6 хранителни дефицита, които могат да причинят депресия
Знаете ли,че дефицита на някои хранителни вещества може да бъде причина за дисбаланс на емоционалното ви състояние и дори да предизвика депресия? Преразгледайте диетата си, за да си осигурите душевно здраве.
Депресията е душевно състояние. Характеризира се с непрекъснато усещане за тъга, раздразнителност и загуба на интерес към ежедневните дейности и към живота като цяло.
Тя е доста често срещано явление, особено в развитите държави. В днешно време се счита дори за масово разпространено здравословно състояние.
Преди много години се смяташе, че депресията може да бъде причинена само от някаква емоционална ситуация.
След време обаче беше установено, че това състояние се дължи на промени в химията на мозъка. Наследствеността, факторите на околната среда и хормоналните дисбаланси могат да провокират такива промени.
Освен това се оказва, че хранителните навици са тясно свързани с развитието на депресия. Дефицитът на някои хранителни вещества увеличава честотата на появата й.
Ето защо е важно да подобрите хранителния си режим. Трябва да повишите консумацията си на храните, които биха ви помогнали да се справите с този проблем или да го предотвратите.
Разберете кои са тези
6 хранителни дефицита, свързани с появата на депресия
1. Омега 3 мастни киселини
Храните, богати на омега 3 мастни киселини, осигуряват множество ползи на организма, включително на емоционалното здраве.
Тяхната консумация играе ключова роля в развитието и функционирането на централната нервна система, тъй като те контролират възпалението и регулират неговата активност.
Също така омега 3 мастните киселини имат съществено значение за балансираното разпределение на химичните субстанции в мозъка и за понижаването на риска от преждевременно стареене.
Освен това техният прием се препоръчва при лечение на депресия, понеже увеличават синтеза на серотонин, като същевременно свеждат до минимум излишния кортизол.
Тези мастни киселини могат да бъдат открити в:
- мазните риби
- семената и ядките
- бобовите растения
- яйцата
- зеленчуците
2. Витамин D
Липсата на витамин D не просто повишава риска от проблеми с костите и ставите, но и води до епизоди на депресия и деменция.
Този витамин играе роля в производството на серотонин – невротрансмитер, свързан с настроението и щастието.
Правилното усвояване на витамин D понижава риска от емоционални дисбаланси. Освен това оказва положително въздействие върху имунната система.
Най-популярният начин за усвояването му е чрез слънчевите лъчи. Среща се обаче и в следните храни:
- Студеноводни риби
- Рибено масло от треска
- Зърнени храни и обогатени соеви продукти
- Млечни продукти
- Яйца
- Гъби
3. Цинк
Цинкът е друг микронутриент, който играе роля в регулирането на емоциите. Той стимулира някои неврологични функции и дейности на нервната система.
Освен това цинкът увеличава до разумни нива производството на невротрансмитерите, влияещи на щастието.
Същевременно той участва в повече от 250 биохимични процеси, свързани с функционирането на основните органи.
Храните, съдържащи цинк, са:
- Червено месо
- Яйца
- Морски дарове
- Бобови растения
- Ядки
- Семена
- Пълнозърнести храни
- Органични млечни продукти
4. Селен
Това вещество е от съществено значение за функционирането на мозъка и за стабилизиране на настроенията.
Селенът играе важна роля в дейността на щитовидната жлеза. В същото време приемът му е изключително важен за доброто психично здраве.
Антиоксидантните и възстановителните му свойства са ключът към превенцията и лечението на депресията.
Източници на селен са:
- Чисто месо
- Студеноводни риби (сардини, сьомга и т.н.)
- Боб и грах
- Яйца
- Морски дарове
5. Магнезий
За съжаление, магнезият е един от минералите, които се усвояват най-трудно от организма.
Въпреки това той играе съществена роля при лечението на депресия. Магнезият повишава производството на серотонин и допамин, като в същото време намалява синтеза на кортизол.
Източници на магнезий са:
- Морски водорасли
- Бадеми
- Авокадо
- Банани
- Боб
- Тиквени семки
- Пълнозърнести храни
- Трици
- Зелени листни зеленчуци
Прочетете още: Недостиг на магнезий: как да го преодолеем?
6. Желязо
Дефицитът на желязо е една от основните причини за появата на анемия, умствена умора и депресия.
Важно е да знаете, че желязото е основен компонент на когнитивните функции, умственото развитие и сензорно-моторното функциониране.
Недостигът на желязо води до недостатъчно количество червени кръвни телца. Това влияе на оксигенацията на клетките и причинява емоционални дисбаланси, умора и умствено объркване.
За да увеличите нивата на желязото, консумирайте следните храни:
- Червено месо
- Червено цвекло
- Студеноводни риби
- Овесени ядки
- Спанак и зелени зеленчуци
- Нар
- Яйца
- Боб
- Фъстъчено масло
Справянето с гореспоменатите хранителни дефицити може да бъде ключът към лечението на депресията и лошото настроение.
Все пак обаче е необходимо да се анализират и другите аспекти, за да се установи какъв е коренът на проблема и какви други мерки са нужни за решаването му.