Характеристики и приложения на новалгин

Новалгин се използва за лечение на посттравматична или следоперативна умерена до силна болка и спазми. Прочетете следващите редове и научете повече по темата!
Характеристики и приложения на новалгин

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Новалгин е лекарство съдържащо метамизол или дипирон. Принадлежи към групата на пиразолона и има аналгетично и антипиретично действие. Новалгин притежава и по-слабо противовъзпалително и спазмолитично действие. В тази статия ще ви разкажем за характеристиките и приложенията на новалгин.

Как действа новалгин

Както и всички останали лекарства от групата, дипирон или метамизол действа като спират действието на циклооксигеназата. По този начин се спира синтеза на простагландини благодарение на болкоуспокояващото и антипиретичното му действие.

Въпреки това и въпреки факта, че метаболитите му също са активни и спират синтеза на простагладнини, противовъзпалителното му действие не е толкова силно.

Метамизолът отпуска и понижава активността на мускулите на стомашно-чревния тракт и матката. Дипиронът или метамизолът могат да бъдат приемани през устата, интрамускулно или интравенозно.

Черният дроб бързо се справя с усвояването на новалгин. Той го превръща в активни метаболити, които се отделят чрез урината.

Приложения на новалгина

Новалгин се използва за лечение на посттравматична или следоперативна умерена до силна болка и спазми. Лекарите го предписват и при висока температура, която не се повлиява при лечение с други мерки или антипиретични средства.

Дозиране и противопоказания

Необходимата доза от лекарството зависи от желания аналгетичен ефект и състоянието на пациента. При възрастни обичайно се предписват между 8 и 16 мг/кг телесно тегло при прием през устата.

Парентералният прием е свързан с повишен риск от анафилактични реакции. За лечение на висока температура при деца лекарите могат да предпишат доза от  10 мг/кг телесно тегло.

Болскоуспокояващото и понижаващо температурата действие на препарата се проявява след около 30-60 минути след приема му. Лекарите трябва внимателно да следят парентералните дози над 1 г поради риск от поява на хипотензия.

Специалистите съветват болните от диабет да приемат лекарството под формата на таблетки или капки вместо сироп. А пациентите с бъбречна или чернодробна недостатъчност трябва да избягват приема на по-големи дози от препарата.

По отношение на противопоказанията новалгин не трябва да бъде приемат в следните случаи:

  • Хиперчувствителност към пиразолони
  • Остра или хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност
  • Кръвна дискразия
  • Активна язва на дванадесетепоръстника
  • Сърдечна недостатъчност
  • Бременни или кърмещи жени

Лекарите трябва да преценят състоянието на пациентите си хематологично преди началото на лечението, както и да ги проследяват по време на самото лечение с препарата.

Странични реакции на новалгин

Метамизолът или дипиронът е болкоуспокояващо вещество, което поради токсичното си действие, най-вече поради риска от агранулоцитоза , беше изтеглен от пазара на много държави. Наличната информация показва, че приемът му е свързан с тежки прояви на хиперчувствителност. А именно:

  • Агранулоцитоза. Въпреки че не се наблюдава много често, това е изключително сериозна и понякога необратима реакция на организма. Въпреки че произходът й е неизвестен, знае есе, че става въпрос за имунологична реакция.
  • Шок. Друга сериозна проява на хиперчувствителност. Симптомите й включват сърбеж, студена пот, замаяност, гадене, задушаване и промяна в цвета на кожата.

Агранулоцитозата и шокът излагат живота на пациента на опасност и изискват спиране на лечението. В тези случаи болният трябва веднага да потърси лекарска помощ.

При болните могат да се наблюдават и реакции на свръхчувствителност на кожата, най-вече в лигавицата на очите и областта на носоглътката. Други реакции към новалгин включват появата на левкемия, тромбоцитопения и хемолитична анемия.

Препоръки към здравните специалисти

Испанската агенция по лекарствата и медицинските изделия (ИАЛ) анализира приема на метамизол в Испания по отношение развитието на агранулоцитоза. Агенцията подчертава, че хората трябва да запомнят, че това е лекарство, което се предписва от лекар и се продава само с рецепта. Агенцията дава следните препоръки към здравните специалисти:

  • Използването на метамизол само за краткосрочно лечение за максимум седем дни.
  • Лекарството да се използва само, ако случаят отговаря на одобрените препоръки за използване и да се назначава минималната действаща доза.

Ако се налага по-дългосрочно лечение, на болните трябва да им бъдат правени периодични кръвни изследвания, включително диференциална кръвна картина. Лекарството не трябва да бъде предписвано на пациенти, които не могат да бъдат следени.

Заключение

Преди да предпишат новалгин лекарите трябва внимателно да разгледат историята на заболяванията на болния. Трябва да избягват изписването на препарата на пациенти с хиперчувствителност или хематологични реакции към това лекарство. Надяваме се, че тази статия за приложенията на новалгин ви е била полезна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.