Три естествени средства за почистване на пъпа

Пъпът е част от тялото, която всички пренебрегваме. Чистотата и добрата му хигиена са изключително важни, за да го предпазим от инфекции и проблеми. Научете как да почиствате пъпа си от следващите редове!
Три естествени средства за почистване на пъпа

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите начини за почистване на пъпа си?

Почиствате ли пъпа си? Подсушавате ли го след къпане?

Най-вероятно не.

Причината за това е, че хората често пренебрегват грижите за тази част на тялото си. Но добрата хигиена на пъпа може да намали риска от появата на различни инфекции. В тази статия ще откриете три начина за почистване на пъпа с помощта на натурални средства.

В пъпа се събира влага и мръсотия, което го прави перфектната среда за развитието на различни бактерии. Това може да доведе до омфалит – инфекция на кожата и подкожната тъкан около пъпа.

Средства за естествено почистване на пъпа

Какво замърсява пъпа ви?

Някои видове материи, пясъкът на плажа, мъртвите кожни клетки и мазнините, отделяни от тялото, могат да доведат до замърсяване на тази част от тялото.

След като се изкъпете трябва добре да подсушите и пъпа си.

Трябва да полагате грижи за всички части на тялото си.
Както вече казахме, пъпът е част от тялото, която мнозина пренебрегват. Затова там често се натрупват мазнини, мъртви клетки и различни други замърсявания.

Силното замърсяване на пъпа може да доведе до сърбеж, зачервяване и прекомерно изсушаване на кожата. Ако не полагате необходимите хигиенни мерки, в пъпа могат да се развият бактерии и гъбички, които да причинят инфекции и появата на неприятна миризма. За да избегнете това, трябва ежедневно да почиствате пъпа си.

Нека да видим как.

1.Масло от чаено дърво

Едно от невероятните качества на маслото от чаено дърво е способността му да унищожава гъбичките. Затова то е верен помощник в борбата с инфекциите и гъбичките, които могат да се появят, ако не почиствате правилно тази част от тялото си.

  • Най-добрият начин за използване на маслото от чаено дърво за почистване на пъпа е като капнете няколко капки върху памучен тампон.
  • След това добре почистете пъпа си.
  • Но не прекалявайте с количеството масло, тъй като може да възпалите деликатната кожа на пъпа.

2.Спиртен разтвор с розмарин

Спиртният разтвор с розмарин е чудесно средство при омфалит. Ако пъпът ви мирише неприятно, използвайте това натурално средство, което почиства и оставя приятен аромат.

Спиртният разтвор с розмарин е чудесно средство за почистване на пъпа.

Розмаринът притежава невероятно ароматизиращо действие, което го прави незаменим в такива случаи. Освен това не дразни деликатната кожа на пъпа.

  • Отново го нанасяйте с помощта на памучен тампон.
  • Преди това, обаче, ви съветваме да измиете тази част от тялото си със сапун и добре да подсушите кожата.

Спиртният разтвор с розмарин е едно от най-добрите натурални средства за дезинфекция и почистване на пъпа. Използването му в малки количества ще се грижи за добрата хигиена и приятния аромат на кожата там.

3.Кокосово масло за почистване на пъпа

Последното естествено средство, което можете да използвате за почистване на пъпа си е кокосовото масло. Но трябва да го прилагате само след като сте дезинфекцирали мястото с масло от чаено дърво или спиртен разтвор от розмарин.

Тъй като кокосовото масло е чудесно овлажняващо средство, много хора го използват ежедневно. Освен това то притежава способността да ограничава разпространението на бактериите. Но както вече казахме трябва да го нанасяте след като сте почистили мястото със споменатите по-горе средства. Така ще предпазите пъпа си от инфекции и проблеми.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 нови приложения на кокосовото масло

Обръщайте внимание на всички части на тялото си и почиствайте пъпа си

Възможно е да не сте осъзнавали досега, че пренебрегвате напълно грижите за пъпа си. Трябва да осъзнаете, че е изключително важно да го подсушавате добре след всяко къпане.

Ако някога сте се оплаквали от възпаление, сърбеж или зачервяване на пъпа, ви съветваме да използвате натуралните средства, за които ви разказахме, поне веднъж седмично. Така ще намалите риска от появата на инфекции, които могат да засегнат тази част на тялото ви.

Ако вече имате симптоми, показващи, че нещо не е наред, не се колебайте, а потърсете лекар. Най-вероятно той ще ви предпише подходящо средство за мазане за справяне с инфекцията. След това трябва да спазвате съветите, които ви дадохме, за да не се появи проблемът ви отново.

Почиствате ли пъпа си? Как го правите и какви средства използвате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Galindo, J., González, N., Delgado, D., Sosa, A., González, R., Torres, V., … & Cairo, J. (2009). Efecto del aceite de coco en la población de bacterias metanogénicas y su relación con otros grupos microbianos del rumen en condiciones in vitro. Revista Cubana de Ciencia Agrícola43(2).
  • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
  • Pérez Mendoza, Magdialis, & Berasategui Hernández, Kenia. (2015). Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica19(3), 157-159. Recuperado en 28 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es&tlng=es.
  • Terzi V, Morcia C, Faccioli P, Valè G, Tacconi G, Malnati M. In vitro antifungal activity of the tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oil and its major components against plant pathogens. Lett Appl Microbiol. 2007;44(6):613-618. doi:10.1111/j.1472-765X.2007.02128.x
  • Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.