4 нискокалорични варианта на закуска за болните от диабет
Пропускането на закуската има редица последствия – особено за болните от диабет. Така нарушаваме метаболизма си, намаляваме концентрацията на инсулин и повишаваме нивото на кръвната си захар.
Пълноценната закуска, задоволяваща нуждите на организма ви, гарантира, че ще си набавите енергията, която ви е необходима в началото на деня. Нискокалоричните варианти на закуска подходящи за болните от диабет намаляват нивото на кръвната захар след дългата пауза на гладуване през нощта.
В следващите редове ще ви предложим няколко варианта.
Закуска, подходящи не само за болните от диабет
1.Палачинки с джинджифил и круша
Съставки
- ½ чаша бяло брашно (100 г)
- ½ чаша пълнозърнено брашно (100 г)
- 1 супена лъжица кафява захар (15 г)
- 2 чаени лъжички сода за хляб (10 г)
- 1 чаена лъжичка джинджифил на прах (5 г)
- Щипка сол
- ¾ чаша нискомаслено мляко (120 мл)
- 1 яйце (30 г)
- ½ чаша нарязана на ситно круша (100 г)
Приготвяне
- Първо смесете брашното с кафявата захар, содата за хляб, джинджифила и солта в средно голяма купа.
- В малка купа смесете млякото, яйцето и маслото.
- Добавете нарязаната круша и продължете да бъркате.
- Смесете съдържанието на двете купи и бъркайте докато получите хомогенна смес.
- За печенето на палачинките изсипете ¼ чаша от сместа равномерно върху сач или леко намазнен горещ тиган.
- Печете палачинките от двете страни докато станат златистокафяви.
- Поднесете ги с домашно сладко или парчета круша.
2.Омлет със спанак и домати
Съставки
- 3 белтъка
- 3 супени лъжици ситно нарязано прясно месо (60 г)
- 1 супена лъжица настърган пармезан (20 г)
- ½ чаша нарязани зеленчуци (спанак, аспержи, броколи, гъби, лук, пиперки, домати, тиквички) (100 г)
- Олио
Приготвяне
- Изсипете малко масло в тигана.
- Изсипете и леко запържете месото и зеленчуците в продължение на три минути. Можете да използвате телешко, свинско месо или комбинация от двете.
- След това добавете белтъците.
- Прибавете пармезана, когато белтъците са готови.
- Сложете готовия омлет върху 2 филийки препечен хляб. Да ви е сладко!
3.Смути с кисело мляко, плодове и зеленчуци
Съставки
- ½ чаша натурално кисело мляко (125 мл)
- ½ чаша бадемово мляко (125 мл)
- ¾ пълна чаша горски плодове (боровинки, малини или ягоди) (100 г)
- ½ чаша спанак (30 г)
- 2 супени лъжици смляно ленено семе (30 г)
- 1 супена лъжица канела на прах (15 г)
Приготвяне
- Разбъркайте в блендер спанака с малко бадемово мляко.
- Добавете замразените плодове и отново разбъркайте сместа.
- Добавете киселото мляко и останалата част от бадемовото мляко.
- Прибавете смляното ленено семе и канелата.
- Разбъркайте смутито още няколко минути, за да сте сигурни, че всички продукти са се смесили добре.
Прочетете и това: Лесно за приготвяне натурално домашно кисело мляко
4.Пълнозърнени портокалови мъфини
Съставки
- ½ чаша пълнозърнено брашно (100 г)
- ¾ чаша бяло брашно (150 г)
- 2 супени лъжици сода за хляб (18 г)
- Щипка сол
- ¼ супена лъжица канела на прах (3 г)
- ¼ чаша захар (50 г)
- 2 супени лъжици пшенични кълнове (20 г)
- ¾ чаша стафиди (100 г)
- 1 чаша натурално нискомаслено мляко (250 мл)
- 1 яйце
- Кората на един средно голям портокал
- 3 супени лъжици портокалов сок (45 мл)
Приготвяне
- Затоплете предварително фурната до 200ºC.
- Пресейте брашното, добавете содата за хляб, солта и канелата в голяма купа. Пресяването е важна стъпка за премахване на бучките в брашното, които биха попречили на мъфините да станат пухкави при изпичането.
- Добавете захарта, пшеничните кълнове и стафидите. Направете кладенче в центъра.
- Леко разбийте киселото мляко и добавяйте постепенно маслото, яйцето, портокаловия сок и кората на плода.
- След това изсипете сместа с киселото мляко в кладенчето, което си направихте в стъпка 3. Разбъркайте и омесете тестото с ръце.
- Напълнете предварително намаслените формички за мъфини около ⅔.
- Печете на 180ºC за 20 минути или докато мъфините са готови. Проверете дали са добре изпечени с помощта на клечка, която внимателно мушвате в центъра на мъфините. Клечката трябва да излезе напълно суха.
- Оставете мъфините да изстинат две – три минути и ги сервирайте.
Болните от диабет е важно да закусват, не пропускайте да опитате нашите рецепти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bourey, R. E., Kaw, M. K., Lester, S. G., Ghanem, S. S., & Najjar, S. M. (2014). Diabetes. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
- Hu, F. B. (2011). Globalization of diabetes: The role of diet, lifestyle, and genes. In Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc11-0442
- Steyn, N., Mann, J., Bennett, P., Temple, N., Zimmet, P., Tuomilehto, J., … Louheranta, A. (2004). Diet, nutrition and the prevention of type 2 diabetes. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1079/PHN2003586