5 храни, които помагат на паметта

Целината може да бъде полезна за предотвратяване на главоболие и дори мигрена.
5 храни, които помагат на паметта

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че качествата  на някои храни помагат да запазите паметта си в добро състояние?

Вашата памет дава смисъл на живота ви. Поради наличието й сте способни да извършвате много дейности и задачи, които иначе биха били много трудни за изпълнение. Благодарение на нея запазвате спомени от живота си и събирате всички видове преживявания.

По-долу ще ви представим 5 храни, които особено помагат на паметта.

1. Червените боровинки помагат на паметта

Червените боровинки са едни от най-популярните плодове в днешно време, когато става въпрос за здравето. За няколко години този продукт стана много разпространен благодарение на своите качества и ползи.

В този случай боровинките помагат на паметта поради антоцианина, който съдържат – пигмент, който им придава характерния цвят, а също така понижава церебралната дегенерация. В резултат на това боровинките усилват познавателните процеси, които взаимодействат с функционирането на паметта. Червените боровинки също са огромна помощ за предотвратяване на заболявания като болестта на Алцхаймер или деменция.

2. Ябълки

ябълките помагат за укрепване на паметтаi

Вижте още: 9 удивителни ползи от ябълките

Ябълките са друга храна, която съдържа полезни свойства за укрепване на паметта. Това се дължи на високото им съдържание на кверцетин – антиоксидант, който забавя и предотвратява дегенеративните процеси, които засягат паметта, независимо дали са патологични процеси, или се дължат на нормалното стареене. Тази съставка се намира най-вече в кората на ябълката, въпреки че се открива и в пулпата. Ябълките стимулират клетките да образуват и запазват мозъчните синапси в оптимална форма, което се изразява в по-добра памет.

3. Спанак

Спанакът определено е един от най-популярните продукти, които помагат на паметта. Добре известно е, че спанакът въздейства позитивно на паметта и мозъка като цяло. Той съдържа лутеин – химическо вещество, което предпазва мозъчните клетки от дегенеративни процеси; също така и голямо количество фолиева киселина, която е чудесна за по-бързата обработка на информацията и подобряване на умствената дейност. Ако това не е достатъчно, неговото съдържание на желязо също е значително.

4. Целина

целината е храна, от която можете да се възползвате за паметта си

Целината е друг природен продукт, от който можете да се възползвате за паметта си. Целината съдържа значителни количества химическо вещество, наречено лутеолин, което намалява отрицателното въздействие на процеса на стареене и производството и освобождаването на молекули, които причиняват възпаление на мозъка и – следователно – загуба на паметта. В действителност, целината може да бъде полезна за предотвратяване на главоболие и дори мигрена.

5. Риба

Някои видове риба също помагат за поддържането на паметта. Сред тях са риба тон, сьомга, пъстърва или сардини. Както може би вече знаете, тези риби (особено сьомгата) съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които са много полезни за тялото и имат положителен ефект върху нервната система. Тези видове риба също съдържат йод – основен елемент за правилното функциониране на паметта и когнитивните процеси.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Czyż, K., Bodkowski, R., Herbinger, G., & Librowski, T. (2016). Omega-3 fatty acids and their role in central nervous system-a review. Current medicinal chemistry, 23(8), 816-831.
  • Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000.
  • Rathod, R., Kale, A., & Joshi, S. (2016). Novel insights into the effect of vitamin B 12 and omega-3 fatty acids on brain function. Journal of biomedical science, 23(1), 17.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.