6 натурални масла, стимулиращи растежа на косата

26.05.2016
Зехтинът се бори със свободните радикали, стимулира циркулацията на кръвта и осигурява на косъма необходимите хранителни вещества, за да бъде здрав

Знаете ли, че има редица натурални масла спомагащи растежа на косата?

Вероятно сте от хората, които ценят красивата и здрава коса. Знаете, че тя е изложена на въздействието на много фактори, които я изтощават, провокират развитието на проблеми като косопад, сухота и забавят растежа й.

Често много хора се доверяват на продуктите за коса, които се предлагат в магазинната мрежа. Те се надяват, че косата им ще възстанови предишния си здрав вид и ще започне да расте по-бързо. Освен това нерядко продуктите за коса са изключително скъпи, а най-лошото е, че често не дават желания резултат.

За щастие съществуват немалко достъпни като цена, ефикасни начини за възстановяване на косата, които я правят по-здрава и красива.

Тайната се крие в употребата на натурални масла, представляващи отлична алтернатива на продуктите за коса, които се предлагат в магазините.

6 натурални масла, стимулиращи растежа на косата

Кокосово масло

Едно от използваните натурални масла за стимулиране растежа на косата е това от кокос.

Кокосовото масло се състои от средноверижни триглицериди, които са способни да проникнат в клетъчната мембрана и да подхранят косъма в дълбочина.

Това масло е идеално за предпазване от загуба на протеини и понижаване на нивото на натуралните мазнини, дължащи се на ежедневното излагате на въздействието на токсини и употребата на шампоани.

Как да го използвате?

  • Нанесете известно количество кокосово масло върху косата и скалпа, като използвате нежен масаж.
  • Кокосовото масло може да бъде използвано като база при приготвянето на маски за коса, например с намачкано авокадо.

Прочетете и: 9 нови приложения на кокосовото масло

Зехтин

Възможно е хормон, познат като дихидротестостерон (DHT), да е отговорен за намаляването на размера на фоликулите но косъма и падането на косата.

Зехтинът съдържа важни антиоксиданти, които блокират производството на този хормон. В допълнение към това, той се бори със свободните радикали, стимулира циркулацията на кръвта и осигурява на косъма необходимите хранителни вещества, за да бъде здрав.

Как да го използвате?

  • В идеалния случай трябва да нанасяте зехтина директно върху скалпа за максимален резултат.
  • Можете да повишите ефикасността на зехтина, като за смесите с етерично масло от розмарин.

Рициново масло

Едно от най-ценните натурални масла не само за косата е рициновото.

Рициновото масло се използва традиционно като лаксатив. Освен това е много ценно за здравето на човека, тъй като съдържа определени вещества, които укрепват и подхранват косата, стимулирайки нейното здраве и растеж.

Рициновото масло съдържа рицинова киселина, която действа антибактериално и противогъбично. То предпазва скалпа от инфекции, провокирани от гъбички.

Как да го използвате?

  • Нанесете с кръгови движения малко рициново масло върху целия скалп. В идеалния случай прилагайте тази процедура всяка вечер. Оставете маслото да действа, докато получавате своята доза пълноценен сън през нощта.

Масло от жожоба

За разлика от други натурални масла, това не може да проникне в сърцевината на косъма, но притежава свойството да затваря фоликулите. То запазва влагата в косъма и предпазва от изсушаване, като не позволява на себума да блокира корените.

Как да го използвате?

  • Можете да нанесете маслото от жожоба директно върху косата и скалпа. След това я изплакнете добре, за да избегнете допълнително омазняване.
  • Друг начин да извлечете полза от маслото от жожоба е като сложите 1/8 етерично масло в бутилката на шампоана, който обичайно употребявате.

Препоръчваме ви да прочетете и: Рецепти за домашни натурални шампоани

Масло от розмарин

Друг представител на ценните натурални масла стимулиращи растежа на косата е това от розмарин.

Без съмнение това е едно от най-популярните натурални масла, когато става дума за стимулиране растежа на косата. Това масло разширява кръвоносните съдове и стимулира деленето на клетките, като по този начин се насърчава процеса на растеж на нова коса.

Смята се, че маслото от розмарин притежава свойството да спира косопада и да предпазва от преждевременно остаряване; освен това се бори с пърхота и омекотява чупливата коса.

Как да го използвате?

  • Можете да нанесете това масло директно върху косата и скалпа. Така ще извлечете максимална полза.
  • За да засилите ефикасността на процедурата, загрейте 1 супена лъжица масло от розмарин и 1 супена лъжица зехтин. Добавете няколко изсушени листа розмарин. Нанесете получената смес върху косата. Оставете я да действа 30 минути. Измийте косата си добре.

Масло от авокадо

Още едно отличаващо се сред ценните натурални масла - това от авокадо - се използва често за козметични цели.

Благодарение на високото съдържание на здравословни мастни киселини и витамини маслото от авокадо се превърна в един от най-популярните продукти, които стимулират растежа на косата.

Всъщност можете да откриете тази съставка на етикета на много продукти за красота, които се предлагат в магазините. Това не е случайно. Маслото от авокадо подобрява здравето на косата.

То съдържа витамин А, В6 и Е, подхранва, възстановява и подобрява състоянието на капилярите по скалпа. Освен това е богато на антиоксиданти, които подобряват притока на кръв към фоликулите на косата и стимулират растежа на косата.

Как да го използвате?

  • Загрейте 1 супена лъжица масло от авокадо и 1 супена лъжица зехтин. Нанесете получената смес върху косата и скалпа като нежно ги масажирате. Увийте главата в хавлиена кърпа. Оставете маската да действа 20 минути, преди да се измиете.