14 начина да премахнем тежките метали от черния дроб

Как да премахнем тежките метали от черния дроб?
Когато пием вода от чешмата, която е замърсена от металните тръби, много лесно е в организма да попадне олово.
Тежките метали. Защо е важно да ги премахнете от тялото си? Те са токсични, вредни елементи, които увреждат клетките и разболяват. Повечето от тях обикновено се натрупват в черния дроб и могат да доведат до доста сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план. Затова е важно да се знае как адекватно да се детоксикира черният дроб, за да се премахнат тежките метали, които могат да увредят не само този орган, но също така и мозъка, бъбреците, червата и имунната система. Защо не започнете да следвате тези прости насоки още днес?
1. Защо да премахнете тежките метали от организма си на всяка цена

Вижте още: Токсичната страна на готвенето
2. Какви са тежките метали, които обикновено се натрупват?

- Арсен: Това вещество е измежду най-вредните за организма. Знаете ли къде се намира най-често? В чешмяната вода. Проблемът започва с използването на пестициди и естествена филтрация.
- Олово: Обикновено консумираме олово чрез тръбите, както и чрез пестициди, намиращи се в някои храни, особено зеленчуците.
- Живак: Знаете ли как консумираме живак? Той се съдържа в замърсена риба и морски дарове.
- Кадмий: Кадмий има в много селскостопански торове. Без да го осъзнаваме, в крайна сметка го приемаме ежедневно, като се храним с плодове и зеленчуци, които съдържат този вреден тежък метал. Въпреки че няма нужда от прекомерна тревога, тъй като по принцип количествата са много малки, те все пак могат да бъдат опасни в дългосрочен план. Така че е важно да знаете как да детоксикирате тялото си.
Прочетете и: Опасностите от яденето на консервирани храни
14 средства за премахване на тежки метали от черния дроб

- 1. Започнете всеки ден да консумирате чесън на празен стомах. Просто вземете една измита и обелена скилидка чесън и я разделете на 3 малки парчета, които да изпиете с чаша вода. Не се притеснявайте от силната миризма – по-късно можете да пиете малко лимонов сок и тя ще изчезне. Друг вариант да премахнете миризмата на чесън от устата си е да си купите дъвка с ксилитол. Няма съмнение – когато денят ви започне с чесън на празен стомах, тежките метали ще бъдат отстранени от черния ви дроб за нула време.
- 2. Глухарче: Какво ще кажете да изпиете един здравословен чай от глухарче следобед? Това е едно от най-добрите растения за детоксикация на организма.
- 3. Вода от артишок: Препоръчваме да приемате това лекарство 2 пъти седмично. За да го направите, вземете 2 глави артишок и ги сварете в 1 л. (4,2 чаши) вода. Когато омекнат, ги извадете от водата. Можете да пиете този разтвор през целия ден. Той ще ви се отрази чудесно! Ако добавите малко лимонов сок, ще бъде още по-полезен.
- 4. Хлорела (Chlorella pyrenoidosa): Това е чудесно средство за детоксикация на организма от тежките метали. Къде може да го намерите? В специализирани магазини за натурални хранителни продукти.
- 5. Хлорофил: Хлорофилът също може лесно да се намери в магазини за природни продукти. Той е отличен природен ресурс за грижа за черния дроб, детоксикация и укрепване на имунната система.
- 6. Кориандър: Отсега нататък не забравяйте да слагате няколко листа от кориандър във вашите салати и супи. Защо? Той подпомага функциите на имунната система и неутрализира живак, алуминий и олово, като ги изхвърля от организма.
И още
- 7. Грейпфрут и сок от портокал: Tова е една отлична комбинация с витамин С, която ще помогне за качествена детоксикация. Можете да пиете този сок всяка сутрин. Ще се влюбите в него!
- 8. Овесена каша: Още един отличен вариант за закуска. Овесената каша е богата на цинк и селен – два минерала, които помагат на имунната система и отстраняват тежки метали.
- 9. Пълнозърнест ориз: Още една зърнена култура, богата на цинк, която ще бъде много полезна за вашето здраве. Също така е вкусно и отлично средство за детоксикация.
- 10. Праскови: Този сочен, съблазнителен плод съдържа много витамини и минерали – идеално средство против тежките метали, които натоварват черния дроб.
- 11. Броколи: Трябва да знаете, че броколите са измежду най-добрите зеленчуци за детоксикация на черния дроб. Важно е обаче да купувате само органични броколи, които са били отглеждани без пестициди.
- 12. Суров спанак: Спанакът е много богат на хлорофил. Ако го ядете суров, ще се възползвате максимално от прекрасните му свойства.
- 13. Бразилски орех (Bertholletia Excelsa): Той е невероятно вкусен! Освен това е богат на цинк и селен, които са идеални съюзници в борбата с тежките метали.
- 14. Лук: Яли ли сте лук днес? Забравихте ли да сложете лук в салатата? Лукът е богат на сяра, която е много полезна за неутрализиране на тежки метали като алуминий.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Gobierno de La Rioja. (n.d.). Metales pesado y salud. Gobierno de la Rioja https://www.larioja.org/medio-ambiente/es/calidad-aire-cambio-climatico/calidad-aire/red-biomonitarizacion-metales-pesados-rioja/salud-metales-pesados
- Fernández-Fernández, F. J., González-González, C., Ameneiros-Lago, E., Martínez-Debén, F. S., Pía, G., & Sesma, P. (2002, March). Intoxicación crónica por plomo. In Anales de Medicina Interna (Vol. 19, No. 3, pp. 36-38). Arán Ediciones, SL. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-71992002000300006&script=sci_arttext&tlng=en
- OCU. (2019). Mercurio y pescado: recomendaciones de consumo. Organización de Consumidores y Usuarios https://www.ocu.org/alimentacion/alimentos/noticias/mercurio-en-pescado-un-problema-serio522454#
- Rodríquez-Serrano, M., Martínez-de la Casa, N., Romero-Puertas, M. C., Del Río, L. A., & Sandalio, L. M. (2008). Toxicidad del cadmio en plantas. Revista Ecosistemas, 17(3). https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/view/409
- Ezeala, C. C., Nweke, I. N., Unekwe, P. C., El-Safty, I. A., & Nwaegerue, E. (2009). Fresh garlic extract protects the liver against acetaminophen-induced toxicity. The Internet Journal of Nutrition and Wellness, 7(1). http://ispub.com/IJNW/7/1/12515
- Susnik, F. (1982). The present state of knowledge about the medicinal plant Taraxacum officinale Weber. Med Razgl, 21, 323-328.
- Ayán, N. L. Las virtudes de la alcachofa: De la huerta. https://www.fitoterapia.net/archivos/201306/alcachofera.pdf
- Lanfer-Marquez, U. M., Barros, R. M., & Sinnecker, P. (2005). Antioxidant activity of chlorophylls and their derivatives. Food Research International, 38(8-9), 885-891. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000918
- Abascal, K., & Yarnell, E. (2012). Cilantro—Culinary Herb or Miracle Medicinal Plant?. Alternative and Complementary Therapies, 18(5), 259-264. https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/act.2012.18507
- Fernández-León, M., Fernández-León, A., Lozano, M., Ayuso, M., GONZÁLEZ, J., & González-Gómez, D. (2011). Antioxidantes naturales y capacidad antioxidante en Brassicas. Actas de Horticultura, 58, 191-194. http://www.sech.info/ACTAS/Acta%20nº%2058.%20XII%20Jornadas%20del%20Grupo%20de%20Horticultura/Cap%C3%ADtulo%204.%20Calidad%20y%20postcosecha/Antioxidantes%20naturales%20y%20capacidad%20antioxidante%20en%20Brassicas.pdf
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.