Домашни лечебни средства за циреи

10 Януари, 2019
Пригответе лапа от суров настърган морков, смесен с малко пшеничен зародиш

Циреи – това са състояния на кожата, които се появяват, когато космените фоликули се заразят. Тези лезии (увреждания на тъканта) не са сериозни, но са доста болезнени, защото засегнатата област може силно да се възпали. 

Те са разпространен проблем и могат да се появат във всяка част от тялото, но най-често от болезнените пъпки засягат подмишниците, задните части, раменете, слабините и вътрешната част на бедрата.

Кои са причините за образуване на циреи?

Най-напред лезиите се появяват като незначителни червени точки, които са леко болезнени. Въпреки това, с течение на времето болката може да се засили и да се появи пъпка, която да нарасне и се подуе.

Циреите са резултат от бактериална инфекция (особено стафилококус ауреус), въпреки че това не е единствената причина, поради която те се образуват. Съществуват и други причини, като например:

 • Отравяне на кръвта
 • Диабет
 • Лоша хигиена
 • Лошо хранене

Природни лечения на циреи

природни лечения на циреи

 • Поставете малко белтък от яйце върху засегнатата област.
 • Пригответе лапа от суров настърган морков, смесен с малко пшеничен зародиш. Нанесете сместа директно върху цирея и покрийте с чиста кърпа.
 • Направете компрес от чиста кърпа, напоена с гореща вода, и поставете върху цирея. Тази процедура трябва да се повтаря най-малко три пъти на ден. След като циреят се спука, продължете с това лечение, докато излезе цялата гной от пъпката.
 • Смесете една супена лъжица мед с една супена лъжица бирена мая и една пшенично брашно. Разбъркайте сместа, докато се образува гладък крем, и го нанесете върху засегнатата област. Покрийте с кърпа и го оставете така през нощта.
 • Страдате от този проблем редовно? Ако е така, сварете 80 гр. коприва в 1 л. вода и пийте на 3 пъти в еднакви количества през целия ден. Тази отвара ще пречисти организма и кръвта ви.

Вижте и: Домашно средство против стрии, белези и пъпки

Допълнителни съвети

Не пукайте циреите!

Циреят е деликатна лезия, така че не трябва да упражнява натиск върху него – това може да бъде опасно, като позволи на бактериите да навлязат в кръвния поток и да заразят други части от тялото (сепсис).

Когато имате цирей върху устните или носа, може да бъде много рисковано да го пукнете, защото е възможно инфекцията да достигне дори до мозъка (менингит).

Засегнатата област трябва да бъде много чиста

средство срещу циреи

Изключително важно е да поддържате цялата зона около цирея много чиста. За да направите това, измийте мястото с кърпа или памучен тампон и малко спирт или йод.

Почиствайте цялото място най-малко три или четири пъти дневно. Трябва да извършвате почистването под душа, а не около мивката или тоалетната, така че да избегнете разпространението на инфекцията в други части на тялото или на други хора.

Когато почиствате циреи, използвайте подходящи ръкавици. Независимо от ръкавиците, измийте ръцете си много добре след почистване на мястото и особено преди приготвяне на храна, така че да избегнете заразяване на другите.

Вижте и: Никога не изцеждайте пъпките: Вижте защо

Предупредителни признаци, че трябва да се консултирате с лекар

циреи - признаци

Ако лекувате циреи и започнат да се появяват следните симптоми, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро, защото това са явни признаци, че инфекцията се разпространява:

 • Образува се голяма зачервена зона около мястото на цирея.
 • Лимфните възли в близост до цирея са по-болезнени.
 • Появява се червена линия, която излиза от засегнатата зона в близост до цирея.

Запомнете

Циреите не са сериозен проблем, но можете да вземете някои предпазни мерки, за да се уверите, че не се разпространяват, влошават или превръщат в инфекция, която може да изисква по-специализирани процедури.