3 здравословни начини да сготвите пилешки гърди

Те са полезни, но избягвайте да ги готвите с продукти с много калории. По този начин няма да можете да се възползвате от полезните им хранителни качества
3 здравословни начини да сготвите пилешки гърди

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Здравословното хранене не се състои от много червено месо и мазнини. Вместо това лекарите и диетолозите препоръчват риба и пиле. Все пак не всички методи за готвене оставят пилето полезно. Прочетете тази статия, за да откриете три полезни начина да сготвите пилешки гърди.

Методи за приготвяне на пилешки гърди

Специалистите по хранене препоръчват това постно месо в полезното хранене. Важно е да го готвите здравословно. Например най-вредният метод на готвене е пърженето. Кожата съдържа много въглехидрати, които абсорбират много мазнина, което означава, че когато ядете пържени храни, консумирате много липиди.

Най-препоръчителните методи за готвене на пилешки гърди са варене, печене, на грил и задушаване. В допълнение към тези методи за готвене, трябва да отстраните пилешката кожа предварително, защото съдържа много мазнини.

Следните рецепти включват някои от тези методи за готвене:

Задушени пилешки фахитас

В тази здравословна рецепта, за да направите пълнежа на тези вкусни мексикански фахитас, трябва да сварите и нарежете пилешките гърди.

Тази рецепта е за 6 фахитас, в зависимост от това колко пълнеж се използва.

пилешки гърди със зеленчуци

Съставки

  • 6 царевични фахитас (тортили)
  • 1 цяло парче пилешки гърди (200 гр.)
  • 1 голям домат
  • 1/2 лук
  • 1 жълта чушка
  • супена лъжица ситно нарязан магданоз (15 гр.)
  • 1 супена лъжица ситно нарязан кориандър (15 гр.)
  • слънчогледово или царевично масло
  • лимонов сок
  • 1 супена лъжица мед (25 гр.)
  • 3 супени лъжици горчица (45 мл.)
  • сол и пипер на вкус

Приготовление

  • Най-напред сварете пилешките гърди, докато омекнат. Отстранете и изхвърлете кожата и ги нарежете на парчета.
  • В тиган за пържене запържете пилето в зехтин докато получи златисто кафяв цвят. Подправете го.
  • Нарежете на кубчета доматите, лука и чушката. Поставете ги в съд и добавете билки, малко масло и лимон. Смесете и оставете настрана.
  • Поставете пилето, зеленчуците и горчицата върху отворените фахитас. Сервирайте веднага.

Гурме салата с пилешки гърди

Тази рецепта също е с парчета пилешко. Това постно месо ще ви даде достатъчно протеини, за да превърнете тази салата в пълно ястие.

Съставки

  • 1 цяло парче пилешки гърди (200 гр.)
  • зехтин
  • 1 маруля
  • 1 ябълка или круша
  • семена за салата
  • 1 домат
  • 1 червена чушка
  • сокът от ½ лимон
  • 1 кутия царевица
  • 1 чаша нарязано меко сирене (200 гр.)
  • горчица
  • пчелен мед
  • сол и пипер на вкус

Приготовление

  • Сварете пилешките гърди, докато омекнат. Отстранете и изхвърлете кожата и нарежете пилешките гърди.
  • В тиган разбъркайте пилето в зехтин до златисто кафяво. След това го подправете.
  • Нарежете марулята, плодовете, домата и чушката на парчета.
  • Разбъркайте всички сухи съставки в купа и изсипете лимоновия сок, малко горчица и зехтин.

Печени пилешки гърди във винен сос

пилешки гърди с винен сос

Следващата рецепта е с печени пилешки гърди. Този начин на готвене запазва хранителната стойност на пилето и го прави много вкусно.

Съставки

  • 6 филета от пилешки гърди
  • 1 чаша червено вино (250 мл.)
  • сокът от два портокала
  • 1 лук (100 гр.)
  • 1 червена чушка
  • 2 картофа
  • 2 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици екстра върджин зехтин (45 мл.)
  • сол и черен пипер

Приготовление

  • Загрейте фурната на 170°C.
  • Подправете филетата и ги задушете в зехтин до златисто кафяво.
  • Нарежете лука и чушката на лентички. Намачкайте скилидките чесън и нарежете на кубчета картофите, без да ги белите.
  • В намазнена тавичка поставете чесъна, филетата, лука, чушката и картофите. Покрийте с вино и сока.
  • Печете на 170°C в продължение на 30 минути или докато течностите се изпарят наполовина.
  • Сервирайте със свежа салата.

Тези методи за готвене на пилешки гърди поддържат месото полезно, без да жертвате отличния му вкус и хранителна стойност. Използвайте тези методи за готвене и комбинирайте различни съставки, за да приготвите други вкусни рецепти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.