5 хранителни вещества за активен и здрав мозък
Смятате, че диетата е най-важна за активен и здрав мозък? Истината е, че никога не може да сте съвсем сигурни. Понякога е по-лесно да сгрешите при избора на хранителните навици, точно когато най-малко очаквате.
Лошото кръвообращение, което води до образуването на кръвни съсиреци или втвърдяване на артериите, със сигурност е един от факторите, виновни за това. В днешната статия ще ви разкажем как да запазите активен и здрав мозък, като изберете подходяща диета с правилните хранителни вещества за всички части на мозъчната кора.
Най-добрите хранителни вещества за активен и здрав мозък
1. Магнезий
Говорили сме често за многобройните ползи от магнезия в този блог. Това е важен минерал, който насърчава много от метаболитните процеси на организма и подпомага производството на невротрансмитери и невромодулатори, което, от своя страна, помага на мозъка да изпраща нервни импулси към тялото.
Следователно, магнезият е съществен елемент за поддържането на активен и здрав мозък, затова е добре да приемате между 300 и 350 мг. от този минерал всеки ден. Както предполагате, може да се справите с недостига му, като закупите добавки, продавани в аптеките, но по-долу ще изброим някои храни, които ще помогнат да си набавите този важен хранителен елемент:
2. Въглехидрати
Въглехидратите са от съществено значение за осигуряването на енергия за тялото. Обръщали сме голямо внимание и преди на избора на здравословни въглехидрати – именно тези без добавени мазнини и захари. В противен случай изборът ви може лесно да причини повече вреда, отколкото полза.
Мозъкът се нуждае от тези елементи, за да регулира много от основните процеси, в допълнение към предоставянето на енергийни запаси. Интересно е да се отбележи, че тъй като въглехидратите стимулират производството на инсулин в организма, като помагат за производството на аминокиселини като триптофан, те могат да бъдат от съществено значение за релаксация и намаляване на нивата на стрес. А както знаете, стресът е един от най-големите врагове за поддържането на активен и здрав мозък.
Кои са най-здравословните въглехидрати?
- Овес
- Пълнозърнести храни
- Боб
- Елда
- Зехтин
- Грах
3. Фосфор
Фосфорът е много важен елемент, когато става въпрос за активен и здрав мозък. Благодарение на този минерал клетъчните мембрани и неврони са силни и издръжливи, което подобрява функцията на паметта и синаптичните връзки.
Връзката между здравето на мозъка и получаването на правилните нива фосфор е подкрепена от множество научни изследвания, които разкриват важността на този минерал за производството на миелин и много от основните когнитивни функции.
Кои храни ще ви помогнат да увеличите приема на фосфор?
- Сирене
- Сардини и ракообразни
- Черен шоколад
- Гръцко кисело мляко, без захар
- Яйца
- Месо и птици
4. Витамини B6 и B12
Знаете ли, че съществуват 2 много важни витамина, когато става въпрос за поддържане на активен и здрав мозък? Това са витамините B6 и B12. Те помагат на мозъка правилно да синтезира допамин, серотонин и епинефрин и му позволяват да метаболизира протеините, да подобри мозъчния кръвоток и да укрепи функцията на паметта.
Искате ли да разберете, кои храни са богати на витамини B6 и B12?
- Шам фъстък
- Банани
- Яйчен жълтък
- Ядки
- Ракообразни
- Телешко и агнешко месо
- Пъстърва, риба тон и сардини
- Кисело мляко
5. Цинк
Цинкът е важен минерал за цялостното здраве, не само за това на мозъка. Той се грижи за кожата, стимулира зарастването на рани, бори се с рака и дори предпазва от настинки, защото насърчава естествения имунитет на организма.
Интересен е фактът, че цинкът е основен елемент за функционирането на паметта и когнитивната стабилност. Хората, които страдат от липсата на този минерал например, често страдат от епилепсия. Поради тези причини, важно е винаги да включвате нужните количества цинк в ежедневната си диета. Благодарение на него ще подобрите хипокампалната функция на мозъка, паметта и ученето. Струва си да припомняме тези неща от време на време.
Къде можете да откриете високи нива на цинк?
- Стриди
- Раци
- Фъстъци
- Черен шоколад
- Тиквени семки
- Сусам
- Пшеничен зародиш
- Агнешко
В заключение, бихме искаме да ви напомним, че в допълнение към всички тези хранителни вещества, активният и здрав мозък изисква поддържане на ума зает, извършването на дейности, които предизвикат любопитството, както и воденето на здравословен живот. Опитайте се да научавате нещо ново всеки ден, да заздравите отношенията си с хората около вас и винаги бъдете оптимистично настроени.
Следете нивата на стрес и не забравяйте да добавяте храните, изброени горе, към ежедневното си меню.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- McIntosh, T. K., Vink, R., Yamakami, I., & Faden, A. I. (1989). Magnesium protects against neurological deficit after brain injury. Brain research, 482(2), 252-260. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0006899389911888
- Gibson, E. L. (2007). Carbohydrates and mental function: feeding or impeding the brain?. Nutrition Bulletin, 32, 71-83. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-3010.2007.00606.x
- Fishbein, D. H., Thatcher, R. W., & Cantor, D. S. (1990). Ingestion of carbohydrates varying in complexity produce differential brain responses. Clinical Electroencephalography, 21(1), 5-11. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/155005949002100108
- Dawson, R. M. C., & Richter, D. (1950). The phosphorus metabolism of the brain. Proceedings of the Royal Society of London. Series B-Biological Sciences, 137(887), 252-267. https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rspb.1950.0033
- Baraona, R. M., SEPÚLVEDA, L. Q., SAAVEDRA, I. S., & Salas, R. S. (2011). Composición nutracéutica que comprende extracto de shilajit, ácido fólico, vitamina b12 y vitamina b6 y su uso para prevenir y/o tratar enfermedades neurodegenerativas y/o el deterioro cognitivo asociado al envejecimiento cerebral. https://patents.google.com/patent/WO2011041920A2/es
- Takeda, A. (2001). Zinc homeostasis and functions of zinc in the brain. Biometals, 14(3-4), 343-351. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1012982123386