5 мита за човешкото тяло

Има много митове за човешкото тяло, които пречат на здравословния начин на живот. Научете повече за тях.
5 мита за човешкото тяло

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпросите, свързани с човешкото тяло са интересували хората още от древността.

Винаги сме се стремели към красотата. Но въпреки това публичното заявяване на това е било тема табу.

Освен това медицината не е била наука, достъпна за обикновените хораЕто защо много лесно са възникнали и са се разпространили различни митове за човешкото тяло. Тези митове дълбоко са се загнездили в културата и обществото ни.

Объркваме се между измислиците и истината и имаме да учим много за начина, по който функционират телата ни.

Въпреки всичко човечеството направи голяма крачка напред. Вече не се вълнуваме единствено дали изглеждаме добре. Освен това полагаме значителни усилия и грижи за здравето си.  Благодарение на информационните технологии имаме достъп до едни от най-новите клинични доклади.

А и разбираме много по-добре значимостта на това да сме здрави. В резултат много по-бързо търсим начин да си отговорим на въпросите, когато започнем да се тревожим. Често единственото, от което се нуждаем, е достъп до интернет.

Често обаче въпросите ни са следствие от грешка.

Популярните вярвания са така дълбоко вкоренени в начина ни на мислене, че дори не се питаме дали са достоверни. От друга страна въпреки казаното сме сигурни, че вече сте открили, че част от тях не отговарят на истината.

Нека да разгледаме

5 мита за тялото, които трябва да забравите

1.Добрият шампоан премахва цъфтящите краища на косата

Шампоанът и цъфтящите краища на косата - това и само реклама

Болшинството реклами на шампоани и балсами започват така: “Имате цъфтящи краища?” Те искат да ви убедят, че използвайки продуктите им ще решите този проблем.

“Най-накрая ще имате косата, за която си мечтаете, без да посещавате фризьор!”

Можете да продължавате да използвате продукта отново и отново, всеки ден. Дори може да повярвате, че това е най-подходящия за вашия случай продукт.

Но това съвсем не е така. Тези продукти обикновено просто забавят появата на цъфтящи краища, но веднъж появили се единственото решение, за да се отървете от тях е: да ги подстрижете.

2.Използваме едва 10% от мозъка си

Често казваме това, когато гледаме номерата на някой фокусник. Тези магове твърдят, че използват телепатия. Дори понякога заявяват, че притежават силата да променят света с ума си.

Ето така те ни напомнят, че обичайно използваме малък процент от капацитета на мозъка ни.

И че някои хора притежават способността да подобряват действието на мозъка си. Така те четат мислите ни.

Това е поредният заблуждаващ мит за човешкото тяло. Доказано е, че докато спим мозъчната ни кора не спира да работи. В действителност използваме голяма част от мозъка си.

3.Когато остареем, клетките спират да се възпроизвеждат

Клетките в човешкото тяло се променят с годините
Свикнали сме да мислим, че с напредването на възрастта клетките спират да се възпроизвеждат. Това е възможната причина за появата на бръчки по кожата, болките в костите и т.н.

Но това съвсем не е вярно. Клетъчните процеси никога не спират. Те винаги водят до промени.

По-скоро самите те се променят. С течение на времето функционирането на клетките ви се променя. Но въпреки това клетките продължават да се възпроизвеждат.

4.Зъбите са бели

Перфектно белите зъби са резултат от редица избелващи процедури

Пускаме си телевизора и какво виждаме: цяла плеяда от звезди с блестящи, перфектно бели зъби.

След това се поглеждаме в огледалото. И осъзнаваме, че зъбите ни са жълти. Без значение, че ги мием по няколко пъти на ден.

И защо става така? Отговорът е толкова лесен. Това е естественият им цвят.

Перфектно белите зъби са резултат от редица избелващи процедури, които в дългосрочен план могат да се окажат токсични.

5.Човешкото тяло е по-предразположено към настинки, когато ни е студено

Може би това е мита, който най-много привлича вниманието ви. Нали зимата е сезона на настинките и гриповете? Да, но причината за това не е факта, че организмът ни е отслабнал от студа.

Високите температури поддържат вирусите живи и дейни за по-дълъг период. А това означава, че могат да се разпространяват по-бързо и да сринат имунната ни система.

Силата на вирусите се увеличава, а не податливостта ни към разболяване. Ето защо е добре да приемате витамин С, за да се предпазите от тях. Ако вирусите са по-силни, имунната ви система се нуждае от допълнителна енергия, за да се справи с тях.

Тези митове за тялото ни пречат да се погрижим за себе си. Ето защо е необходимо да поговорим за тях, за да открием истината.

Когато развенчаем тези митове, ще бъдем една стъпка по-близо до здравословния начин на живот.  Можете да ни се доверите, ако все още вярвате в подобни митове. С радост ще ви дадем търсените от вас отговори.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Oral health conditions. (2016).
    cdc.gov/oralhealth/conditions/index.html
  • Robynne Boyd, “Do People Only Use 10 Percent Of Their Brains?,” Scientific American, February 7, 2008
  • Boldrini M, Fulmore CA, Tartt AN, Simeon LR, Pavlova I, Poposka V, et al. Human Hippocampal Neurogenesis Persists throughout Aging. Cell Stem Cell [Internet]. 2018 Apr 5 [cited 2019 Jan 24];22(4):589–599.e5. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29625071
  • Tamerius J, Nelson MI, Zhou SZ, Viboud C, Miller MA, Alonso WJ. Global influenza seasonality: Reconciling patterns across temperate and tropical regions. Environmental Health Perspectives. 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.