7 опасни симптома при жените

Новопоявилите се бенки понякога са сигнал за рак на кожата
7 опасни симптома при жените
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Понякога стресът от ежедневните задължения и тревоги ни разсейва и не виждаме какво се случва с тялото ни. Доказано е обаче, че жените повече обръщат внимание на здравето си. Затова в днешната статия ще насочим вниманието ви към 7 сериозни симптома, които трябва да имате предвид.

Не искаме в никакъв случай да ви тревожим излишно, а по-скоро да ви дадем полезно знание, което ще ви помогне да се предпазите своевременно от развитието на определени болести. Освен това искаме да ви убедим в необходимостта от това, да бъдем образовани по отношение на адекватната грижа за здравето с цел един по-качествен и удовлетворяващ начин на живот.

Следването на балансирана диета, придобиването на умения за контрол над емоциите и практикуването на здравословни навици са основните стожери, на които се държи нашето благоденствие.

1.Често уриниране

честото уриниране е един от сериозните 7 симптома при жените

Улавяте ли се, че често ви се ходи до тоалетната? Честото уриниране понякога е нормално за жените, но може да бъде и симптом за инфекция. Случва се да решим да лекуваме инфекцията на уринарния тракт в домашни условия с антибиотици, но не ви препоръчваме тази тактика.

Инфекцията на уринарния тракт може да се дължи на редица причини. Само специалист ще определи каква е тя и какви лекарства ще ви изпише. У дома можете да приложите няколко прости средства, но никога не бива да се самолекувате чрез самопредписване на лекарства. Желателно е да откриете причината за възникналата инфекция, тъй като тя може да е свързана с по-сериозно заболяване, изискващо друго лечение.

2.Коремна болка – един от сериозните 7 симптома при жените

болката в корема е един от сериозните 7 симптома при жените

Колко често на месец изпитвате болка в корема? Тя може да бъде сериозен симптом, който не бива да неглижирате. Възможно е да изпитвате класическата болка при предменструален синдром или пък да усещате неразположение от запек или гастрит. Както и да си обяснявате болката, важно е да изясните с точност какъв е произходът й.

Сигнал, за който задължително трябва да информирате лекаря си, са както други болезнени усещания, така и отсъствието на апетит или пък внезапно намаляване на телесното ви тегло без обясними причини.

3.Постоянна кашлица

постоянната кашлица е един от сериозните 7 симптома при жените

Една кашлица може да бъде предшествана от настинка или от проблеми с гърлото заради неумерено излагане на въздействието на климатик, например. Обикновено кашлицата е временна и отминава. Но може да има момент, в който да осъзнаете, че е минало доста време, а кашлицата все още е налице. В този случай отидете на преглед при лекаря си.

Причините за постоянната кашлица може да са много – от нарушения на гърлото до алергии и сериозни заболявания, които изискват незабавна медицинска намеса.

4.Задъхване

кашлицата е един от сериозните 7 симптома при жените

 

Докато изкачвате стълбите по пътя към дома си, усещате ли, че оставате без дъх? На какво може да се дължи това? Вероятно смятате, че не е нищо сериозно и че всеки понякога се чувства по-уморен от обичайното. Преосмислете тази позиция и си обърнете внимание. Това е един от сериозните 7 симптома, за които говорим в тази статия.

Важно е да не приемате задъхването като нещо напълно нормално. Невъзможността да си поемете дъх е сериозен симптом, на който трябва да обърнете внимание. Той често се свързва със сърдечни проблеми. Ако забележите още, че страдате от тахикардия, болка в гръдния кош, подуване на краката и ръцете, задължително посетете лекар.

Статистиките сочат, че жените имат тази склонност – да забележат тревожни симптоми и да не отидат на лекар (макар и принципно да полагат повече грижи за здравето си). Затова през последните години смъртните случаи на жени, страдащи от сърдечни заболявания, са се увеличили, смятат учените. Не попадайте в капана да пренебрегвате симптомите. Посетете веднага лекар!

5.Тревожност

тревожността е един от сериозните 7 симптома при жените

Постоянната тревожност и стресът, на който не се обръща адекватно внимание, са предпоставки за развитието на сериозни заболявания. Понякога те се пренебрегват с месеци, преди да решите да се консултирате с лекар. Животът в постоянна тревога и стрес е като бомба със закъснител за здравето ви.

Под стрес и в постоянни тревоги реагира цялото тяло. Настъпват промени. Може да изпитвате следното: киселини, влошено храносмилане, проблеми със съня, тахикардия, високо кръвно налягане – това са част от симптомите на тихия убиец, който влошава качеството ви на живот и води до развитието на сериозни здравословни проблеми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се справим с тревожността?

6.Безсъние – още един от сериозните 7 симптома при жените

безсънието е един от сериозните 7 симптома при жените

Колко често страдате от безсъние? Ситуационно ли е, или е хронично? Трябва да бъдете внимателни, когато усетите, че сънят ви вече не е пълноценен и качествен. Това означава, че тялото ви, както и умът ви, вече не разполагат с нужното време за почивка и възстановяване. Имунната ви система отслабва, тялото ви не може да се детоксикира, способностите ви за мислене и учене намаляват. Възможно е да изпитвате проблеми с паметта и концентрацията.

Безсънието е враг на здравето ви. Важно е да разберете какво го провокира. Емоционални проблеми? Болка? Говорете с лекар и научете как да възвърнете здравия си сън.

7.Странни нови бенки

появата на нови бенки е един от сериозните 7 симптома при жените

Това е симптом, който не бива никога да пренебрегвате. Появата на нови бенки по кожата е сигнал, че трябва да си обърнете внимание и да определите тяхната форма, цвят и т.н. Заради повишеното излагане на въздействието на слънчевите лъчи все повече хора се сблъскват с рака на кожата. Новите бенки може да са сигнал за такъв тип здравословен проблем.

Съветваме ви да защитавате кожата си своевременно. Нанасяйте грим със слънцезащитен фактор, избягвайте излагането на слънце в най-активната слънчева фаза и обръщайте внимание на състоянието на кожата си. В момента, в който забележите нова бенка, насрочете час при дерматолог.

Грижете се за здравето си, за тялото си и за качеството си на живот. Всеки един от седемте симптома, за които поговорихме днес, е ключов, ако искате да хванете своевременно развитието на заболяване или повишения риск за здравето ви.

Може да ви заинтересува ...
Как да се предпазите от появата на сърдечно-съдови заболявания при жените
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да се предпазите от появата на сърдечно-съдови заболявания при жените

Макар заболяванията, свързани със сърцето, да поразяват и двата пола еднакво, има определени фактори, които предразполагат жените към сърдечни забо...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.