Децата и дезодорантът: Кога трябва да започнат да го използват?

Използването на дезодорант е необходимост, когато метаболитните промени водят до неприятни телесни миризми. Най-важното обаче е поддържането на добра хигиена.
Децата и дезодорантът: Кога трябва да започнат да го използват?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Растежът носи със себе си много промени в пубертета. Сред тях са телесните миризми, например под мишниците. Тогава възниква въпросът за употребата на дезодорант при деца.

Въпросът тревожи много родители, тъй като използването на дезодорант при децата има своите плюсове, но и минуси. Тези продукти често съдържат агресивни химикали и има основателен въпрос дали са добър вариант.

Всъщност някои деца, които едва са пораснали, се оплакват от неприятни телесни миризми. В тези случаи има още повече въпроси дали е добра идея децата да използват дезодорант. Кога е подходящият момент?

Защо се появява миризмата на тялото?

Преди да определим подходящото време за използване на дезодорант при деца, нека анализираме защо миризмата на тялото се променя по време на растежа. Потните жлези в подмишниците и слабините са различни от тези в останалата част на тялото. Те се наричат апокринни потни жлези.

Този тип произвежда пот с по-високо съдържание на мазнини. Също така подмишниците и слабините са области, където има кожни гънки, които са по-податливи на влага. Заедно това води до натрупване на повече бактерии там.

Бактериите в тези области обработват богатата на мазнини пот. По този начин те произвеждат различни съединения, които предизвикват миризма. Сега тази промяна в потните жлези и промяната в телесните миризми се появява във фаза, наречени адренархе.

Андренархе

Адренархе е нормална фаза на развитие, в която започват да се появяват пубисни косми, леко акне и промени в миризмата на тялото. Този процес предшества пубертета и обикновено се случва около 9-годишна възраст при момчетата и около 8-годишна възраст при момичетата.

Метаболитната промяна повдига въпроса дали да се използва дезодорант при тези деца. Понякога има хормонална аномалия, която води до преждевременно адренархе, т.е. процесът се появява по-рано от очакваното. Среща се повече при момичетата и се проявява на възраст между 3 и 8 години.

Има и случаи на по-голямо изпотяване от нормалното, както при деца с ранно адренархе, така и при тези с преждевременно адренархе. Това състояние се нарича хиперхидроза и е често срещано в детска възраст.

Акнето при децата
Пубертетът включва физически и психологически промени. Сред първите е модификацията на потните жлези, която е съчетана с начално акне.

Кога децата трябва да започнат да използват дезодорант?

Най-доброто време децата да започнат да използват дезодорант обикновено е на възраст между 10 и 12 години. Това обаче не може да се генерализира. Както стана ясно, понякога телесната миризма се появява по-рано. Ако редовната хигиена не е достатъчна, може да се наложи използването на тези продукти.

Като общо правило, когато космите под мишниците започнат да се появяват, започва и промяната в миризмата на тялото. При нормални условия това може да се пребори с подходяща хигиена.

Не е препоръчително да се използва дезодорант в много ранна възраст.

Ако детето има много интензивна телесна миризма и не е достатъчно голямо, за да използва дезодорант, трябва да се консултирате с педиатър за съвет какво да правите. Същото важи и за деца с прекомерно изпотяване или силна миризма.

Как да изберем правилния дезодорант

По-важно от използването на дезодорант е изборът на правилния. Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че децата имат по-деликатна кожа от възрастните. Въз основа на тази предпоставка обикновено е приоритет да изберете крем, рол-он или стик продукт.

Тези видове улесняват абсорбирането в кожата. Освен това може да е уместно да изберете тези с надпис органичен, които обикновено се правят с по-меки и по-щадящи кожата формули. Продуктът не трябва да съдържа спирт.

Не е препоръчително дете под 12 години да използва антиперспирант. Тези формули са склонни да инхибират производството на пот в областта. В идеалния случай те трябва да се използват само след 14-годишна възраст.

Хигиенни мерки

По принцип е най-добре детето да се справя с телесните миризми без да използва дезодорант. Особено ако детето е под 10 години.

Понякога елементарните хигиенни мерки са достатъчни, за да се контролират тези неприятни аромати:

  • Къпете се всеки ден и след дейности, които причиняват силно изпотяване.
  • Измийте добре всички части на тялото, особено подмишниците, гениталиите и краката.
  • Подсушете старателно след къпане. Влагата благоприятства размножаването на бактериите.
  • Не обличайте обратно дрехи, които вече са били използвани.
  • Използвайте широки памучни дрехи.
  • Избягвайте пластмасови обувки.
Момче във фитнес зала.
След извършване на дейности, които причиняват изпотяване, се препоръчва баня за защита на кожата.

Дезодорантът при децата е само допълнение

Както при хиперхидроза (прекомерно изпотяване), така и при бромхидроза (изключително силна миризма), най-доброто нещо е да не прекалявате с дезодоранта, а да отидете на педиатър. Той ще знае какво е най-добре да направите.

За поддържане на добра телесна миризма трябва да се спазват елементарни хигиенни мерки. Дезодорантът е допълнение към хигиената, а не нейната основа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Villanueva, J. (2004). Biología de las glándulas sudoríparas ecrinas. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 12(1), 49-60.
  • Molano, F. J. M., Zallo, L. A., Rodríguez, M. F., Segura, P. P., Pérez, T. G., Calvo, M. L. S., & Guillén, L. S. (2017, November). Estudio de la asociación de adrenarquia prematura idiopática con la presencia de alteraciones metabólicas y con antecedente de pequeño para edad gestacional. In Anales de Pediatría (Vol. 87, No. 5, pp. 253-259). Elsevier Doyma.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.