5 лечебни растения за отслабване

Зеленият чай помага за изгаряне на мазнините и свежда до минимум задържането на вода
5 лечебни растения за отслабване
Sofía Quintana Alonso

Написано и проверено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Някои лечебни растения като зелен и червен чай, джинджифил, глухарче и хвощ имат много благоприятни ефекти върху здравето, особено ако става въпрос за отслабване – разбира се, когато тези растения се съчетават със здравословна диета и физически упражнения.

В тази статия ще ви обясним за ползите от 5 лечебни растения, както и за най-добрия начин да ги консумирате, така че да можете да започнете постепенно да намалявате теглото си, без да е нужно да правите големи жертви. Следвайте тези съвети и бъдете сигурни, че ще се отървете от излишните килограми веднъж завинаги, като едновременно с това ще подобрите и здравето си.

Зелен чай

Зеленият чай е добре известен със своите свойства за отслабване. Основният начин, по който ви помага да отслабнете, е чрез ускоряване на метаболизма в резултат на стимулиращите си свойства. Това го прави по-лесен вариант за изгаряне на калориите и подходящ помощник да свалите няколко килограма. Освен това зеленият чай помага за изгаряне на мазнините и свежда до минимум задържането на вода, което прави тази напитка истинско чудо.

Все пак препоръчваме да не прекалявате с консумацията на зелен чай, ако страдате от констипация, защото е запичащ, както и ако имате анемия, защото пречи на тялото да усвоява желязото.

Ефикасни лечебни растения за отслабване

Червен чай

Червеният чай всъщност идва от същото растение като зеления чай. За разлика от него обаче червеният чай преминава дълъг процес на ферментация. Ето защо червеният чай помага дори още повече за отслабване от зеления. А и е по-силен стимулант, поради което може да не е най-добрия вариант за хора, които страдат от тревожност или безсъние. Препоръчваме ви да изберете единия или другия, в зависимост от вашето конкретно състояние.

Хвощ

За хората, чиито затлъстяване се дължи отчасти на задържането на вода, препоръчваме консумацията на хвощ, който като цяло е диуретик. Това растение може да увеличи количеството на урината, което тялото произвежда, с до 30%. Също така е много здравословно, защото помага за премахване на токсините.

Хвощът може да се открие през лятото във влажни зони, в близост до реки, езера или блата и особено в глинеста почва. Най-добрата част за употреба е стъблото, а не листата. Можете просто да окачите и оставите няколко стебла да изсъхнат.

Хвощът е сред най-добрите лечебни растения за отслабване

Глухарче

Глухарчето е едно от най-пречистващите лечебни растения. Ако искате да достигнете идеалното тегло, трябва най-напред да се отървете от токсините, които тялото е натрупало. Глухарчето е и диуретик, което означава, че може да помогне на тялото правилно да усвои мазнините и да регулира нивата на глюкозата.

Джинджифил

Джинджифилът е суперхрана, отдавна известна със своите лечебни свойства. Той може да ви помогне да отслабнете поради способността си да ускорява метаболизма. Освен това подобрява храносмилането, изгаря мазнините и регулира нивата на глюкозата.

Лечебни растения за отслабване, сред които джинджифил

Как да пием тези лечебни растения за отслабване?

За да се възползвате от тези лечебни растения, трябва да ги пиете ежедневно като чай – около 3 чаши на ден. Друг вариант е да пиете екстракти от тях, които можете да закупите в близката билкова аптека. В този случай трябва да ги приемате заедно с няколко чаши вода на ден.

Започнете с най-малко 2 чаши от тези течности на празен стомах. След това пийте всички останали чайове или екстракти по-късно сутрин или следобед. Опитайте се да не ги приемате преди лягане, така че да не се налага да ставата и да ходите до тоалетната по средата на нощта и техните стимулиращи свойства да ви държат будни.

Винаги може да добавите малко лимонов сок към тези напитки, за да подсилите свойствата им. Ако искате да ги подсладите, използвайте само стевия, така че да не добавяте допълнително калории.

Въпреки че някои диетолози препоръчват пиенето на студени напитки за повишаване броя на изгорените калории, в действителност студените течности са вредни за черния дроб. Затова не ви препоръчваме да следвате този съвет. Най-доброто, което можете да направите, е да пиете топли, хладки или студени напитки, никога леденостудени.

Запомнете!

Важно е да сте наясно, че никое от тези лечебни растения не може да направи чудеса. Те са средства, предназначени да допълнят здравословната диета и ежедневните физически упражнения. Ефектите от тях не са незабавни, но постепенни. Това позволява на тялото естествено отслабване и предотвратяване на негативните ефекти от бърза загуба на тегло или възможност за бързо възвръщане на изгубените килограми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.