Защо ръцете и краката ни стават ледени?

Желателно е да не го допускате, тъй като по този начин създавате предпоставки за влошаване на здравето на ставите
Защо ръцете и краката ни стават ледени?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 15 ноември, 2018

Ако самите вие нямате подобен проблем, то със сигурност познавате хора, които се оплакват, че ръцете и краката им стават “студени като лед”, въпреки че навън може да е горещо лято. Знаете ли защо се получава така? В тази статия ще ви обясним причината, поради която се случва това интересно явление. Да започнем оттук: то е свързано с храносмилателната система.

В следващите редове ще разберете как функционира телесната температура и как можете по естествен път да я регулирате.

Телесна температура

Като начало трябва да отбележим, че има хора, които по принцип са по-чувствителни към студа и други, по-чувствителни към топлината. В този смисъл, поставени при един и същи климатични условия, те реагират по различен начин. Ключът е в балансирането на телесната температура, тъй като за организма не е добре нито да му е прекалено топло, нито да му е прекалено студено.

Обикновено най-изложените на изстудяване части от тялото са крайниците, т.е. ръцете и краката.

Вътрешните органи, които са предразположени към студа, т.е. се нуждаят от повече топлина, са черният дроб и бъбреците. Стомахът и червата пък се характеризират със способността си да задържат топлината.

Когато тялото трябва да положи допълнителни усилия, за да затопли дадена зона, то обикновено забързва кръвообращението, предизвиквай в една или друга степен възпаление. На практика това е механизъм на самозатопляне.

Когато това се случи, се наблюдава недостиг на циркулираща кръв в други жизненоважни зони, които вече споменахме – крайниците.

Вледеняване на краката и ръцете

Храносмилателната система може да доведе до вледеняване на краката и ръцете

Храносмилателната система, в резултат на лошо или твърде често хранене, е изложена на прекомерно затопляне, тъй като работи буквално нон-стоп. В такива условия стомахът е принуден също да работи по-усилено, да повиши производството на стомашни киселини и – оттук – да повиши и температурата си.

Последствия се наблюдават и при червата. Ако докоснете стомаха си, ще усетите, че кожата е хладка, но в същото време във вътрешността е налице излишна топлина.

Накратко, ледените ръце и крака най-вероятно се дължат на прекомерно затопляне на храносмилателната система.

Желателно е да избегнете вледеняването на крайниците и то не само заради дискомфорта, който предизвиква, но и тъй като по този начин създавате предпоставки за влошаване на здравето на ставите.

Стомах

Можем ли да балансираме телесната температура?

Разбира се! Най-бързият начин представлява затопляне на крайниците отвън посредством:

 • Вземане на топла баня
 • Обличане да допълнителна дреха
 • Нанасяне на загряващи кремове, например такива, които съдържат джинджифил, канела и др.
 • Масаж
 • Употреба на затоплящи одеяла или пък бутилки с топла вода

Горните предложения обаче са средства, които ви помагат да облекчите симптомите. Ако искате да балансирате телесната температура и да подобрите като цяло здравословното си състояние, това, което трябва да направите, е да ускорите функционирането на храносмилателната система.

Вана за крака

Премахнете топлината от храносмилателната система

Как да го направите?

 • Заложете на здравословни храни и избягвайте вредните, особено червени меса и салами, богати на мазнини сирена, пържени и сладки храни.
 • Бъдете бдителни и избягвайте храни, които са трудни за смилане, например някои зеленчуци, млечните храни и др.
 • Дъвчете храната продължително.
 • Не консумирайте големи количества храна наведнъж. Знайте кога да спрете – това трябва да стане, преди да усетите, че ви е тежко на стомаха.
 • Не вечеряйте късно и не прекалявайте с количеството храна вечер.
 • Пазете се от запек.
 • Ако страдате от стомашен хиперацидитет или киселини, лекувайте се с натурални средства.
 • Опитайте се да почивате малко след хранене, преди да се заемете с физически натоварвания.

Водна терапия

Водата може да бъде верен съюзник за регулирането на телесната температура. Важно е обаче да я използваме информирано. Обичайната практика е да влезем под душа и да се нагреем с гореща вода. Съветваме ви обаче да направите следното – да се загреете и постепенно да намалявате температурата на водата. Накрая душът ви трябва да завърши със студена вода. Обливайте само тялото, не и главата. Първите няколко пъти ще ви е трудно, ако не издържате на студено, вероятно ще се задържите под водата само няколко секунди. След време ще натрупате издръжливост и ще можете да се къпете със студена вода по-дълго време.

Запомнете! Важно е да не ви е студено преди и след душа. След банята добре подсушете тялото и масажирайте, за да стимулирате естественото затопляне на тялото.

Снимки: Taras Khimchak, Intercontinental Hong Kong, Filip Bunkens


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Park AY, Cha S. Effects of cold sensitivity in the extremities on circulating adiponectin levels and metabolic syndrome in women. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):150. Published 2017 Mar 9. doi:10.1186/s12906-017-1658-7
 • Fox RH. Effects of cold on the extremities. Proc R Soc Med. 1968;61(8):785–787.
 • Mozaffarieh M, Fontana Gasio P, Schötzau A, Orgül S, Flammer J, Kräuchi K. Thermal discomfort with cold extremities in relation to age, gender, and body mass index in a random sample of a Swiss urban population. Popul Health Metr. 2010;8:17. Published 2010 Jun 4. doi:10.1186/1478-7954-8-17
 • Bae KH, Lee JA, Park KH, Yoo JH, Lee Y, Lee S. Cold Hypersensitivity in the Hands and Feet May Be Associated with Functional Dyspepsia: Results of a Multicenter Survey Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:8948690. doi:10.1155/2016/8948690

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.