3 отвари за прочистване на дебелото черво
Все по-често много хора пренебрегват дебелото черво, което изпълнява някои основни функции като хидратация, съхраняване на отпадъци и синтезиране на витамините. За тази цел би било добре да установим някои основни насоки в диетата за детоксикация и в същото време да засилим тoзи жизненоважен орган.
В днешната статия ще ви предложим няколко прости лечебни средства за прочистване на дебелото черво и червата. По какъв начин? С помощта на някои лечебни растения, които винаги трябва да имате наблизо в кухнята.
1. Отвара от артишок и джинджифил
Комбинацията от артишок и джиджифил може да ви изненада. Въпреки това, тази лечебна отвара се използва не само като лечебно средство, но и за прочистване на дебелото черво и червата. Напитката може да помогне също и за следните неща:
- Водата от артишок е невероятно богата на витамини и минерали, поради което е идеална за оптимизиране на функционирането на черния дроб и бъбреците.
- Както водата от артишок, така и джинджифилът прочистват от токсините, помагат за премахване на мазнините и накрая изчистват натрупаните отпадъци от дебелото черво.
- Джинджифилът и водата от артишок също така подобряват храносмилането.
- Тази лечебна отвара може да подпомогне борбата с така наречения лош холестерол.
- Преди всичко, джинджифилът също помага за намаляване на възпаленията. Той е идеален за дните, в които страдате от болки в стомаха.
Съставки:
- 2 средно големи ябълки
- 1 литър вода
- 80 гр. корен от джинджифил
Приготовление:
- Тази отвара е много лесна за приготвяне. Първото нещо, което трябва да направите, е да кипнете водата и след като започне да ври, да добавите артишока и 80 гр. пресен джинджифил.
- Оставете да ври между 30 и 40 минути, докато артишокът омекне и всичкият му сок и полезни свойства останат във водата.
- Следващата стъпка също е много лесна: просто прецедете артишока, така че всичко, което остава, е лечебната вода. За вечеря може да хапнете артишок с малко олио и оцет. Много е вкусно!
- Може да излеете водата от артишок в стъклена бутилка и да я съхранявате на сухо място. Пийте 1 чаша на празен стомах сутрин, друга след обяд, една в следобедните часове и накрая след вечеря. Правете това в продължение на 8 дни и ще видите колко добре се почувствате.
2. Отвара от мента и глухарче за прочистване на дебелото черво
Знаете ли, че ментата е най-доброто лекарствено растение за лечение на раздразнено черво? Поради тази причина много би било добре винаги да имате мента у дома. Освен че е страхотна съставка за салати и десерти, тя е и най-доброто растение за комбиниране с други лекарствени растения – като глухарче. Нека да обясним защо.
- Тази лечебна отвара ще помогне да избегнете класическите чревни контракции, които причиняват силните болки, отпуска стените на червата, намалява спазмите и допълнително помага за предотвратяване на запек или диария.
- Ще подобри храносмилането.
- Освен това, комбинирането на глухарче с мента ще помогне за прочистване на дебелото черво и червата.
- Друго предимство е, че действа като отлично успокоително, отпуска тялото и облекчава главоболието и общото неразположение.
Съставки:
- 20 гр. прясна мента
- 20 гр. глухарче
- 1 чаша вода (200 мл.)
- 1 супена лъжица мед
Приготовление:
Много е лесно! За тази отвара трябва само да загреете чаша вода и когато кипне, да добавите ментата и глухарчето и ги оставете да врят най-малко 15 минути. Оставете да престои за около 10 минути и след това добавете 1 супена лъжица мед. Това е идеална напитка за следобедите.
3. Отвара от алое вера и цвят от липа
Алое вера е лечебно растение, което изобилства от ползи. То е прекрасен и естествен съюзник за прочистване на дебелото черво и червата. Също така е много подходящо, ако страдате от болезнени раздразнени черва. Нека ви обясним защо е толкова полезно:
- Алоето действа като естествен лубрикант за цялата храносмилателна система.
- То почиства храносмилателния тракт чрез елиминиране на токсините и всякакви други субстанции, които са прилепнали към червата.
- Растението облекчава спазмите, отпуска мускулите и помага да се избегне запек.
- В комбинация с цвят от липа се превръща в релаксираща отвара, способна да неутрализира всички токсини, като ги елиминира с изпражненията.
Съставки:
- 80 гр. алое вера (полупрозрачният гел от вътрешността на листата)
- 20 гр. цвят от липа
- 1 чаша вода
- Няколко капки лимонов сок
Приготовление:
- Започнете чрез загряване на чашата с вода. Когато започне да кипи, добавете гела от алое вера и разбъркайте добре, докато напълно се разтвори във водата. След това добавете цвета от липа.
- Оставете да ври в продължение на поне 20 минути. След това изключете котлона и оставете така за около 10 минути.
- Не пийте отварата, докато е прекалено гореща, по-добре я оставете да се охлади. Не забравяйте да добавите няколко капки лимонов сок и да я пиете на гладно в продължение на 8 поредни дни, за да прочистите дебелото черво и червата. Ще се почувствате чудесно!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2014). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
- Benefits, H. (2014). Minty Magic : Health Benefits of Peppermint. Alternative Medicine.
- Balakrishnan, A. (2015). Therapeutic uses of peppermint –A review. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. https://doi.org/S0041-1345(05)00212-5 [pii] 10.1016/j.transproceed.2005.02.096
- Ding, A., & Wen, X. (2018). Dandelion root extract protects NCM460 colonic cells and relieves experimental mouse colitis. Journal of Natural Medicines. https://doi.org/10.1007/s11418-018-1217-7
- Starbuck, J. J. (2000). Ginger & Peppermint. Better Nutrition.
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8