6 от билките с карминативен ефект
Лековитите разстения, чието действие спомага премахването на натрупаните в храносмилателния тракт газове са билките с карминативен ефект.
Използват се от столетия в народната медицина тъй като намаляват дискомфорта в стомаха и контролират забавеното храносмилане, освен останалите си полезни качества.
Въпреки че много от екстрактите от билките с карминативен ефект, се използват във фармакологичната промишленост за производството на лекарства против газове, те са полезни и в натурално състояние под формата на терапия без химически вещества.
Освен казаното те имат и антиспазмолитично действие, а благодарение на хранителните си вещества те подхранват и регулират полезната чревна флора.
Приемали ли сте някога билките с карминативен ефект? Прочетете следващите редове, в които ще ви разкажем за 6 такива ценни растения.
1.Лайката – първата от билките с карминативен ефект
Лайката притежава противовъзпалително и карминативно действие, което се използва като натурална терапия при газове, възпаление на стомаха и колики.
Съставките й подобряват храносмилането и намаляват образуването на газове в червата.
Съставки
- 1 супена лъжица цвят от лайка (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Кипнете водата и добавете цвета от лайка.
- Оставете чая да се запари 10 минути, след това го прецедете и изпийте.
Начин на консумация
- Пийте по чаша чай, когато усетите подуване в стомаха или газове.
- Като превантивна мярка пийте напитката след като сте консумирали храни, които ви създават стомашни проблеми.
2.Ангелика (дива пищялка)
Ангеликата има подобряващо храносмилането, карминативно и противовъзпалително действие, улесняващо отделянето на отпадните вещества в червата, водещи до появата на газове.
Притежава успокояващо и аналгетично действие, облекчаващи симптомите на гастрит и тревожност.
Съставки
- 1 чаена лъжичка ангелика (дива пищялка) (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Добавете ангеликата към водата, която предварително сте изсипали в подходящ съд и я кипнете. Оставете сместа да поври на бавен огън 5 минути.
- Покрийте съда и оставете отварата да се запари на стайна температура още 10 минути.
Начин на консумация
- Пийте напитката, когато усетите газове или подуване на стомаха.
- Приемайте чая след всяко основно хранене.
3.Мащерка
Етеричните масла на мащерката имат карминативно, антиоксидантно и противовъзпалително действие, намаляващо образуването на газове и натрупването на токсини в червата.
Антиспастичните съставки на билката намаляват спазмите и предотвратяват възпалението на стомаха.
Съставки
- 1 чаена лъжичка мащерка (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Кипнете водата и добавете мащерката.
- Покрийте напитката и я оставете да се запари 5 – 10 минути.
Начин на консумация
- Прецедете напитката и я пийте след като сте яли проблемни храни.
- Ако искате можете да приемате чая до два пъти дневно.
4.Женско биле
Коренът от женско биле става все по-популярно средство при храносмилателни проблеми заради мощното си противовъзпалително действие. Приеман в умерено количество той стимулира изхвърлянето на отпадните вещества и неутрализира свръх образуването на стомашни сокове.
Карминативното действие на билката облекчава подуването на стомаха, намалява чувството за тежест и възпаление в долната част на корема.
Съставки
- 1 чаена лъжичка корен от женско биле (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Добавете женското биле към водата и я затоплете. Оставете сместа да поври 3 минути на бавен огън.
- Оставете напитката на стайна температура и я прецедете.
Начин на консумация
- Пийте по 2 – 3 чаши чай от женско биле дневно.
5.Болдо
Растението болдо е известно в народната медицина с противовъзпалителното си, карминативно и пречистващо действие. При нарушено храносмилане той спомага възстановяването на функционирането на черния дроб, стомаха и чревния тракт.
Той е идеалното средство за подобряване усвояването на мазнините и протеините. Освен това контролира подуването и болката в корема.
Съставки
- 1 чаена лъжичка листа от болдо (10 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Прибавете листата от болдо към водата, загрейте сместа и я оставете да поври 5 минути на слаб огън.
- Дръпнете съда от огъня, оставете напитката да се запари 10 минути и я прецедете.
Начин на консумация
- Пийте по чаша от чая, когато усетите тежест или газове.
- Консумирайте напитката след обилно хранене.
6.Кориандър
Листата и семената на кориандъра съдържат съставки с карминативно действие, намаляващи образуването на газове в червата.
Билката се препоръчва за контролиране на подуването на стомаха и облекчаване на киселините и забавеното храносмилане.
Съставки
- 1 чаена лъжичка кориандър (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Приготвяне
- Кипнете водата. Добавете кориандъра.
- Оставете напитката да се запари на стайна температура за 5 – 8 минути и след това я прецедете.
Начин на консумация
- Пийте 2 – 3 чаши от чая на ден докато оплакванията ви отшумят.
Страдате от газове и болка в стомаха? Оплаквате се от тежест след хранене? Изберете някоя от билките с карминативен ефект и контролирайте неприятните симптоми.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bhowmik, D., Kumar, K. P. S., Yadav, A., Srivastava, S., Paswan, S., & Dutta, A. S. (2012). Recent Trends in Indian Traditional Herbs Syzygium aromaticum and its Health Benefits. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Bhowmik, D., Sampath Kumar, K. P., Srivastava, S., Paswan, S., Sankar, A., & Dutta, D. (2012). Traditional Indian Herbs Punarnava and Its Medicinal Importance. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
- Baliga, M. S., Shivashankara, A. R., Haniadka, R., Palatty, P. L., Arora, R., & Fayad, R. (2013). Ginger (Zingiber officinale Roscoe): An ancient remedy and modern drug in gastrointestinal disorders. In Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397154-8.00189-5