Ако не плачете, тялото ще го направи

Не задържайте негативните емоции в себе си и не се страхувайте да изразявате чувствата си
Ако не плачете, тялото ще го направи

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако не плачете, тялото ще го направи вместо вас. Ако опитвате да таите всичко в себе си, да задържите всичките си борби и да не ги оставите да излязат от вас самите, накрая ще избухнете.

Не сме създадени, за да се запълваме с болка и да изпитваме емоции, без да ги изразяваме.

Страхът от това как всеки ще реагира, какво ще кажат за вас другите или дали ще ви отхвърлят, ще ви накара да таите нещата в себе си, които рано или късно ще прелеят.

Ако не плачете, ще започнете да страдате

Ако не плачете, ще започнете да страдате и от най-малкото нещо

Ако не плачете ще изпитате още повече тъга, отчаяние, депресия и тревога.

Имате много възможности нещата да не стигнат до там. Поддържането на всичко това не е пътят, който искате да изберете.

Ето един пример. Представете си, че вашият партньор често поставя краката си на масата. Никога не сте му казвали нищо, защото най-напред вярвахте, че това всъщност не ви притеснява.

Периодът на медения месец ни прави доста глуповати. Какво ще стане, когато тази фаза приключи? Реалността идва с пълна сила, а това, което се преструвахте, че не ви притеснява преди, сега наистина ви дразни.

Вероятно ще започнете да обвинявате другия. Може да кажете небрежно: “Знаеш, че не ми харесва това” или да му покажеш с изражението си, че не сте доволни.

Но това няма да ви помогне по никакъв начин. Ще се примирявате с него отново и отново. Ще продължавате да правите тези гримаси на неодобрение, докато един ден не избухнете за нещо съвсем маловажно.

Голямата грешка е да се преструвате, че нещо не ви притеснява, когато в действителност не така, и не го казвате навреме. Може би се надявате, че няма да се случи отново.

Въпреки това, правите една от най-лошите грешки: влизате в света на очакванията.

Тялото ви казва, когато нещо не е наред

Ако не плачете, тялото ви страда

Ако задържате всичките си чувства, това се превръща в начин на живот, тялото ви ще започне да ви изпраща предупредителни знаци.

Чести главоболия, тревожност, разстроен стомах, екземи или друг проблем може да бъде вик за помощ, идваща от нещо вътре, което ви казва, че нещо не е наред.

Не трябва да го пренебрегвате.

Може би не знаете какво се случва, защото идва от нещо в миналото, което дори не си спомняте много добре.

Но ако това ограничава живота ви, ако изпитвате тревожност или често не се чувствате добре и щастливи, слушайте тялото си.

Това е мъдро. Използвайте го, за да разберете основата на проблема. Вашето тяло не реагира по този начин без причина.

Вашето тяло и ум са свързани. Ако пренебрегвате проблема, няма да решите проблема и тялото ви ще го покаже.

Това отива дори още по-далеч. Ако не се потопите в същността и не се изправите пред това, което ви причинява толкова много вреди, разстроеният стомах може да се превърне в екзема, екземата в проблем с кръвообращението, а то в дерматит.

Като пренебрегвате предупрежденията на тялото си, то ще продължи да се опитва да ви показва, че нещо не е наред, докато не сложите край на всичко, което ви прави толкова нещастни.

Вярвания, травми и житейски опит

ако не плачете, няма да позволите на тялото ви да да укрепне

Проблемите често идват от убеждения, травмите и преживявания, които не сте избрали да  изпитате.

Въпреки това, те могат да бъдат възможност да отворите очите си, да се поучите и да ги оставите да си заминат.

Този страх да кажете “не” може да идва от убеждение или травмиращо събитие, което сте преживяли, когато сте били малки.

Този огромен страх да казвате какво чувствате може да се дължи на негативен опит, който предизвика ниско самочувствие или липсата на такова.

Не се поддавайте на всичко това. Няма причина да се отпускате.

Всяка травма и преживяване е шанс да се превърнете в това, когото наистина искате да бъдете.

Ако не плачете, няма да преодолеете травмите

Така че запомнете това: ако не плачете, вашето тяло ще го направи. Започнете да се оставяте на плача, когато имате нужда. Освободете тялото си от физическите прояви на болка.

Готови ли сте да изберете благополучието пред нещастието?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chapman, BP, Fiscella, K., Kawachi, I., Duberstein, P. y Muennig, P. (2013). Supresión de las emociones y riesgo de mortalidad durante un seguimiento de 12 años. Revista de investigación psicosomática, 75 (4), 381–385. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2013.07.014
  • Cloitre, M., Stovall-McClough, C., Zorbas, P. y Charuvastra, A. (2008). Organización del apego, regulación de las emociones y expectativas de apoyo en una muestra clínica de mujeres con antecedentes de abuso infantil. Journal of Traumatic Stress, 21 (3), 282-289. https://doi.org/10.1002/jts.20339

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.