Еторикоксиб: всичко, което трябва да знаете за това лекарство

Еторикоксиб помага за намаляването на болката в ставите и възпалението. Използва се за лечението на остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и подагра.
Еторикоксиб: всичко, което трябва да знаете за това лекарство
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Лекарството Еторикоксиб принадлежи към група лекарства, наречени селективни COX -2 ензимни инхибитори. Принадлежи към групата NSAID, които забавят индуцирания синтез на простагландини. Ако искате да научите повече за еторикоксиб и различните видове лечения, продължавайте да четете!

Синтеза на простагландини възниква чрез селективното забавяне на COX-2, който отговаря за аналгетичните и антивъзпалителни ефекти. Еторикоксибът се продава под формата на таблетки за устна употреба.

Всичко за еторикоксиб: начини на лечение

Еторикоксиб: снимка на надпис ''Артроза"

Еторикоксибът е антивъзпалително лекарство, което се използва за лечението на заболявания като остеоартрит, подагра и ревматоиден артрит.

Еторикоксибът помага за намаляване на болката в ставите и възпалението. Ефективен е за лечението на остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и подагра. Обаче еторикоксибът също се използва за краткосрочно лечение на лека болка след дентална операция.

Отдолу вижте различните заболявания, за чието лечение се използва еторикоксибът:

 • Остеоартритът е заболяване на ставите. Предизвиква постепенно разкъсване на хрущялите, които смекчават краищата на костите. Това води до възпаление, болка, отслабналост, схванатост и увреждане.
 • Ревматоидният артрит предизвика болка, схванатост, подуване и прогресивна загуба на движение в засегнатите стави. Също предизвиква възпаление в другите части от тялото.
 • Анкилозиращният спондилит е възпалително заболяване на гръбначния стълб и ставите.
 • Подаграта е заболяване с внезапни и продължителни изблици. Проявява се с много болезнено възпаление и зачервяване на ставите. Появата на минерални кристали в ставите предизвиква подагра.

Прилагане на еторикоксиб

Трябва да следвате указанията на вапия лекар и е много важно да използвате най-ниската доза, която прави облекчение от болката. Еторикоксибът може да се приема с или без храна, въпреки че ефектът се появява по-бързо ако се приема с храна.

Не трябва да приемате еторикоксиб по-дълго отколкото трябва, тъй като може да увеличи риска от сърдечен удар и удар, особено след продължително лечение и високи дози.

Има различни налични дози за това лекарство и в зависимост от заболяването, подходящата доза ще варира. Трябва да следвате указанията отдолу много внимателно:

 • Остеоартрит: препоръчителната доза е 30 мг веднъж на ден, с максимум 60 мг на ден ако се налага.
 • Ревматоиден артрит: 60 мг веднъж на ден е препоръчително, може да се увеличи до максимум 90мг ако се налага.
 • Анкилозиращ спондилит: дозата е 60 мг веднъж на ден, увеличаваща се до максимум 90 мг.
 • Падане: препоръчителната доза е 120 мг на ден. Трябва да се използва само по време на период от остра болка и за максимум 8 дни.
 • Следоперативна болка след дентална операция: препоръчителната доза е 90 мг веднъж на ден, за максимум 3 дни.

Бележка: ако забравите да вземете дозата, вземете съответстващата доза следващия ден по обичайното време.

Лекар пише рецепта

Дозата еторикоксиб може да варира в зависимост от заболяването. Обаче е най-добре да приемате най-ниската възможна доза поради риска от странични ефекти.

Какви мерки трябва да предприемете?

При хората по-възрастни от 65 години, не е задължително да променяте препоръчителните дози. От друга страна, при хора с проблеми на черния дроб, е важно да имате предвид силата на заболяването.

Ако имате леко чернодробно заболяване, не трябва да приемате повече от 60 мг на ден. Обаче ако е умерено чернодробно заболяване, не трябва да приемате повече от 30 мг на ден.

Относно еторикоксиб: евентуални странични ефекти

Като всички лекарства, това лекарство може да предизвика странични ефекти, въпреки че не всеки ги получава. Честотите на евентуалните странични ефекти са следните:

 • Много често срещани: Стомашна болка.
 • Често срещани: Задържане на течности, замаяност, главоболие, сърцебиене, аритмия, повишване на кръвното налягане, и чревни, и стомашни проблеми. Може да се появят промени в кръвните изследвания, свързани с черния дроб, натъртването, отслабналост и устните язви.
 • Нехарактерни: Включващи, но не ограничени до уринална инфекция, бъбречни проблеми, гастроентерит, повишен или намален апетит, депресия, замаяност и сърдечни проблеми.
 • Редки: Ангиоедема и антифилактични реакции включително и шок. Хепатит, пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), объркване и остри кожни реакции могат да се появят.

Обаче трябва да спрете да приемате това лекарство и да се консултирате с доктор ако забележите признаци на алергична реакция или изпитвате симптоми като недостиг на въздух, оток на колената, жълтеница или тежка стомашна болка.

Заключение

Специалистите са стигнали до извода, че еторикоксибът не е по-ефективен от останалите NISAID при облекчаването на симптомите на заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит и остра подагра. Освен това е свързано с повишен риск от хипертония. Следователно консултирайте се с вашия лекар или фармацевт относно всякакви въпроси, които имате за еторикоксиб.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
 • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
 • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
 • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.