Синдрома на Турет - какво представлява?

Хората със синдрома на Турет получават нервни тикове. Те са изложени на по-висок риск да страдат от тревожност и депресия, както и от обсесивни разстройства.
Синдрома на Турет - какво представлява?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 март, 2023

Синдрома на Турет е добре известно разстройство. Всъщност много хора са се закачали или подигравали на хора с това състояние. То обаче е силно увреждащо за тези, които го имат.

Синдрома на Турет кара хората да издават повтарящи се звуци и движения, които не могат да контролират. Това са моторни и гласови тикове, които се появяват при нараняване на нервната система. Обикновено се появява през детството, между пет и девет години.

Учените откриват това състояние сравнително наскоро, около 80-те години. Освен това то засяга между 1 и 3% от населението. Въпреки че специалистите не знаят защо се появява, те знаят, че е свързано с генетиката.

Синдрома на Турет е нещо повече от нервно разстройство. Всъщност засяга всички аспекти на живота, особено социалния такъв. Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за това разстройство.

Какво представлява синдрома на Турет?

Повечето хора смятат, че синдрома на Турет е състояние, което кара хората да обиждат неконтролируемо другите. Това обаче е само един от възможните симптоми. Хората със синдром на Турет имат тикове, които не могат да контролират. Те могат да бъдат повтарящи се движения, звуци или думи. Следователно някои от тези думи може да са обиди. Освен това е обичайно хората с това състояние да свиват неконтролируемо рамене.

Това състояние се среща най-често при мъжете. Обикновено симптомите се появяват преди да навършат петнадесет години. Всъщност лекарите виждат най-много случаи сега за първи път от шест години. Тези тикове могат да бъдат повече или по-малко сложни и могат да се случват с различна честота.

Някои примери за тикове са:

  • Прекалено мигане
  • Свиване на носа
  • Кашлица
  • Прочистване на гърлото
  • Повтарящи се фрази
  • Правене на нецензурни жестове и обиди

Също така е важно да знаете, че тиковете могат да се променят. Всъщност понякога дори могат да се влошат. Например, могат да се влошат, когато хората са под стрес или са много уморени. Обикновено преминават, когато засегнатите станат възрастни.

Друг важен аспект е, че синдрома на Турет може да бъде свързан с други състояния. Обикновено тези хора страдат от разстройство с дефицит на вниманието и импулсивност. Също така, обикновено има фамилна анамнеза за обсесивни разстройства или дори за същия синдром.

синдрома на Турет се проявява най-вече при децата.

Как можете да лекувате това състояние?

За съжаление синдрома на Турет няма лечение. Въпреки това, някои лекарства помагат да се контролират тиковете. Освен това има все повече и повече поддържащи терапии.

Медицинското лечение зависи от човека и тежестта на тиковете му. Някои пациенти дори не трябва да приемат лекарства. Истината е, че много хора с това състояние водят сравнително нормален живот.

За лечение лекарите понякога предписват лекарства, които намаляват нивата на допамин в мозъка. Те обаче могат да имат много странични ефекти, включително наддаване на тегло. Също така е обичайно да се използват антидепресанти. Те намаляват тревожността и обсесивно-компулсивното разстройство. По същия начин много хора със синдром на Турет трябва да лекуват синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), за да подобрят концентрацията си.

В допълнение към лекарствата,  терапията е една от най-важните части на лечението. Децата трябва да се чувстват подкрепени и да работят върху самочувствието си. Същото важи и за безпокойството и маниите, за които терапията помага много.

Нервните тикове са симптом на този синдром.

Заключение

Синдрома на Турет е сложно нервно разстройство. Болните непрекъснато страдат от двигателни и вокални тикове. Най-големият проблем с този синдром е, че той пречи на социалния живот на пациента. Важно е да знаете за психологическите ефекти на това заболяване. Не можем да позволим на тези хора да продължат да бъдат подигравани от обществото и трябва да изтрием стигмата. Това е нашата социална отговорност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.