Супер напитка, която облекчава болка, възпаление и артрит
В днешната статия ще споделим с вас рецепта за супер напитка с куркума. Можете да я приготвите от куркума на прах или пресен корен куркума за по-оптимален резултат.
Куркумата е една от онези храни, които съдържат много антиоксиданти и с които лесно можете да се сдобиете от близкия магазин. Тази подправка, смятана за една от най-полезните за човека, се характеризира с противовъзпалителни и аналгетични свойства, като в състава й са налични 300 антиоксиданта! Не е случаен фактът, че куркумата присъства в кулинарните рецепти навсякъде по света. Тя е част от много домашни лечебни средства и терапии, които целят подобряване на здравословното състояние.
Тази мощна супер напитка притежава силни противовъзпалителни и аналгетични свойства и носи редица ползи за здравето.
Здравословна супер напитка, приготвена от куркума
Това невероятно средство е част от традиционната медицина на Изтока. Рецептата му е позната из цял свят със своята ефикасност. Всичките съставки са от натурален произход. Те оказват положителен ефект върху тялото, облекчават различни болки и предпазват от развитието на заболявания.
Съставки:
- 1 супена лъжица куркума на прах (или настърган пресен корен)
- 5 см. корен от джинджифил
- 5 моркова
- 2 лимона
- 1 портокал
- 1 краставица
Начин на приготовление:
Обелете цитрусовите плодове, корена джинджифил и морковите. Смесете съставките в блендер. Разбъркайте добре, докато получите хомогенен сок. За най-добър резултат консумирайте напитката 1/2 час преди закуска.
Какви са лечебните свойства на тази супер напитка?
Бори се с артрита
Сокът от куркума притежава аналгетични и противовъзпалителни свойства. Това го прави идеален за третиране на артрит и симптомите му. Куркуминът, една от активните съставки в подправката, се задейства, след като бъде разтворен в другите съставки. Той носи облекчение, елиминирайки сковаността и подуването на ставите.
Вижте още: Препоръки за лечение на артрит
Бори се с депресията и деменцията
Изследвания, проведени от учени в САЩ, сочат, че куркумата намалява риска от развитие на депресия и деменция, като в същото време облекчава симптомите, характерни за тези две състояния. В изследване американските учени доказват, че куркумата е едва с 2,5% по-слабо ефикасна от обичайно използваните антидепресанти. Най-важното обаче е, че консумацията й не води до странични ефекти. Към момента отсъстват научни обяснения на положителното въздействие на куркумата. Въпреки това тази подправка блокира ензимите, които повишават риска от депресия. Това води до понижаване на нивото на цитокините, които са отговорни за начина, по който тялото се справя със стреса.
Потушава болката
Куркумата действа като натурален аналгетик, който редуцира и контролира болки с различен произход. Подправката съдържа NF-B – протеин, способен да активира защитните механизми на тялото, подпомагайки борбата с болката.
Предпазва от рак
Тъй като куркумата е богата на антиоксиданти, това натурално средство се справя ефикасно с действието на свободните радикали, които се натрупват в тялото и водят до развитието на редица заболявания, сред които рак. Тази супер напитка предпазва от рак на яйчниците, дебелото черво, простатата и гърдите.
Прочетете и това: Куркумата лекува всякакви болки и рак
Бори се с проблемите на храносмилателната система
Тази супер напитка с куркума редуцира подуването на стомаха, облекчава киселини и гастрит. Не подценявайте полезните свойства на куркумата – съветваме ви да я направите неразделна част от хранителното си меню.
Предпазва от сърдечни проблеми
Консумацията на тази супер напитка ще доведе до понижаване на нивото на лошия холестерол, ще предпази сърцето и ще подобри състоянието на кръвоносните съдове. Когато куркумата присъства на трапезата ви всеки ден, вие понижавате риска от развитие на сърдечно-съдови болести.
Елиминира токсините от тялото
Напитката с куркума оказва прочистващо и детоксикиращо свойство. Тя стимулира елиминирането на токсичните вещества от тялото, предпазва от болести и подобрява състоянието на кожата.
Предпазва черния дроб
Куркумата действа като тоник за жлъчката и предпазва черния дроб, тъй като съдържа много куркумин. Много са изследванията, които доказват, че куркумата елиминира камъните от жлъчния мехур, подобрява обработването на мазнините и оказва противовъзпалителен ефект.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
- Araújo, C. A. C., & Leon, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memorias Do Instituto Oswaldo Cruz. https://doi.org/10.1590/S0074-02762001000500026
- Lee, J., Jung, Y., Shin, J. H., Kim, H. K., Moon, B. C., Ryu, D. H., & Hwang, G. S. (2014). Secondary metabolite profiling of curcuma species grown at different locations using GC/TOF and UPLC/Q-TOF MS. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19079535
- Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
- Kuptniratsaikul, V., Dajpratham, P., Taechaarpornkul, W., Buntragulpoontawee, M., Lukkanapichonchut, P., Chootip, C., … & Laongpech, S. (2014). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clinical Interventions in aging, 9, 451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232
- Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
- Liju, V. B., Jeena, K., & Kuttan, R. (2015). Gastroprotective activity of essential oils from turmeric and ginger. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 26(1), 95-103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
- Zhou, H., S Beevers, C., & Huang, S. (2011). The targets of curcumin. Current drug targets, 12(3), 332-347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148