10 симптома за проблеми с щитовидната жлеза

Слаба памет, проблеми с концентрацията, запек, суха кожа и промени в теглото са част от сигналите, които тялото ви дава
10 симптома за проблеми с щитовидната жлеза

Последна актуализация: 22 ноември, 2018

Щитовидната жлеза регулира метаболизма в тялото. Тя определя темпото, с което организмът изгаря калории, колко бързо бие сърцето и е отговорна за поддържането на баланс на хормоните. В зряла възраст хората често страдат от различни проблеми с щитовидната жлеза. Това води до нарушения, които се отразяват върху физическото и емоционалното здраве на човека.

Три са най-често срещаните проблеми с щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм и възли на щитовидната жлеза. Въпреки че всеки един от тях може да се отрази на тялото по различен начин, те се характеризират с общи симптоми, които алармират, че нещо не е наред. Да разгледаме 10-те симптома, които говорят за проблеми с щитовидната жлеза. Добре е всеки един от нас да е наясно с тях.

10 симптома за проблеми с щитовидната жлеза

Изтощение и умора

Ако дори и след 8-10 часа нощен сън изпитвате умора и ви се иска да поспите още, вероятно вече усещате ефектите от проблем с производството на хормони в щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Тя играе важна роля за енергийните нива и усещането за умора, която определено е сигнал, че нещо не е наред.

Промени в теглото

Промени в теглото

Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на скоростта на метаболизма. Говорим за темпото, с което тялото гори калории. Когато е налице определено увеличение на теглото, това може да е сигнал за хипотиреоидизъм . При това състояние щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Ако пък ви се случва необяснимо понижаване на телесното тегло, щитовидната жлеза вероятно произвежда прекалено много хормони. Това състояние се нарича хипертиреоидизъм.

Проблеми с настроението

Хормоналните нарушения, провокирани от щитовидната жлеза, могат да ви се отразяват емоционално. Ако регистрирате резки промени в настроението за по-дълъг период, замислете за посещение при личния лекар. Често при проблеми с тази жлеза се наблюдават тревожност, депресия, необичайни промени в настроението. Чрез тях тялото се опитва да ви каже, че нещо не е наред с щитовидната жлеза.

Болки в тялото

Болки в тялото

Внезапни болки в мускулите, сухожилията или ставите могат да бъдат симптом за хормонално нарушение на щитовидната жлеза.

Репродуктивни проблеми

Хормоналният дисбаланс се асоциира с проблеми с щитовидната жлеза, които могат да доведат до усложнения, ако искате да забременеете. Може да предизвикат промени в менструалния цикъл и отсъствие на сексуално желание.

Постоянно ви е студено

Щитовидната жлеза регулира температурата на тялото и го поддържа топло. Постоянно студените ръце и стъпала, както и усещането за студ, могат да бъдат индикация, че щитовидната ви жлеза изпитва проблеми.

Промени в кожата, косата и ноктите

Чупливи нокти

Суха кожа, падане на косата и начупени нокти – това са чести симптоми на хипотиреоидизъм. Тези симптоми с времето ще стават все по-силно изразени. Необходима е адекватна реакция, преди да се превърнат в хроничен проблем.

Запек

Понижената хормонална активност на щитовидната жлеза се отразява върху процесите в цялото тяло на човека. Всички органи започват да изпитват трудности в работата си. При храносмилателната система нарушенията на щитовидната жлеза се проявяват в проблеми със смилането на храната, както и трудности в елиминирането на отходните вещества през храносмилателния тракт. Резултатът може да бъде тежък случай на запек.

Когнитивни проблеми

Когнитивни проблеми

Често хората с проблеми с щитовидната жлеза се оплакват от слаба памет и проблеми с концентрацията. Това се дължи на понижената секреция на хормони, които забавят процесите в тялото.

Глас и гърло

Ако е налице проблем с щитовидната жлеза, вероятно жлезата е възпалена или пък е увеличила размера си. Когато това се случи, възможно е да изпитвате болки в гърлото, пресипналост, неразположение, подуване на врата или хъркане.

Какво можете да направите, когато са налице предупредителните сигнали?

Лечение на проблеми с щитовидната жлеза

В повечето случаи проблемите с щитовидната жлеза се забелязват, когато вече са в напреднал стадий. Това е така, тъй като ранните симптоми често се бъркат с други здравословни неразположения. Важно е да бъдете наясно със симптомите, които са ключови за ранната диагностика. Пренебрегването на знаците за проблем с щитовидната жлеза може да доведе до последващи здравословни проблеми. Те трудно могат да бъдат контролирани.

Ако регистрирате някои от симптомите на щитовидната жлеза, важно е да се консултирате с лекаря си. Той ще ви назначи преглед при специалист и тестове. Ако в семейството ви има хора, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, задължително е да правите профилактични прегледи. Така ще знаете в какво състояние е жлезата и дали функционира правилно.

Може да ви заинтересува ...
8 съвета за борба с косопада, свързан с щитовидната жлеза
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
8 съвета за борба с косопада, свързан с щитовидната жлеза

Проблеми, свързани с щитовидната жлеза, могат да доведат до промени в цялата ви телесна система, включително до появата на косопад.