Забравете за пъпките с тези 3 лечебни средства с хлебна сода

Независимо че содата за хляб е изключително ефикасна за елиминиране на пъпките благодарение на природата си и ексфолиращия си ефект, трябва да я използвате само веднъж или два пъти седмично.
Забравете за пъпките с тези 3 лечебни средства с хлебна сода

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пъпките са малки бели комедони, които се появяват често върху зоните на кожата, които са богати на мастни жлези. Те се образуват с натрупване на мастни остатъци. По принцип мъртвите клетки и другите замърсявания се събират в порите. За щастие може да се преборите с пъпките с помощта на прости лечебни средства, включващи хлебна сода.

Те не представляват сериозен проблем, но изглеждат зле от естетична гледна точка, особено когато се появяват в така наречената “Т-зона” на лицето, където са най-видими.

Макар че може да ги прикриете с грим и козметични продукти, най-добре е да ги третирате, за да ги премахнете и да намалите образуването им.

За щастие, освен търговските продукти, има и 100% натурални средства, които ще ви осигурят сходен резултат, без да причинят агресивни или нежелани странични ефекти.

Сред тези средства откриваме и удивителната сода бикарбонат, която почиства кожата в дълбочина.

Знаете ли за свойствата й? Вижте тези 3 лечебни средства, които ще ви помогнат да се възползвате от качествата на хлебната сода.

Свойства на хлебната сода за премахване на пъпките

Премахнете пъпките с помощта на сода за хляб

Натриевият бикарбонат е един от натуралните продукти, които се използват по алтернативен начин за намаляване прекомерното производство на подкожна мазнина, борейки се с пъпките и несъвършенствата.

Това е изключително евтин и достъпен продукт, който поради своя състав може лесно да се комбинира с други съставки, които подобряват свойствата му.

Ексфолиращи свойства

Поради текстурата си, хлебната сода действа като естествен ексфолиант, който премахва мъртвите клетки и остатъците, които се натрупват по повърхността на кожата.

Регулира pH нивата

След нанасяне върху кожата, натриевият бикарбонат възстановява натуралното й pH и неутрализира всеки дисбаланс, който може да повлияе на появата на акне.

Астрингентни свойства

Хлебната сода е идеална за абсорбиране на излишната мазнина, която се произвежда прекомерно от мастните жлези. Освен това действа ефикасно за намаляване размера на пъпките и несъвършенствата.

Редуцира следите и белезите

Благодарение на почистващия и лечебния си ефект, този продукт може да сведе до минимум белезите, които често остават след хронично акне или неправилно третирани пъпки.

Лечебни средства с хлебна сода за премахване на пъпките

Хлебната сода не е подходяща за ежедневна употреба върху кожата. Прилагането й веднъж или два пъти седмично може да помогне за отстраняване на примесите, които по някакъв начин може да доведат до появата на пъпки.

1. Лечебно средство с хлебна сода и мед

Сода с мед

Чрез комбиниране на свойствата на хлебната сода с овлажняващата сила на меда, може да направим ефикасно лечебно средство за премахване на пъпките и черните точки.

И двете съставки почистват порите в дълбочина и спомагат за възстановяване на pH, с цел да се спре прекомерното синтезиране на мазнина.

Съставки

 • 2 супени лъжици хлебна сода (20 г)
 • 2 супени лъжици мед (50 г)

Начин на приготвяне

 • Изсипете хлебната сода в купа и смесете с двете супени лъжици мед, докато получите гъста смес.

Начин на употреба

 • Нанесете получената смес върху цялото си лице и върху зоните на кожата, засегнати от пъпки. Оставете да подейства в продължение на 30 минути.
 • Изплакнете с топла вода и използвайте два пъти седмично.

2. Лечебно средство с хлебна сода и лимон за премахване на пъпките

Лечебно средство с хлебна сода и лимон

Лимонът е детоксикираща и изсветляваща съставка. В комбинация с хлебна сода, той помага за пълноценното почистване на кожата, премахвайки токсините и мазните остатъци, които пораждат появата на несъвършенства. По този начин може да се справите с пъпките.

Съставка

 • 1 супена лъжица сода за хляб (10 г)
 • 1 супена лъжица лимонов сок (15 мл)

Начин на приготвяне

 • Смесете хлебната сода с лимоновия сок, докато получите паста.

Начин на приложение

 • Втрийте сместа в проблемните зони. Масажирайте с кръгови движения.
 • Оставете да подейства за 10 минути и изплакнете.

Забележка: Използвайте това средство само вечер, тъй като не трябва да излагате кожата си на слънце след това лечение.

3. Лечебно средство с хлебна сода и кокосово масло за премахване на пъпките

Хлебна сода с кокосово масло

Това антибактериално и противовъзпалително средство помага да се регулира активността на мастните жлези. По този начин се намалява задържането на мастни остатъци по кожата.

Съединенията му поддържат кожата защитена от инфекции, а освен това предотвратяват хроничното акне и белезите.

Съставки

 • 1 супена лъжица сода за хляб (10 г)
 • 1 супена лъжица органично кокосово масло (15 г)

Начин на приготвяне

 • Смесете содата за хляб с кокосовото масло до получаване на гъста смес.

Начин на употреба

 • Нанесете продукта с леки кръгови масажи, като се фокусирате върху зоните с пъпки.
 • Оставете да подейства за 20 минути и изплакнете.

Ще се осмелите ли да изпробвате тези алтернативни лечебни средства? Ако имате пъпки и несъвършенства по кожата си, освежете кожата си, без да изпразвате джобовете си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.