5 грешки, които правим, когато се къпем

Сменяйте често хавлиите, за да избегнете развитие на мухъл и повишаване на риска от алергии
5 грешки, които правим, когато се къпем

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Със сигурност тази тема е провокирала интерес у вас, тъй като няма нищо толкова приятно, отпускащо и хигиенизиращо като взимането на душ рано сутрин или потапянето във вана с етерични масла след работния ден, която значително подобрява способността да се отпуснем и да спим пълноценно през нощта. Тогава какви могат да бъдат тези 5 грешки, които по всяка вероятност правим, когато се къпем? Открийте отговора на този въпрос в следващите редове!

5 грешки, които правим, когато се къпем

1. Бъдете внимателни с твърде горещата вода!

Трябва да внимаваме с горещата вода, когато се къпем

Знаем, че сте наясно за какво говорим. Горещата вода е приятна, стопля и подобрява настроението, след като се приберем у дома. Какво се случва обаче, когато температурата на водата е твърде висока, а ние се къпем в продължение на 15-20 минути? Да поговорим за една от най-честите грешки!

  • Получава се така, че излизайки от банята, е възможно да се изправите пред риск от припадане, тъй като температурната разлика е твърде голяма.
  • Водата, която е твърде гореща, провокира тялото да загубва собствените си етерични масла – тези масла, от които кожата се нуждае, за да бъде гладка и хидратирана. Горещата вода отваря порите на кожата и това е моментът, в който тялото и особено кръвоносната система, стават неспособни да функционират оптимално.
  • Препоръчително е да не се застоявате твърде дълго под горещата вода. 5-6 минути са напълно достатъчни. След това можете да продължите да се къпете, но с по-хладка вода. Никога не използвайте прекалено гореща вода!

2. Бъдете внимателни, когато се подсушавате!

Има хора, които след баня взимат хавлия и започват енергично и силно да се подсушават. Ако самата кърпа също е суха и грапава, по този начин се нарушава цялостта на кожата. Тя се раздразва и малко по малко става твърде суха.

Препоръчително е да използвате меки хавлии, с които можете чрез кръгови движения да подсушавате кожата. Внимателно елиминирайте излишната вода, без да оказвате натиск върху кожата.

Хавлиите за тяло, например, са полезни и удобни, тъй като те обвиват тялото от всички страни и го подсушават, без да е необходимо излишно триене и натискане. Човекът в хавлия не изпитва потребност от допълнително подсушаване.

3. Бъдете внимателни с хавлиите!

Да внимаваме с хавлиите, когато се къпем

Понякога рисковете при употребата на хавлии не се дължи само на това, че са груби и раздразват кожата, но и на факта, че често стават идеална среда за развитието на бактерии и микроби. Причината? За това допринася влагата, която често остава във фибрите на хавлията, когато не положим усилия да я изсушим добре.

Не е достатъчно хавлията да ухае добре. Има моменти, когато хавлиите стават толкова стари, че са наситени с химикали от препаратите за пране. В този случай те допринасят за повишаването на риска от развитие на алергични реакции. Сменяйте хавлията за баня достатъчно често, за да избегнете различните типове здравословни проблеми.

4. Бъдете внимателни със сапуна!

Трябва да бъдем внимателни със сапина, когато се къпем

Съществува разлика между спортуващите хора, които се потят по време на тренировка, и онези, които съвсем леко се потят в течение на деня и искат да вземат душ, преди да отидат на работа.

Налице са практики, при които някои хора използват прекомерно количество сапун, богат на ароматизиращи вещества. Без да знаят, тези хора нанасят голямо количество алкохол и други химикали върху кожата си, провокирайки промяна на pH. Оттук се понижава способността на тялото да се защитава по естествен път срещу външни агенти като акари, бактерии и други микроорганизми.

Какво можем да препоръчаме? Да използваме само необходимото количество вода и сапун, когато се къпем. И още едно нещо: ако използвате натурални сапуни, като този на снимката по-горе, вие сте направили една крачка напред към по-здравословното къпане.

5. Бъдете внимателни с гъбите!

когато се къпем, трябва да внимаваме с гъбите

Този факт е интересен и си струва да го имате предвид. Според това, което казват дерматолозите, най-подходящо и здравословно за кожата е да използвате гъба за тяло само 2 пъти седмично, докато взимате душ. След баня задължително трябва да изсушавате гъбата на слънчева светлина, за да избегнем колонизирането на мухъл, който стои в основата на инфекции, гъбички или фоликулит.

  • Препоръчително е да нанасяте сапун на ръцете си и в точното количество, както посочихме преди малко. Можете да използвате натурален сапун, приготвен от глицерин и овесени ядки. Той ще се грижи за здравето на кожата всеки ден, ексфолирайки и правейки употребата на гъба напълно излишна.
  • Можете само 2 пъти седмично да ексфолирате кожата, използвайки подходяща гъба, например гъба луфа (за която сме споменавали и преди в блога). По този начин ще отстраните мъртвите кожни клетки и ще възстановите баланса на епидермиса.

Важно е да имаме предвид всичко това, когато се къпем под душа или във вана. Ще се почувстваме по-добре, а кожата няма да страда.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.