Дивертикулит и дивертикулоза: диагностика и лечение

· 30.11.2018
Снабдете се с ленено семе, пшенични трици, лайка, мента и риган

Дивертикулите представляват малки джобчета, които стърчат от лигавицата на дебелото черво. Когато те се възпалят или инфектират, водят до две състояния: дивертикулит и дивертикулоза. Научете повече за тях в следната статия.

Това, което трябва да знаете за дивертикулит

Той настъпва, когато джобчетата в дебелото черво се възпалят и задържат фекалната материя. Заболяването често засяга хората над 60-годишна възраст и точната причина не е известна.

Смята се, че е причинено от продължително неправилно хранене – от липсата на фибри, прекомерен запек и консумация на преработени храни.

Един от проблемите с дивертикулит е, че често не проявява симптоми, докато състоянието не стане хронично. Ако се влоши, пациентите могат да започнат да страдат от:

  • Кръв в изпражненията
  • Газове или подуване
  • Висока температура
  • Втрисане
  • Чувствителност в долната част на корема
  • Гадене и повръщане
  • Липса на апетит
  • Болки в долната част на гърба

Факти за дивертикулозата

Дивертикулоза

Дивертикулозата може да предизвика затруднение в изпразването на червата от натрупаната фекална материя.

Когато дебелото черво е пълно с изпражнения, които не се изхвърлят, рискът от токсичност се увеличава. Това може да доведе до най-различни заболявания.

Инфекцията може да се разпространи и в други органи като перитонеума.

Причините за дивертикулоза включват:

  • Лошо хранене, съдържащо токсични вещества или дразнители.
  • Слаби чревни мускули, отслабени от наднормено тегло, запек или нередовно ходене до тоалетната.
  • Заседнал начин на живот, лоши навици и липсата на физически упражнения.
  • Емоционални причини: негативност, стрес, напрежение и тревожност.

Симптомите включват:

  • Запек
  • Болки в корема, когато ходите до тоалетната
  • Възпален стомах
  • Твърди изпражнения
  • Газове
Дивертикулоза

Най-добрите натурални средства срещу дивертикулоза и дивертикулит

Освен промените в хранителните навици и започването на рутинни упражнения, можете да се възползвате от предимствата на природата за лечението на тези проблеми. Най-добрите лечебни средства са:

Ленено семе

Семената или брашното от лен съдържат много фибри. Не забравяйте, че трябва да ги смелите и да ги накиснете, в противен случай ще влошат състоянието.

Консумирайте 1 супена лъжица ленено семе на прах на празен стомах и още 1 преди лягане, винаги с достатъчно количество вода.

Тази натурална рецепта не се препоръчва за бременни жени или тези, които страдат от заболявания на кръвта или чревни запушвания.

Пшенични трици

Те са друг сериозен източник на фибри, от който можете да се възползвате. Триците ще помогнат за намаляването на запек и подобряване на изпражненията. Пшеничният хляб е най-добрият начин да поемате тези зърна. Някои хора добавят пшенични трици към:

  • Сладкиши
  • Супи
  • Кремове
  • Салати
  • Шейкове
  • Сокове

Вижте още: 6 начина, по които маслото от пшеничен зародиш помага на косата ви

Лайка

Тази билка притежава способността да намалява възпалението и облекчава симптомите на дивертикулит и дивертикулоза. Тя може да бъде приемана като чай.

Съставки:

  • 1 супена лъжица цвят от лайка
  • 1 чаша вода

Приготовление:

Кипнете ги заедно и оставете да врят в продължение на няколко минути. Пийте, когато течността се охлади достатъчно. Подсладете с мед, който също притежава антисептични и противовъзпалителни свойства.

Лайка

Мента

Това растение съдържа много полезни свойства за лечението на стомашно-чревни проблеми. Ментовият чай след хранене може да помогне за облекчаване на подуване на корема, болки в стомаха и гадене.

Препоръчваме да пиете до 3 чаши на ден.

Съставки:

  • 1 супена лъжица листа от мента
  • 1 чаша вода

Приготовление:

Пригответе чай с листа от мента и подсладете с мед или стевия. Не използвайте това средство, ако страдате от киселинен рефлукс.

Прочетете и: Домашни лекове с листа от мента

Риган

Това ароматно растение има способността да намали инфекции в дебелото черво. В допълнение към използването в храната (това е една от най-употребяваните подправки в гастрономията), някои хора го пият като чай.

Съставки:

  • 1 супена лъжица сушени или пресни листа
  • 1 чаша вода

Мащерка

Чудесен източник на фибри, което идва да покаже, че не само семената съдържат този хранителен елемент. Тя също така притежава обезболяващи, спазмолитични и противовъзпалителни свойства.

Това е едно отлично лечебно средство за хора с проблеми като дивертикулит. Използвайте го за овкусяване на салати, супи, кремове или сосове.

Мащерка

Кимион

Известен също като индийски шафран и основна съставка в кърито, кимионът е перфектно противовъзпалително. Трябва да се консумира умерено, защото увеличава телесната температура и има много силен аромат.

Кимионът намалява подуването на червата, причинено от дивертикулит.

Ябълки

Тези плодове съдържат много полезни свойства. Богати са на неразтворими и разтворими фибри и помагат на храносмилателната система и червата да функционират правилно.

Тези, които страдат от дивертикулоза, трябва да ядат белени ябълки – както сурови, така и варени или печени, винаги на малки парчета, за да са по-лесни за храносмилане.

Сливи

Пресни или сушени, те са добре известен лек за запек. Осигуряват много фибри и се препоръчват при пациенти с дивертикулит.

Сливите регулират движението на червата и помагат на водата в червата да образува по-меки изпражнения.

Какво трябва да избягвате, ако страдате от дивертикулит или дивертикулоза?

Дивертикулит и дивертикулоза

Не трябва да консумирате изброените по-долу храни, ако страдате от дивертикулит и дивертикулоза:

  • Цели семена
  • Ягоди
  • Пуканки
  • Сусамови семена
  • Слънчогледови семена
  • Нар
  • Къпини
  • Малини
  • Кафе
  • Шоколад
  • Безалкохолни напитки
  • Преработени храни
  • Рафинирани захар и брашна
  • Feuerstein, J. D., & Falchuk, K. R. (2016). Diverticulosis and Diverticulitis. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2016.03.012
  • Poate, H. R. G. (1941). DIVERTICULOSIS AND DIVERTICULITIS. Australian and New Zealand Journal of Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1445-2197.1941.tb02867.x
  • West, A. B. (2008). The pathology of diverticulitis. Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MCG.0b013e3181862a9f