14 храни, които трябва винаги да имаме в хладилника
Отваряте хладилника и осъзнавате, че имате само половин домат и лимон. Какво можете да приготвите за вечеря с тях? За да не ви се случи и на вас тази изненадваща ситуация, важно е да пазарувате с малко повече предвидливост и организация. Нещо повече, обърнете внимание на следната статия, където ще откриете фантастичен списък от 14 храни, които трябва винаги да имате на разположение в хладилника.
Кои продукти трябва винаги да имаме в хладилника?
Ако ще ходите на пазар скоро, направете списък на продуктите, които трябва да купите, и отбележете тези предложения като основни:
Лимон
Само това е останало в хладилника последния път, когато сте го отворили. Този цитрусов плод носи своите полезни свойства, но и придава вкус на много и различни ястия. Ако сте жадни, свежа лимонада с вода, захар и лед ще е чудесно решение. Що се отнася до храната, можете да използвате малко лимон с рибата, като марината и в салати. Това е перфектната съставка, която ще помогне да оставите солта настрана.
Кориандър
Той е от същото семейство като магданоза, така че можете да използвате което от двете откриете по-лесно. Тази подправка, която ненапразно често се използва в сосове и яхнии, придава отличен вкус към зеленчуковите и месни блюда. Винаги е добре, ако го откриете пресен и го нарежете точно преди да го използвате.
Майонеза
Можете да я купите от магазина или да си я приготвите сами. Ако я приготвите у дома, не забравяйте, че не трябва да се съхранява прекалено дълго. Майонезата съдържа много витамин Е и се използва в хиляди рецепти, от сандвичи до месо, от картофена или яйчена салата до пуйка. Оставете я да придаде вкус и аромат на любимите ви ястия.
Горчица
Горчицата е друга подправка, която трябва да се съхранява в хладилника и която може да приготвите сами (със семената) или да закупите вече готова. Някои марки я предлагат дори комбинирана с различни билки. Тя е идеална като дресинг за зелени салати, сандвичи, зеленчуци, червени меса, студени меса и колбаси.
Масло
То е в основата на много рецепти с брашно или е чудесно просто за намазване на препечена филийка, така че когато се приберете след работа, да е първото нещо, което ще „атакувате” най-напред. Маслото може да се използва както в сладки, така и в солени ястия, сурови или варени, студени или топли.
Сирене
Съществуват много видове сирена, затова изберете този, който ви харесва най-много. Бялото сирене например може да се използва за закуски или сладкиши. Моцарелата се използва за пици, крем сиренето за пълнеж на баници и сладкиши. Има и сирена, които се използват специално за десерти – като маскарпоне или рикота. Настърганото сирене добавя много вкус към супи, яхнии и тестени изделия.
Яйца
Те могат да спасят деня ви. Няколко сварени яйца със сол и риган ще задоволят глада ви, докато се върнете от пазара. Ако искате, можете да ги изпържите, сварите, опечете или да ги комбинирате с много други продукти; използват се и за приготовлението на торти, сладкиши, десерти.
Дебелокожи плодове
Бананите, ябълките и авокадото са част от тази група. Те са страхотни, защото могат да се съхраняват в хладилника за няколко дни и успокояват болките от глад. Могат да се консумират сурови и са идеални за задоволяване на апетита до вечерята;освен това са здравословна алтернатива за деца.
Картофи
Някои хора ги съхраняват в хладилника за по-голяма дълготрайност. Бабите ни казват, че никога не трябва да липсват от къщата. Ако трябва да изберем една храна, която може да помогне по най-много начини, картофите ще спечелят наградата. Можете да приготвите картофено пюре, омлет, пържени картофи, салата с картофи и яйца, огреген или в комбинация с октопод, зехтин и червен пипер.
Лук и чесън
Въпреки, че сами по себе си лукът и чесънът имат много приложения в салати, те също могат да помогнат да разнообразите всяка друга храна. И най-обикновената паста и мазно ястие може да се превърне в гурме благодарение на тези 2 съставки, да не изброяваме пък всички ползи за здравето…
Шунка
Заедно със сирене може да приготвите най-вкусния сандвич на света. Малко шунка хамон като лека закуска може да бъде невероятно вкусен деликатес. Ако я нарежете на малки кубчета и я задушите със зехтин и препечен хляб, ще си приготвите много вкусно и здравословно предястие преди вечеря.
Млечни продукти
Вече споменахме маслото и сиренето, но не забравяйте за прясното и кисело мляко. Това са богати храни, които дори могат да бъдат консумирани самостоятелно (ако ви харесват така).
В случая с млякото – можете да го използвате както в сладки, така и в солени ястия или като добавка към кафето сутрин. Препоръчително е да го съхранявате в стъклени бутилки, за да запази аромата си. Следете обаче кога изтича срокът на годност.
Сметана
Друг млечен продукт, за който бихме могли да подготвим съвсем отделна статия. Заквасена сметана, наполовина сметана и наполовина пълномаслено мляко или пълномаслена сметана могат да се използват в различни ястия, в зависимост от нуждите – както в сладки, така и в солени. Връщайки се към горния пример, пробвайте да хапнете паста с малко сметана отгоре: няма да съжалявате.
Моркови
Най-доброто качество на този зеленчук е, че може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни. Един съвет, за да съхранявате по-дълго морковите, е да ги оставите в найлоновата торбичка, в която сте ги купили, и да ги сложите в отделението за зеленчуци. Можете да ги хапвате и сурови, и варени, гарантирано ще задоволят глада.
Дали настъргани, на лентички, нарязани или като пълнеж, морковите са невероятно вкусни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- DiMarco, D. M., Missimer, A., Murillo, A. G., Lemos, B. S., Malysheva, O. V., Caudill, M. A. et al. (2017). Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids, 52(3), 255–263. https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
- Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
- Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019, 5484138. https://doi.org/10.1155/2019/5484138
- Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology, 7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134