Странични ефекти от прекомерната консумация на сол

Консумацията на по-голямо количество сол може да окаже вредно въздействие върху тялото ви с течение на времето, като проблеми с кръвообращението или бъбреците.
Странични ефекти от прекомерната консумация на сол

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 28 април, 2025

Според здравни експерти и Световната здравна организация (СЗО) прекомерната консумация на сол не е полезна за вашето здраве. Знаете ли за страничните ефекти от консумацията на твърде много сол във вашата диета? Ако смятате, че сте запознати с някои от тях, но все още имате въпроси, тогава не се притеснявайте, защото по-долу ще ви кажем всичко, което трябва да знаете.

Но и не забравяйте: всички крайности са вредни. Затова не се опитвайте да живеете без сол, но и не я консумирайте твърде много. Най-добре е винаги да следвате препоръките на вашия лекар, тъй като ще вземе предвид специфичните нужди на вашето тяло.

Сол: произход и какво количество да консумираме?

Малко сол.
Натрият е вреден компонент за здравето на артериите, тъй като повишава стойностите на кръвното налягане.

По данни на Центъра за наука в обществен интерес :

  • 10% от натрия, който консумираме, идва от храната и водата.
  • Още 10% се добавят при готвене и хранене, но тази стойност може да варира според навиците на хората. Една чаена лъжичка фина готварска сол съдържа общия натрий, който трябва да приемаме ежедневно.
  • Около 80% от останалия натрий идва от преработени храни, панирани храни и др., повечето от които се консумират извън дома и в ресторантите за бързо хранене. Натриевият хлорид се използва в големи количества например в колбаси.

Разрешеното количество сол на човек зависи от неговото физическо състояние. То също варира в зависимост от времето на годината или вида на консумираната храна. Например през лятото или пролетта се яде по-малко сол, отколкото през зимата. Приетият натрий на ден трябва да варира между 500 и 2400 милиграма.

Често хапваме храна, която значително надвишава тези стойности. Например пържените картофи с дресинг имат около 4900 милиграма натрий.

Прекомерната консумация на сол – какво трябва да направите?

За да предотвратите проблемите, причинени от прекомерната консумация на сол, е препоръчително да избягвате преработени продукти, особено сирена, сладкиши, студени меса и фаст фууд. В същото време използвайте заместители на солта, като необработена морска сол, и слагайте по-малко количество в храната си. Първоначално ще усещате разликата, но след това небцето ви ще свикне.

И накрая, добра идея е да опитате подправки или съставки, които подобряват вкуса на храната. Подправки като черен пипер, салвия, майорана, босилек, магданоз, индийско орехче, розмарин, естрагон и кимион не трябва да липсват в кухнята ви.

Какви могат да бъдат страничните ефекти от прекомерната консумация на сол?

Солта и сърцето ти.
Консумацията на сол може да доведе до моментна хипертония, без някаква подлежаща патология.

Проблеми със сърцето и кръвообращението

Прекомерната консумация на сол има последици, свързани с кръвообращението. Те включват артериална хипертония, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност.

Може да причини и инсулти, емболии, мозъчни кръвоизливи и иктус, което води до тежки и трайни физически и неврологични последствия. Това се случва главно защото солта пречи на бъбречната функция. Функцията за филтриране на бъбреците е нарушена от твърде много сол, което също повишава високото кръвно налягане в порочен кръг.

Прекомерна консумация на сол – бъбречна недостатъчност

В допълнение към вече споменатото, приемът на твърде много сол може да ви предразположи към образуването на камъни в бъбреците или камъни. Това води и до  задържане на течности, което влошава функционирането не само на бъбреците, но и на сърцето и черния дроб.

Поява на тумори

Поглъщането на много сол може да благоприятства появата или развитието на определени видове тумори като рак на гърдата. Това се потвърждава от проучване, публикувано през 2018 г. от китайски изследователи.

Наднормено тегло и затлъстяване

През 2019 г. проучване, наречено INTERMAP, анализира връзката между консумацията на сол и затлъстяването в различни страни. Така се стигна до заключението, че консумацията на сол е положително свързана с ИТМ и разпространението на наднорменото тегло или затлъстяването в Япония, Китай, Обединеното кралство и Съединените щати.

Видове сол: по-здравословни алтернативи

Чаша хималайска сол

Пансалт

Това е йодирана сол, създадена във Финландия. Има ниско съдържание на натрий, богата е на калий и магнезий. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане, вместо да го повишава. Съдържа 56% натриев хлорид (обикновената сол – 100%).

Биосал

Това е смес от натриев хлорид с калиев хлорид. Противодейства на посочените по-горе негативни ефекти. Този продукт е по-малко вреден, но няма никакви хранителни вещества, освен че е третиран с избелващи вещества, химикали и йод.

Пушена сол

Използва се за придаване на различен вкус на храната, но не осигурява особени хранителни ползи.

Червена или “хавайска” сол

Добива се от бреговете на този остров и съдържа железен оксид, производно на вулканична глина. Добива се по естествен начин и наподобява морска сол. Има много силен вкус и може да стимулира окисляването на определени храни.

Ако имате някакви въпроси относно това как да консумирате солта здравословно, не забравяйте, че винаги можете да се консултирате с вашия семеен лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Forman, J. P., Scheven, L., De Jong, P. E., Bakker, S. J. L., Curhan, G. C., & Gansevoort, R. T. (2012). Association between sodium intake and change in uric acid, urine albumin excretion, and the risk of developing hypertension. Circulation, 125(25), 3108–3116. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.096115


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.