7 опасни симптома при жените

· 16.11.2015
Новопоявилите се бенки понякога са сигнал за рак на кожата

Понякога стресът от ежедневните задължения и тревоги ни разсейва и не виждаме какво се случва с тялото ни. Доказано е обаче, че жените повече обръщат внимание на здравето си. Затова в днешната статия ще насочим вниманието ви към 7 сериозни симптома, които трябва да имате предвид.

Не искаме в никакъв случай да ви тревожим излишно, а по-скоро да ви дадем полезно знание, което ще ви помогне да се предпазите своевременно от развитието на определени болести. Освен това искаме да ви убедим в необходимостта от това, да бъдем образовани по отношение на адекватната грижа за здравето с цел един по-качествен и удовлетворяващ начин на живот.

Следването на балансирана диета, придобиването на умения за контрол над емоциите и практикуването на здравословни навици са основните стожери, на които се държи нашето благоденствие.

Често уриниране

pms

Улавяте ли се, че често ви се ходи до тоалетната? Честото уриниране понякога е нормално за жените, но може да бъде и симптом за инфекция. Случва се да решим да лекуваме инфекцията на уринарния тракт в домашни условия с антибиотици, но не ви препоръчваме тази тактика.

Инфекцията на уринарния тракт може да се дължи на редица причини. Само специалист ще определи каква е тя и какви лекарства ще ви изпише. У дома можете да приложите няколко прости средства, но никога не бива да се самолекувате чрез самопредписване на лекарства. Желателно е да откриете причината за възникналата инфекция, тъй като тя може да е свързана с по-сериозно заболяване, изискващо друго лечение.

Коремна болка

bolka v korema

Колко често на месец изпитвате болка в корема? Тя може да бъде сериозен симптом, който не бива да неглижирате. Възможно е да изпитвате класическата болка при предменструален синдром или пък да усещате неразположение от запек или гастрит. Както и да си обяснявате болката, важно е да изясните с точност какъв е произходът й.

Сигнал, за който задължително трябва да информирате лекаря си, са както други болезнени усещания, така и отсъствието на апетит или пък внезапно намаляване на телесното ви тегло без обясними причини.

Постоянна кашлица

kashlica

Една кашлица може да бъде предшествана от настинка или от проблеми с гърлото заради неумерено излагане на въздействието на климатик, например. Обикновено кашлицата е временна и отминава. Но може да има момент, в който да осъзнаете, че е минало доста време, а кашлицата все още е налице. В този случай отидете на преглед при лекаря си.

Причините за постоянната кашлица може да са много – от нарушения на гърлото до алергии и сериозни заболявания, които изискват незабавна медицинска намеса.

Задъхване

umora

 

Докато изкачвате стълбите по пътя към дома си, усещате ли, че оставате без дъх? На какво може да се дължи това? Вероятно смятате, че не е нищо сериозно и че всеки понякога се чувства по-уморен от обичайното. Преосмислете тази позиция.

Важно е да не приемате задъхването като нещо напълно нормално. Невъзможността да си поемете дъх е сериозен симптом, на който трябва да обърнете внимание. Той често се свързва със сърдечни проблеми. Ако забележите още, че страдате от тахикардия, болка в гръдния кош, подуване на краката и ръцете, задължително посетете лекар.

Статистиките сочат, че жените имат тази склонност – да забележат тревожни симптоми и да не отидат на лекар (макар и принципно да полагат повече грижи за здравето си). Затова през последните години смъртните случаи на жени, страдащи от сърдечни заболявания, са се увеличили, смятат учените. Не попадайте в капана да пренебрегвате симптомите. Посетете веднага лекар!

Тревожност

trevojnost

Постоянната тревожност и стресът, на който не се обръща адекватно внимание, са предпоставки за развитието на сериозни заболявания. Понякога те се пренебрегват с месеци, преди да решите да се консултирате с лекар. Животът в постоянна тревога и стрес е като бомба със закъснител за здравето ви.

Под стрес и в постоянни тревоги реагира цялото тяло. Настъпват промени. Може да изпитвате следното: киселини, влошено храносмилане, проблеми със съня, тахикардия, високо кръвно налягане – това са част от симптомите на тихия убиец, който влошава качеството ви на живот и води до развитието на сериозни здравословни проблеми.

Безсъние

san

Колко често страдате от безсъние? Ситуационно ли е, или е хронично? Трябва да бъдете внимателни, когато усетите, че сънят ви вече не е пълноценен и качествен. Това означава, че тялото ви, както и умът ви, вече не разполагат с нужното време за почивка и възстановяване. Имунната ви система отслабва, тялото ви не може да се детоксикира, способностите ви за мислене и учене намаляват. Възможно е да изпитвате проблеми с паметта и концентрацията.

Безсънието е враг на здравето ви. Важно е да разберете какво го провокира. Емоционални проблеми? Болка? Говорете с лекар и научете как да възвърнете здравия си сън.

Странни нови бенки

dermatolog

Това е симптом, който не бива никога да пренебрегвате. Появата на нови бенки по кожата е сигнал, че трябва да си обърнете внимание и да определите тяхната форма, цвят и т.н. Заради повишеното излагане на въздействието на слънчевите лъчи все повече хора се сблъскват с рака на кожата. Новите бенки може да са сигнал за такъв тип здравословен проблем.

Съветваме ви да защитавате кожата си своевременно. Нанасяйте грим със слънцезащитен фактор, избягвайте излагането на слънце в най-активната слънчева фаза и обръщайте внимание на състоянието на кожата си. В момента, в който забележите нова бенка, насрочете час при дерматолог.

Грижете се за здравето си, за тялото си и за качеството си на живот. Всеки един от седемте симптома, за които поговорихме днес, е ключов, ако искате да хванете своевременно развитието на заболяване или повишения риск за здравето ви.