Характеристики и употреба на Azilect

Azilect е терапевтичен вариант за пациенти с Паркинсон с нетежки симптоми. Помага и на тези със слаб отговор към леводопа.
Характеристики и употреба на Azilect
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Azilect е лекарство, съдържащо разагилин като активна съставка. Лекарите обикновено го предписват за лечение на болестта на Паркинсон. Някои пациенти го използват заедно с леводопа, когато лекарят им го препоръча.

Хората с болест на Паркинсон изпитват загуба на клетки, произвеждащи допамин, в мозъка. (Допаминът е невротрансмитер, участващ в контрола на движението.)

Механизмът на действие на Azilect

Както казахме по-горе, Azilect е лекарство, използвано за лечение на болестта на Паркинсон. Това състояние причинява прогресивна дегенерация, водеща до двигателни симптоми като забавяне на движението, мускулна скованост и тремор.

Azilect може да се използва самостоятелно или като допълнение към леводопа от пациенти с двигателни флуктуации. Тези колебания се дължат на намаляване на ефекта на последното. Както можете да си представите, пациентът изпитва внезапни промени в мобилността, когато това се случи.

Разагилин действа чрез инхибиране на моноаминоксидаза В, отговорна за разграждането на невротрансмитерите в мозъка. Това са вещества като допамин, които позволяват на невроните да комуникират помежду си.

При пациенти с Паркинсон клетките, произвеждащи допамин, постепенно умират. Следователно количеството допамин намалява в мозъка на тези пациенти. Това води до загуба на способността да се контролира движението.

Лечението с Azilect повишава нивата на допамин в мозъка, за да доведе до подобрение на симптомите. По-специално, има подобрение в сковаността и забавянето на движението.

Формула на допамина.
Допаминът е невротрансмитер, който намалява при хората с болест на Паркинсон.

Чували ли сте за Аурикулотерапия за борба с болестта на Паркинсон ?

Какви са ползите от Azilect?

Подобряването на симптомите с течение на времето, постигнато при използване на различни дози разагилин, е сравнено с това на плацебо в няколко проучвания, проведени с това лекарство. Особено тези в ранните стадии на болестта на Паркинсон.

Изследователите също така сравняват Azilect с плацебо и с ентакапон, друго лекарство, използвано при лечението на болестта на Паркинсон. Проучването има предвид времето за престой на пациента през деня, за да се измери неговата ефикасност.

Резултатите показват, че Azilect е по-ефективен от плацебо и може да намали треперенето.

Странични ефекти и противопоказания

Най-честата странична реакция на разагилин е главоболие. Следователно, Azilect е противопоказан, ако приемате други инхибитори на моноаминооксидазата.

Трябва да има поне 14 дни между края на лечението с Azilect и началото на лечението с друг инхибитор на моноаминооксидазата или с петидин.

Възможните нежелани ефекти от приложението на Azilect включват натрапчиви мисли и импулсивно поведение. Пациентът може също да изпита слухови и зрителни халюцинации. Комбинация от халюцинации, треска, тремор и изпотяване може да означава, че пациентът има серотонинергичен синдром.

По-рядко срещаните странични ефекти са неволеви движения и коремна болка. Въпреки това, той може да причини и инсулти и инфаркт на миокарда.

Човек с Паркинсон.
Разагилинът е активната съставка на Azilect и може да намали треперенето при болестта на Паркинсон.

Начин на прилагане

Azilect се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Обичайната доза е една таблетка на ден и може да се приема с или без храна. Опитайте се да го приемате по същата схема и не променяйте сами дозата или честотата, предписана от специалиста.

Вероятно ще започнете лечението с ниска доза и след това ще я увеличите в зависимост от развитието. Въпреки това, бъдете внимателни, ако трябва да спрете приема на лекарството. Всъщност лекарят трябва да ви каже как постепенно да намалявате дозата. Това е така, защото внезапното спиране на приема му може да доведе до симптоми на привикване.

Azilect за некритично болни пациенти

Това е лекарство за болестта на Паркинсон. Освен това помага, когато има проблеми, свързани с движението и лечението с леводопа. Следователно екипът от специалисти трябва да определи дозата, която да се използва, както и продължителността на лечението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pagonabarraga, J., & Kulisevsky, J. (2010). Rasagilina: Eficacia y protección en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5109.2010528

  • Fluktuacje i dyskinezy w chorobie Parkinsona — fenomenologia, mechanizmy i metody postępowania. (2012). Polski Przegląd Neurologiczny.

  • Pagonabarraga, J., & Rodríguez-Oroz, M. C. (2013). Rasagilina en monoterapia en pacientes en fases tempranas de la enfermedad de Parkinson y en terapia combinada y coadyuvante a levodopa en fases moderada y avanzada. Revista de Neurologia. https://doi.org/10.33588/rn.5601.2012597


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.