Детска енуреза: Как да я лекуваме?

Детската енуреза е често срещан проблем при деца на възраст между 4 и 6 години. Въпреки че това състояние обикновено не засяга тяхното здраве, е важно да му се обърне внимание, за да не засегне самочувствието на детето.
Детска енуреза: Как да я лекуваме?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Детската енуреза е форма на уринарна инконтиненция, която обикновено засяга деца на възраст между пет и шест години. Характеризира се с повтарящо се изпускане на урина както през деня, така и през нощта.

За да го категоризираме като заболяване, изпускането на урина трябва да се случва поне два пъти седмично в продължение на най-малко три последователни месеца. Ако това не е заболяване, значи е поведенчески проблем.

Добрата новина е, че има няколко начина да помогнете на детето да си създаде правилни и редовни навици за уриниране. В днешната статия ще разгледаме основните симптоми на това състояние и няколко мерки, които да предприемете, за да успеете да контролирате това състояние.

Симптоми на детска енуреза

Симптоми на енуреза

Основният симптом на детската енуреза е неволното изпускане на урина. Това може да се случи няколко пъти през нощта и в по-малка степен през деня.

Децата с това състояние обикновено се събуждат по-трудно и често страдат от запек.

Критерии за диагностика

За да се диагностицира детската енуреза, педиатърът или лекуващият лекар трябва да вземе предвид възрастта на детето, честотата на уриниране и здравната му история.

Също така трябва да прецени отношението на родителите към справянето с проблема и да предложи допълнителни тестове, за да се изключат всякакви други заболявания.

Диагнозата е положителна, ако:

 • Детето е на възраст между пет и шест години.
 • Неволното изпускане на урина се случва няколко пъти седмично в продължение на минимум три поредни месеца.
 • Инконтиненцията е най-често по време на нощта (подмокряне в леглото).
 • Изпускането на урина се извършва обикновено между 30 минути и 3 часа след лягане.

Лечение на детска енуреза

Много от родителите не прибягват до консултация с педиатър, когато децата им имат детска енуреза и на свой ред пренебрегват необходимото за това състояние лечение. Макар и да е вярно, че проблемът намалява с порастването на детето, понякога ситуацията може да се усложни заради липсата на подходящо лечение.

Важно е да се постави диагноза навреме, тъй като понякога състоянието има основателна причина. Освен това правилната интервенция пречи на проблема да засегне социалния живот на детето.

Така че, какво е лечението?

Нефармакологични лечения

Лечение на енуреза

Голяма част от лечението на детската енуреза е насочена върху коригиране на поведението на детето. Ето защо, преди лекарят да предложи някакво лекарство, трябва да ви бъде обяснено какво представлява заболяването и да ви се дадат някои препоръки за противодействие на проблема.

Сред задачите на специалиста са:

 • Да обясни на детето и на родителите как функционира пикочната система, също и да изясни някои основни принципи на енурезата.
 • Да накара детето и родителите да разберат, че никой не е виновен за това състояние, тъй като е извън техния контрол.
 • Да подчертае, че не бива да се оплакват от детето или да го смущават. Напротив, трябва да го подкрепят.
 • Да помоли членовете на семейството да имат положително отношение по време на лечението. Не бива обаче да бъдат и твърде активни. Това означава, че родителите не трябва да събуждат детето посред нощ, за да уринира.
 • Да обясни на детето, че трябва да приема много течности през деня и по-малко след 19 часа.
 • Да предложи на детето да си записва “сухите” нощи, за да може да вижда напредъка си.
 • Да помогне за установяване на редовни навици за уриниране, за да се улесни контрола на пикочния мехур.
 • Да насърчи добрата хигиена, като ги посъветва да сменят мокрите дрехи.
 • Да покаже вредите от използването на памперси, освен в извънредни ситуации.

Фармакологично лечение

Когато лекарят препоръча лечение за детска енуреза, рецептата обикновено може да включва дезмопресин. Това лекарство намалява обема на течността през нощта. Този медикамент има ефикасност, която варира между 40 и 80%.

Понякога може да се предложи и използването на оксибутинин, който действа чрез увеличаване на капацитета на пикочния мехур. В крайна сметка лекарят може да препоръча имипрамин, който има антидиуретичен ефект. Този вариант е само за специфични случаи, тъй като може да предизвика странични ефекти.

Препоръки за родителите

Препоръки при детска енуреза

Детската енуреза е доброкачествено заболяване, което изчезва с растежа на детето. Въпреки това, предвид факта, че за някои родители това състояние е трудно за контролиране, си струва да се преразгледат някои окончателни препоръки:

 • Не давайте на детето никакви течности преди лягане.
 • Не се карайте и не наказвайте детето, когато подмокри леглото.
 • Увеличете самочувствието на детето си, като го мотивирате да преодолее проблема.
 • Научете детето да уринира преди лягане.
 • Обяснете на детето, че подмокрянето на леглото е лошо.
 • Уверете се, че детето ходи до тоалетна няколко пъти на ден.

Детската енуреза е често срещан проблем сред децата на възраст между 4 и 6 години. Въпреки че това състояние обикновено не засяга тяхното здраве, е важно да му се обърне внимание, за да не се отрази на самочувствието на детето. Лечението до голяма степен зависи от това да научите детето на добро поведение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.