 • Нарушения на съня
 • Бактериални инфекции
 • Болка в гърба или лумбаго
 • Коронарна исхемична болест

Ако състоянията са групирани според засегнатата система или органи, редът на разпространение е както следва:

 • Ендокринни заболявания: 245 от всеки 1000 души с депресия, участващи в проучването, са имали диагнози на ендокринни патологии, като диабет.
 • Мускулно-скелетни нарушения: Те се появяват при 91 на всеки 1000 души с депресия. Това включва болки в кръста.
 • Болести на кръвоносната система: Те са регистрирани при 86 от всеки 1000 души с депресия.

Сред ситуациите, включващи двупосочна връзка, т.е. участие в порочен кръг, в който депресията увеличава риска от тези състояния, а условията правят същото за депресията, най-силно привличат вниманието са опитите за самоубийствено отравяне и паданията.

Защо депресията е рисков фактор?

Въпреки че това конкретно проучване свързва депресията със здравословни състояния, които изискват хоспитализация, знаем, че проблемът се простира и до други заболявания, които не е задължително да бъдат разрешени с хоспитализация. Според публикация в Statpearls хората, подложени на депресивни състояния, се сблъскват със съпътстващата поява на други разстройства на настроението, като тревожност.

Освен това, ако става въпрос за пациент с артериална хипертония, ще бъде по-трудно да се постигне контрол на това заболяване. Още по-лошо е, че съществува висок риск от навлизане в света на злоупотребата с вещества и извършване на опити за самоубийство.

Депресията е рисков фактор за други здравословни състояния по различни механизми. Например, изследователите знаят, че депресираните хора са по-склонни да развият Алцхаймер в бъдеще. И предполагат, че това е така, защото стресът от депресивното състояние може да генерира възпалителни вещества, способни да увредят невроните.

Що се отнася до диабета, научните изследвания по темата спекулират с начин на живот, който би благоприятствал метаболитни нарушения. Това означава, че хората, живеещи с депресия, са склонни да водят по-заседнал начин на живот и да имат диета с по-висок дял на наситени мазнини и прости захари.

Този ежедневен начин на живот би довел до промени в гликемията.

Ако се съсредоточим върху сърдечните патологии, научна публикация от 2016 г. обяснява, че стресът е причината. Депресията активира механизми за окисляване на клетките, което би засегнало сърдечния мускул и кръвоносните съдове, които го хранят.

Хронично, отслабването на сърдечно-съдовата система би я направило по-податлива на инфаркти.

Може ли рискът да бъде намален за хората с депресия?

Ключовият въпрос би бил: какво можем да направим, за да намалим риска? Дали страданието от депресия обрича хората да имат други патологии?

Добрата новина е, че навременното лечение и адекватното контролиране намаляват шансовете за хоспитализация поради друго здравословно заболяване. Систематичен преглед от 2019 г. изяснява, че ранният подход значително подобрява прогнозата, особено ако се следват специализирани указания.

Тази точка е много важна. Лечението на депресия за предотвратяване на други здравословни проблеми не може да се приема леко.

Различни организации и експертни групи са разработили терапевтични указания въз основа на наличните доказателства. Консултацията със здравен специалист, който е наясно с тях и знае за тях, ще подобри шансовете ви да се справите.

Депресията не е просто поредния симптом, който трябва да се подценява. Отговорност на държавните органи е да гарантират, че всички хора имат достъп до услуги за психично здраве.

Психология за депресия
Професионалната подкрепа е незаменима за преодоляване на депресивното състояние.

Хората с депресия и начинът на живот?

Авторите на проучването JAMA Psychiatry заключават, че поведението на хората с депресия е основен виновник за появата на свързани състояния. Пушенето, алкохолизмът и липсата на физическа активност се явяват ситуации, които трябва да бъдат променени.

Така че, ако имате диагноза депресия, приемате лекарства и сте на психологическо лечение и искате да добавите нещо повече от ваша страна, за да намалите риска, започнете с конкретни стъпки:

 • Откажете се от вредните навици, свързани с употребата на вещества. Откажете пушенето и консумацията на алкохол. Потърсете специална помощ за целта.
 • Започнете физическа активност, поне 30 минути на ден. Ходенето може да е достатъчно, за да започнете.
 • Създайте с диетолог адекватна диета, която ви дава достатъчно енергия и е съставена от здравословни продукти.

Разбира се, че не е лесно. Но е възможно. Не правете нищо сами и не се паникьосвайте от болестите, от които може да страдате. По-скоро вземете нещата в свои ръце и намалете риска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.