Болестта на Пейджет: всичко, което трябва да знаете

Болестта на Пейджет е заболяване, което засяга костите като променя тяхната плътност, техните характеристики и функционалност.
Болестта на Пейджет: всичко, което трябва да знаете

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Болестта на Пейджет е заболяване, което засяга костите, променяйки техните характеристики и функционалност. Освен това, костните структури могат да варират по консистенция, плътност и дори размер. Нарича се също деформиращ остеит.

Напоследък учените доказват, че засяга по-често определени кости като гръбначния стълб, черепа, пелвиса и бедрената кост.

Болестта на Пейджет: Как функционира костната тъкан?

Като цяло можете да намерите характерните клетки в костната тъкан: остеокласти и остеобласти. Остеокластите отговарят за унищожаване на старите или износени костни тъкани докато последните регенерират съответстващите области. По този начин нашите кости се възобновяват продължително благодарение на координираните функции на тези клетки.

Обаче при болестта на Пейджет остеокластите и остеобластите действат по-бързо, по-точно хиперактивно. Това предизвиква определени области на костите да растат необичайно и да стават чупливи.

Симптоми на болестта на Пейджет

Голям процент от клиничните случаи са без симптоми- това е, пациентите нямат симптоми. Обаче е възможно да развият редица признаци или промени, свързани с това заболяване. Най-често срещаните симптоми са:

 • Острата болка в костите, която остава постоянна с течение на времето, или по време на почивка или докато се движи.
 • Ставен дискомфорт, който може да доведе до остеоартрит. Като цяло той се появява по-често в определени области като бедрата, колената или раменете.
 • Може да се появи главоболие заедно със загуба на слуха.
 • Кифоза или схванатост в гръбначния стълб.
 • Пагетичен череп: повишени размери на този вид кости.
 • Образуване на други деформации в костите като фиброзна дисплазия или саблести пищяли (в пищяла).
 • Повишена температура в кожата близо до засегнатите кости.
 • Устойчивост към счупвания.
Болестта на Пейджет: снимка на мъж с такова заболяване

Причини за болестта на Пейджет

Учените все още не знаят какво причинява развитието на това заболяване. Обаче според техните проучвания, това може да бъде поради вирусна инфекция като шарка. Влиянието на генетичните фактори (семейна история) и факторите на околната среда (излагане на определени химични вещества) е също под наблюдение.

Диагноза

Като цяло, лекарският екип прави редица проучвания, които позволяват разпознаването на това заболяване и предразположението на другите с подобни симптоми. Следователно те извършват:

 • Физически преглед- те проверяват симптомите, ако има такива, заедно с историята на пациента и медицинската история
 • Рентгенография, където те преглеждат областите на поколенията и бързото разрушаване на костите
 • Компютърна аксиална томография или компютърна томография
 • Костна сцинтиграфия
 • Костна биопсия
 • Други рутинни изследвания като кръвни тестове и изследвания на урината

Лечение

Обикновено човек не се нуждае от конкретно лечение защото повечето от случаите минават без симптоми. Обаче лекарският екип може да препоръча прилагането на определени терапии в най-сериозните случаи:

 • Употреба на лекарства като биофосфонатнти съединения и калцитонин. Те могат да препоръчат антивъзпалителни лекарства за намаляване на възпалението и болкоуспокоителни за облекчаване на болката или дискомфорта.
 • Хиругическа намеса при случаи на счупване, остра болка или силна деформация на костите.
Схена на болестта

Превенция на болестта

Все още не са открити мерки, които могат ефективно да намалят риска от това заболяване. Обаче е важно да се грижите за вашето здраве за да се насладите на добро качество на живот.

За да направите това, трябва да извършвате умерени физически дейности заедно с балансирана, адекватна и здравословна диета. Също така е препоръчително да избягвате практикуването на неадекватни навици или консумацията на отровни вещества като дрога.

Накрая, забележете, че болестта на Пейджет има общо с генетичните варианти, които предразполагат човек да страда от промени в костния метаболизъм. Поради тази причина е важно да се докладва ако има семейни случаи и да се извърши пълна медицинска хронология, която освен засегнатите роднини, включва степента на засягане и ограниченията, които предизвиква.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.