7 природни лека при артрит на ръцете
Артритът представлява много болезнен здравословен проблем, който се проявява, когато хрущялът по ставите се износи, предизвиквайки триене на костите една в друга. Хората, които страдат от артрит на ръцете, обикновено са с подути стави. Здравословният проблем, който е съпроводен със силна болка, често не им позволява да извършват обикновени ежедневни дейности.
Сред най-често засегнатите части на човешкото тяло от артрита са ръцете. Донякъде това е напълно логично, тъй като именно ръцете си използваме най-интензивно в ежедневието. Добрата новина е, че симптомите на артрит на ръцете могат да бъдат третирани по естествен път. Това ще доведе до подобряване на качеството на живот и облекчаване на болезненото усещане, заради което много хора се отказват от ежедневните си навици.
Рициново масло облекчава болката при артрит на ръцете
Повечето хора не предполагат, че рициновото масло е прекрасен продукт, който редуцира болката и възпалението, провокирани от артрита. Този природен лек може да бъде прилаган по най-различни начини. Съдържа активни съставки, сред които и рицинова киселина. Тя притежава силни противовъзпалителни свойства и действа болкоуспокояващо. По този начин се елиминира дискомфортът и подуването на ставите, характерно за артрит на ръцете. Препоръчителен е масажът с рициново масло – всеки ден по 2 пъти.
Друг начин да извлечете полза от употребата на рициново масло е като затоплите 2 супени лъжици от него и ги смесите с малко прясно изстискан сок от портокал. Изпивайте тази течност всяка сутрин на празен стомах в продължение на 2 последователни седмици. Ще забележите какво благотворно въздействие оказва. Припомняме ви, че прекомерният прием на рициново масло не е препоръчителен, тъй като оказва лаксативен ефект.
Семена от сминдух
Многобройни са изследванията, които доказват противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на семената от сминдух. Те облекчават болката от артрита само за няколко месеца. Сложете в чаша вода семената от това растение, което често присъства в кулинарните практики. Оставете ги да се накиснат за цяла нощ и на следващия ден ги изяжте на празен стомах. За оптимален резултат консумирайте семена от сминдух в продължение на няколко месеца.
Куркума
Тя е едно от най-мощните природни средства за облекчаване на всякакъв вид болки и проблеми, свързани с артрита. Тази подправка притежава противовъзпалителни, антисептични, антибактериални и антиоксидантни свойства.
За да извлечете полза от свойствата й, смесете една чаена лъжица смляна куркума с чаша мляко и супена лъжица мед. Разбъркайте добре. Ако страдате от непоносимост към лактоза, използвайте мляко на растителна основа или пригответе рецептата с вода.
Зехтин
Зехтинът съдържа активна съставка, позната като олеокантал. Тя потиска активността на ензимите COX-1 и COX-2, които са свързани с възпаленията в организма. Хората, които включват в хранителното си меню зехтина, са по-слабо изложени на развитие и по-рядко страдат от ревматоиден артрит.
За да намалите болката и възпалението, резултат от артрит на ръцете, препоръчваме да използвате зехтина като масажно олио. Масажирайте нежно ръцете си. За оптимален резултат може да смесите зехтина с малко етерично масло от лавандула и да ги загреете преди употреба.
Мед и канела
Комбинацията от мед и канела притежава множество и най-разнообразни лечебни свойства. Едно от тях обаче се изразява в способността да редуцира болката и възпалението, характерни за състояние като артрита. Канелата съдържа противовъзпалителни агенти и антиоксиданти, докато медът е натурален антисептик.
За да извлечете полза от употребата на тези два природни дара, смесете 1.5 чаени лъжици смляна канела с 1 супена лъжица мед. Приемайте тази смес на празен стомах всяка сутрин. Тя ще редуцира неприятните симптоми на артрита.
Английска сол
Английската сол винаги е представлявала популярен избор, когато става дума за лечение на инвалидизиращи симптоми, свързани със заболяване като артрита. Тази сол отпуска ставите и осигурява нужното облекчение на симптоми като възпаление, скованост и болка.
Напълнете купа с гореща вода и добавете 2 чаши английска сол. Накиснете ръцете си в получената смес за 20 минути. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично.
Прочетете още: Прогрес в контролирането на остеоартрита
Ябълков оцет
Дори един толкова евтин и популярен в кулинарните практики продукт може да се окаже изключително полезен за минимизиране на неприятните симптоми, свързани с артрит на ръцете. Оцетът повлиява възпалението и болката. За да извлечете полза от употребата му, трябва да разтворите 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода с малко мед. Пийте получената напитка сутрин на празен стомах.
Друг добър начин да се възползвате от полезните свойства на оцета изисква да смесите 1 чаена лъжица смлян лют червен пипер с 1 чаша топъл ябълков оцет. С получената смес масажирайте ръцете си. След това ги потопете в сместа за 15 минути. Накрая изплакнете с топла вода.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vinaccia, S., Cadena, J., Juárez, F., Contreras, F., & Anaya, J. M. (2004). Relaciones entre variables sociodemográficas, incapacidad funcional, dolor y desesperanza aprendida en pacientes con diagnóstico de artritis reumatoide. International Journal of Clinical and Health Psychology, 4(1), 91-103. https://www.redalyc.org/pdf/337/33740105.pdf
- Pérez León Camborda, J. R. (2012). Estudio fitoquímico y actividad antiinflamatoria del extracto hidroalcohólico de las hojas de Ricinus communis L.” higuerilla”. http://cybertesis.unmsm.edu.pe/bitstream/handle/cybertesis/3439/Perez_lj.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Snehlata, H. S., & Payal, D. R. (2012). Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.): an overview. Int J Curr Pharm Rev Res, 2(4), 169-87. http://impactfactor.org/PDF/IJCPR/2/IJCPR,Vol2,Issue4,Article1.pdf
- Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), 822-834. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865