9 храни, които хората с астма трябва да избягват
Хората с астма често търсят рецепти за домашно приготвена храна, за да избегнат пристъпите на това заболяване. Но мнозина не знаят кои храни трябва да избягват.
Колкото и да ви звучи невероятно някои храни могат да влошат състоянието на астмата.
Прочетете следващите редове и научете повече
Хранителният режим оказва влияние върху астмата
Това твърдение може да звучи претенциозно за мнозина, тъй като храната не е единственото решение на проблема за хората с астма. Но хранителният режим оказва огромно влияние върху живота ви.
Ограничаването на консумацията на определени храни и здравословното хранене спомагат лечението на астмата. И се съчетават чудесно с традиционното лечение на заболяването!
Ако страдате от астма избягвайте или намалете консумацията на:
Наситени мазнини
Съдържат се в много от храните, които похапваме на обяд или вечеря, като хлебните продукти, червеното месо и пържените храни.Наситените мазнини присъстват и в готовите храни и според Mayo Clinic влошават състоянието на астмата. Това се дължи на реакцията на имунната система при усвояването на тези вещества.
За това се препоръчва приемът на омега-3 мастни киселини ,съдържащи се например в мазната риба, лененото семе и орехите. Препоръчителни са и източници на чист протеин – нискомаслено мляко, пилешко бяло месо и зеленчуци.
Когато пазарувате, четете етикетите и избирайте храни, които не съдържат наситени мазнини. Освен това гответе на пара, варете или печете на грил продуктите, а не ги пържете.
Пълномаслено мляко
Пълномасленото мляко съдържа голямо количество мазнини и затова влияе негативно на хората с астма. Но не се тревожете, не трябва да се превръщате във вегани!Просто подбирайте внимателно млечните продукти, които консумирате: избирайте продукти без мазнини и опитайте подобни на тях заместители. Опитвали ли сте бадемово мляко или мляко от картофи например?
Често приемаме много млечни продукти, без дори да осъзнаваме това, тъй като са част от различни рецепти и ежедневни ястия: крем супа, ястия с паста, сладолед, смутита, чистото масло и др.
Освен това консистенцията и текстурата на млечните продукти повишават отделянето на секрети. А това затруднява свободното дишане по време на астматичните пристъпи.
Червено месо
Отново трябва да споменем наситените мазнини, защото се съдържат в големи количества в месото. И въпреки че има изключения, като агнешкото месо например, астмата се влошава от наситените мазнини в телешкото и свинското.
Според проучване на Nutrition Journal хората, консумиращи често червено месо са предразположени към развитието на астма.
Яжте такъв вид месо най-много веднъж седмично и изберете по-здравословни варианти като пилешкото, пуешкото месо или рибата.
Цитрусови плодове и домати
Как може тези полезни плодове да влияят зле на хората с астма?И цитрусовите плодове и доматите съдържат много хранителни вещества и фибри, но и съставки влошаващи състоянието на астмата.
Не трябва напълно да спирате консумацията на тези плодове, но се опитайте поне да я намалите.
Солени храни
Прекомерният прием на сол води до проблеми с бъбреците, напълняване и оттичане на краката.
Може да навреди на хората с астма, тъй като влияе върху реакцията на имунната система.
Използвайте малко сол, когато готвите и избягвайте консумацията на готови храни, като консерви и инстантни супи, пържени картофи и други подобни.
Не дръжте солница на масата и винаги четете етикетите на храните, които купувате, защото могат да съдържат “скрит натрий” (дори сладкишите съдържат сол!).
Трансмазнини
Трансмазнините се образуват при процес, при който водорода се смесва с растителни мазнини.Това е много вредно и повишава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет, като същевременно влошава състоянието на астмата.
Избягвайте всички храни, съдържащи трансмазнини, като маргарин, пържените храни в ресторантите и частично хидрогенираните масла.
Тези мазнини се съдържат и в сладкишите и готовите печива, торти и бисквити.
Вместо тях избирайте храни с “полезни мазнини” като зехтина и рапичното масло (органично), лененото семе и ядките като бадемите и орехите.
Те не само ще намалят симптомите на астмата ви, но и ви предпазват от редица други заболявания.
Прочетете и това: 10 полезни ефекта от консумацията на ленено семе
Магнезий за хората с астма
Не можем да не споменем храните, богати на магнезий, когато говорим за подходящ хранителен режим за хората с астма. Този минерал е необходим за отпускането на мускулите и респираторната ви система.Освен това той има противовъзпалително и разширяващо бронхите действие. Препоръчителният му дневен прием е 500 мг.
За да приемате достатъчно магнезий трябва да консумирате много сурови плодове и зеленчуци, както и бобови култури и ядки.
Ако страдате от астма добавете тези храни към менюто си:
- Сусамово семе и тиквени семки
- Соя (под всякаква форма)
- Бобови култури (леща, нахут, грах)
- Пшенични трици
- Масло от вечерна иглика
- Зеленчуци (манголд, спанак, зелен боб, магданоз, моркови, лук)
- Плодове (банани, фурми, стафиди, маракуя)
- Ядки (шам фъстък, орехи)
- Овесени ядки
- Уакаме
- Чесън
Опитайте!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alwarith, J., Kahleova, H., Crosby, L., Brooks, A., Brandon, L., Levin, S. M., & Barnard, N. D. (2020). The role of nutrition in asthma prevention and treatment. Nutrition Reviews, 78(11), 928–938. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7550896/
- American Lung Association. (10 de julio de 2018). Asthma and Nutrition: How Food Affects Your Lungs. https://www.lung.org/blog/asthma-and-nutrition
- Asthma and Allergy Foundation of America. (2018). Food. https://aafa.org/asthma/asthma-triggers-causes/food-as-an-asthma-trigger/
- Bédard, A., Li, Z., Ait-Hadad, W., Camargo, C. A., Jr, Leynaert, B., Pison, C., Dumas, O., & Varraso, R. (2021). The Role of Nutritional Factors in Asthma: Challenges and Opportunities for Epidemiological Research. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(6), 3013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999662/
- Li, J. (7 de diciembre de 2023). Asthma diet: Does what you eat make a difference?. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/expert-answers/asthma-diet/faq-20058105
- Mickleborough T. D. (2010). Salt intake, asthma, and exercise-induced bronchoconstriction: a review. The Physician and Sportsmedicine, 38(1), 118–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20424409/
- Pogson, Z., & McKeever, T. (2011). Dietary sodium manipulation and asthma. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011(3), 000436. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7032646/
- Reyes, A. J., Han, Y. Y., Litonjua, A. A., & Celedón, J. C. (2021). Diet and asthma: is the sum more important than the parts?. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 148(3), 706-707. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00727-2/fulltext
- U.S. Food and Drug Administration. (5 de marzo de 2024). Sodium in Your Diet. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet