6 най-полезни храни за жените
Кои са най-полезните храни за жените? Наистина ли жените трябва да ядат различни храни от мъжете? Все пак всички ние сме хора, нали? Изненадващо за някои обаче, отговорът е да. Жените имат различни хранителни нужди от тези на мъжете, която произтича от различните нива на активност, възраст, физиология и индивидуални характеристики.
Продължавайте да четете днешната статия, за да научите кои са 6 най-полезни храни за жените, които трябва да бъдат включени в едно по-здравословно меню!
Най-полезните храни за жените
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са богати на фибри и улесняват правилното функциониране на храносмилателната система. Те са много полезни за жените, които имат проблеми с храносмилането, гастрит или колит. Някои от препоръчваните храни са:
- Кафяв ориз
- Пълнозърнест хляб
- Киноа
Може да приготвяте пълнозърнест хляб у дома, за да избегнете консервантите или други не-натурални съставки, които обикновено присъстват в хляба от магазина. Ето една лесна рецепта:
Пълнозърнест хляб
Отличен хляб за ежедневната диета. Едно от най-големите му предимства е, че съдържа от предложените новости за жените днес, когато става въпрос за избор на храни: намалени нива на подсладители и, ако желаете, семена и ядки на вкус.
Съставки
- 2 ½ супени лъжици суха мая на прах или 1 пакетче жива мая, разтворена в 2 супени лъжици топла вода
- 1 1/3 чаша вода (330 мл.)
- ¼ чаша мед, меласа или кленов сироп (120 гр.)
- 3 ½ чаши пълнозърнесто пшенично брашно (437гр.)
- ¼ чаша обезмаслено мляко на прах (32 гр.)
- 1 ¼ чаена лъжичка сол (22 гр.)
Приготовление
- Смесете всички съставки в голяма купа и разбъркайте добре, докато започне да се оформя тесто.
- Поставете тестото върху леко намаслена повърхност, втрийте малко олио в ръцете си и започнете да го месите за 6 до 8 минути или докато стане меко и еластично. За тази цел може също да използвате електрически миксер, кухненски робот или машина за хляб.
- След като тестото стане гладко и еластично, направете от него топка и я поставете в чиста, леко намаслена купа. Покрийте с влажна кърпа и го оставете да втасва на топло, сухо място за около 60 минути, докато се удвои.
- Поставете тестото в намазана с олио висока тава или тавичка, която е покрита с восъчна хартия.
- Печете хляба в продължение на 40 минути при 350° или докато, след като поставите клечка за зъби в средата, ще я извадите без полепнало тесто.
- След като хлябът е готов, извадете го от фурната и оставете да се охлади.
- Съхранявате го в найлонова торбичка или кутия за хляб.
Ядки
Ядките са отличен източник на мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване нивата на холестерола. Те осигуряват протеини, калций, фосфор, цинк, селен, витамин А и витамин Е, което ги прави много полезни хранителни съставки. Разбира се, трябва да контролирате количеството, което консумирате, защото те са с високо съдържание на калории, които започват да се трупат по тялото, ако не правите упражнения редовно. Идеалният дневен прием включва:
- 28 фъстъци
- 14 бразилски орехи
- 7 кашу
Банани
Една от вечните борби, в която жените участват, е борбата с мазнините и най-доброто оръжие в нея е изграждането на повече мускулна маса. Бананите са много полезни и подходящи за тази цел. Тъй като са богати на калий, те улесняват изграждането на мускулна тъкан и възстановяването на течности, загубени при потенето. Среден по размер банан съдържа същото количество въглехидрати като 2 парчета хляб (но въпреки това не е полезно да ядете твърде много нито един от двата продута).
Соев протеин
Може да откриете соев протеин в храни като тофу, соево мляко, соево масло и зърнени култури. Минималното количество, което трябва да консумирате от тази суперхрана, е 25 гр. на ден. Сред многото ползи на соята е способността й да намалява нивата на лошия холестерол и да увеличава приема на фитонутриенти. Една отлична възможност да започнете деня е със следния шейк:
Енергиен шейк
Съставки
- 6 ягоди
- 2 чаши спанак (360 гр.)
- 1 чаша соево мляко (200 мл.)
- Лед
Приготовление
Смесете всички съставки в блендера и бъркайте, докато получите гладка смес.
Изпийте веднага.
Яйца
В днешно време съществуват много противоречиви митове за консумацията на твърде много яйца. Забравете, че яденето на яйца повишава нивата на лошия холестерол. 1 яйце осигурява 215 мг. холестерол, а нужният прием на ден е около 300 мг. Що се отнася до жълтъка, той е отличен източник на желязо и лецитин. Предлагаме ви една здравословна рецепта за омлет.
Омлет с пресни чушки
Съставки
- 1 супена лъжица масло (30 гр.)
- 1 малка глава лук, нарязана на кубчета
- 1 зелена чушка, нарязана на малки парченца
- 2 яйца
- 1 супена лъжица мляко (16 гр.)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 филия швейцарско сирене, настъргано
Приготовление
- Разтопете маслото в горещ тиган.
- Задушете лука и чушката в маслото за около 5 минути или докато омекнат.
- Докато лука и чушките се задушават, разбийте яйцата в малка купа заедно с млякото, черния пипер, солта и настърганото сирене.
- Отстранете лука и пипера от тигана и ги сложете в купа.
- Изсипете сместа от яйцата в същия тиган и оставете върху огъня за около 2 минути или докато започнат да се втвърдяват.
- Внимателно отделете яйчната смес от повърхността на тигана и поръсете с лука и чушките. Сгънете едната страна на яйчната смес върху другата.
- Оставете да се пече още 1 минута и след това отстранете от огъня.
Тази рецепта е идеална за 1 човек. Ако желаете, можете да заместите чушките с други зеленчуци.
Разнообразната диета е най-верният съюзник на доброто здраве
Посочените по-горе храни определено трябва да бъдат включени в ежедневното меню, но не забравяйте, че разнообразието е ключът към успеха. Ако сте бременна или кърмите, обезателно попитайте личния лекар, какви допълнителни храни да включите в менюто за вас и вашето бебе.