10 ползи от пиенето на сок от гравиола

· 03.02.2018
Ще помогне да отслабнете и да спите по-спокойно, а освен това е пълна е с витамин С

Гравиола или захарна ябълка е тропически плод, богат на витамини (С, В1 и В2) и минерали (магнезий, калий, мед и желязо), които укрепват тялото ни.

Също така е забележителен поради високото си съдържание на фибри, което ускорява храносмилателния процес.

Това не е обикновено растение, но е вкусно и идеално за приготвяне на разнообразие от сокове и напитки.

В допълнение към вкуса си, когато го консумирате, ще се насладите на разнообразие от предимства, които има за вашето здраве.

1. Предотвратява рака

Доказано е, че сокът от гравиола предпазва от рак и злокачествени тумори.

Освен това, това е едно от малкото натурални средства, които са ефикасни при предотвратяването на всякакви видове рак – особено на гърдата, дебелото черво, простатата и рак на белия дроб.

  • Сокът от гравиола осигурява антиоксидантно действие за организма, тъй като помага да се елиминират токсините, които причиняват хроничните заболявания като рак.
  • Поради тази причина се препоръчва да се пие сок от гравиола като природна терапия, която придружава медицинските процедури при пациенти с рак.

Прочетете и: Куркумата лекува всякакви болки и рак

2. Сокът от гравиола е идеален за намаляване на теглото

Сокът от гравиола е идеален за намаляване на теглото

Този плод помага при загубата на тегло, защото съдържа малко калории. Всеки 100 грама от този плод съдържа само 65 калории.

Така че сок от този плод може да ви помогне да отслабнете.

Съставки

  • 1 узряла гравиола
  • 1 ½ чаша мляко, изпарено мляко или вода (375 гр)
  • 1 чаена лъжичка индийско орехче (4.7 гр) (по избор)
  • 1 супена лъжица ванилия (14.3 гр) (по избор)
  • ½ чаена лъжичка настърган джинджифил (2.4 гр) (по избор)
  • 1 супена лъжица мед (25 гр) (по избор)

Приготовление

  • Обелете плода и го поставете в купа с млякото.
  • Изстискайте плода с ръцете си, така че сокът да се смеси с млякото. (Тестото между ръцете трябва да се отстрани).
  • Ако смятате, че това е твърде сложно, можете да го направите с миксер, но след това трябва да прецедите сока, за да отстраните семената и влакнестата част на плода.
  • След това добавете останалите съставки на вкус.
  • Сокът от гравиола е по-богат, ако го пиете студен или с лед.

3. Защитава органите и забавя стареенето

Гравиолата помага да се предотврати увреждането на нервите и да се поддържа сърцето здраво.

  • Благодарение на високото съдържание на витамин В1 този плод може да ускори метаболизма ви, което спомага за правилното кръвообращение и кръвно налягане.
  • Освен това съдържанието на витамин В2 е необходимо за производството на енергия от тялото, което кара нервната система да функционира и поддържа сърцето.
  • Голямото му количество витамин С го прави отличен антиоксидант. По този начин помага за увеличаване на устойчивостта на тялото и забавя процеса на стареене.

4. Предотвратява грипа

Гравиола като средство против грипа

Благодарение на съдържанието си на витамин С, споменат по-горе, гравиола също помага да се предотврати и противодейства на грипа и настинката.

Това също има положително въздействие върху укрепването на имунната система, тъй като увеличава защитните сили, за да им помогне да се справят с вирусите и бактериите.

Освен това хранителните й свойства позволяват на тялото да остане здраво.

5. Укрепва костите и предотвратява остеопорозата

Благодарение на съдържанието си на фосфор и калций този плод е идеален за осигуряване на адекватно костно и зъбно здраве.

Това е силно препоръчително за жени, които преминават през менопаузата, тъй като е отличен начин за защита на плътността на костите, при намаляването на естрогена.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

6. Грижи се за черния дроб

консумацията на гравиола подпомага черния дроб

Редовното ядене на този плод е здравословен начин за подпомагане на функциите както на черния дроб, така и на жлъчния мехур.

Неговото богатство на антиоксиданти благоприятства пречистването на черния дроб и помага при процеса на усвояване на мазнините, така че черният дроб да функционира в идеални условия.

7. Това е здравословен избор за хора с диабет

Захарите, които се съдържат в този плод са лесни за усвояване и техните съединения помагат в борбата и стабилизирането на скоковете на кръвната захар.

Неподсладеният сок от гравиола е естествен избор за хората с диабет. Тази напитка ще ви осигури необходимите калории, без да променя нивата на захарта.

8. Регулира движението на червата

сокът от гравиола се бори срещу запек

Поради съдържанието си на натурални фибри сокът от гравиола се бори срещу запек.

От друга страна, той е полезен за възстановяване и грижа за чревната флора, така че и оптимизира храносмилателната система.

9. Помага да заспите

Много хора, които страдат от безсъние са съветвани да консумират гравиола за борба с нарушения на съня. Това е така, защото този плод спомага спокойния сън.

Също така се препоръчва за тревожни или стресирани хора, тъй като съдържа хранителни вещества, които действат върху нервната система. Освен това действа като естествен релаксант, който ще ви позволи да се отпуснете, преди да си легнете.

10. Увеличава енергията

плодът гравиола може да бъде по-здравословен източник на енергия

За да не се налага да прибягваме до енергийни напитки, богати на стимулиращи съставки, е добре да знаете, че гравиолата може да бъде по-здравословен източник на енергия.

Това се дължи на фруктозата – вид естествена захар – която съдържа. Тя активира тялото както физически, така и психически.

Съветваме ви да я консумирате на закуска, за да започнете деня си с енергия.

  • Description, B., Uses, E., & Islands, C. (2004). Graviola. Raintree Nutrition.
  • Gavamukulya, Y., Abou-Elella, F., Wamunyokoli, F., & AEl-Shemy, H. (2014). Phytochemical screening, anti-oxidant activity and in vitro anticancer potential of ethanolic and water leaves extracts of Annona muricata (Graviola). Asian Pacific Journal of Tropical Medicine. https://doi.org/10.1016/S1995-7645(14)60258-3
  • Ioannis, P., Anastasis, S., & Andreas, Y. (2015). Graviola: A Systematic Review on Its Anticancer Properties. American Journal of Cancer Prevention. https://doi.org/10.12691/AJCP-3-6-5