10 храни за пълноценен нощен сън

Черният шоколад стимулира производството на серотонин - хормон, който отпуска тялото и ума
10 храни за пълноценен нощен сън

Последна актуализация: 03 февруари, 2019

Пълноценният нощен сън е много важен, тъй като представлява ключ към доброто здраве – както физическото, така и емоционалното. Когато спите добре, тялото се възстановява само и организмът се намира в оптимално състояние да изпълнява различни функции.

Въпреки това много хора в наши дни са неспособни да се насладят на пълноценен нощен сън и изпитват най-различни проблеми. Това състояние е често срещано в съвременния свят, тъй като ежедневните проблеми и употребата на технологиите оказват негативно въздействие върху съня.

За да се наспите добре, важно е да организирате оптимално навиците си за сън и да устроите правилно мястото, където спите. Експерти препоръчват да елиминирате всякакъв вид технологии от зоната за сън, тъй като те влияят негативно върху нощната почивка. Препоръчително е също така да въведете промени в хранителното меню, например избягвайте преди лягане да консумирате храни, които дразнят стомаха и действат стимулиращо.

Много изследвания сочат, че здравословната диета е ключът към пълноценния сън и предпазва от проблеми като безсъние. Същите тези изследвания показват, че някои храни стимулират оптималната нощна почивка, тъй като притежават свойството да въздействат върху нервната система и да подпомагат освобождаването на химични субстанции като мелатонин и серотонин, които са свързани с релаксацията и по-доброто качество на съня.

Знаете ли какви храни да консумирате, за да се радвате на пълноценен нощен сън?

Овесени ядки

Макар овесените ядки често да присъстват в препоръките на експерти по хранене като идеална закуска, можете да ги консумирате и по друго време от деня, включително вечерта. Тази храна е изключително полезна за здравето на сърдечно-съдовата система и е препоръчителна за диабетици. Консумацията на овесени ядки 2-3 часа преди лягане може да отпусне тялото и да осигури по-пълноценен нощен сън, тъй като стимулира производството на мелатонин.

Бадеми

Бадеми за здрав нощен сън

Шепа бадеми може да се окаже отлично решение, когато искате да се насладите на нощен сън без прекъсвания. Това е така, тъй като бадемите съдържат триптофан и магнезий – две субстанции, които са способни да провокират заспиване.

Пчелен мед

Добавянето на пчелен мед към млякото или чая може да се окаже по-полезно, отколкото предполагате. Медът съдържа глюкоза, която сигнализира мозъка да намали функцията на орексина – хормон, който е пряко свързан с безсънието.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа витамини В1 и В6. Комбинирайте с пчелен мед, за да улесните транспортирането на триптофана към мозъка, където той ще се превърне в серотонин и ще подобри качеството на съня.

Череши

Череши за пълноценен нощен сън

Един от най-вкусните и ефикасни начини за подобряване на нощния сън и елиминиране на събужданията по никое време е да консумирате мелатонин. Черешите, подобно на овесените ядки и орехите, са прекрасен източник на мелатонин и ще подобрят значително съня ви.

Билков чай за пълноценен нощен сън

Консумацията на билков чай е друга възможност, която ще окаже благотворно въздействие върху нощния сън и оптималната почивка. Различните чайове – лайка, маточина, лавандула, пасифлора, липов цвят или лимон, притежават отпускащи и седативни свойства, които помагат на тялото да релаксира и да се възстанови.

Черен шоколад

Можете да консумирате черен шоколад през деня, а също така и вечерно време. Тази вкусна храна, любима на много хора по света, подобрява съня, тъй като стимулира производството на серотонин – хормон, който отпуска тялото и ума.

Банани

Банани за здрав нощен сън

Бананите могат да бъдат сравнени с хапчета за сън. Тази суперхрана, освен че е богата на ценни вещества, стимулира производството на мелатонин и серотонин и подобрява качеството на съня. Един банан преди лягане е отлично решение на проблема със заспиването и събуждането в малките часове на нощта. По този начин снабдявате тялото и с доза магнезий и калий, които отпускат мускулите и нервната система.

Топло мляко

Със сигурност сте опитвали да се справите с безсънието, като консумирате чаша топло мляко преди лягане. Освен приятно на вкус, това средство наистина е ефикасно, тъй като съдържа триптофан – есенциална мастна киселина, която участва в производството на мелатонин и серотонин (невротрансмитери, които са част от цикъла на съня).

Пилешко месо

Пилешкото месо е друга храна, която съдържа познатата вече аминокиселина – триптофан. За да стимулирате въздействието й, препоръчваме да комбинирате пилешкото месо с порция пълнозърнест хляб по време на следобедното хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014.
  • Juliette Goggin, Abi Righton. Cosmética casera : recetas naturales para el rostro, el cuerpo y el cabello. Naturart, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.