Симптоми и лечение на подагра
Подагра е състояние, което засяга ставите, причинявайки възпаление и изключително силна болка. Най-често се проявява при големия пръст на крака, но може да засегне и други части на тялото. Тази болест се причинява от акумулирането на големи количества пикочна киселина в ставите и по-често се наблюдава при хора в по-напреднала възраст. За да научите повече за симптомите и лечението на подагра, четете по-надолу.
Какви са симптомите на подаграта?
Подаграта причинява много силна болка в засегнатата става, която се съпровожда от възпаление и червена и лъскава кожа. Много често тези симптоми са придружени и от лека треска. Ако това състояние продължи през целия живот на човека, то може да доведе до поява на т.нар. “тофус”, или твърди бучки, образувани от пикочна киселина, заседнала в областта около ставата.
Какво лечение е препоръчително при подагра?
Важно е да пиете достатъчно вода и да поддържате здравословно тегло. Най-препоръчителното лечение за намаляване на симптомите на подаграта е внимателното повдигане на ставата, при което трябва да се избягва прилагането на сила по какъвто и да е начин. Сложете лед за 10 минути. С тази проста процедура ще намалите болката и възпалението.
По време на преглед вашият лекар може да ви препоръча противовъзпалителни лекарства, които да намалят възпалението и да помогнат за контролиране на болката. Задължително е тези лекарства да бъдат предписани от лекар и да не бъдат приемани без негово указание, тъй като имат странични ефекти.
Вижте още: Здравословните ползи от водата
Забранени храни при симптоми на подагра
Добре е да знаете, че хората, които имат предразположеност към подагра, трябва да избягват червено месо, морски дарове, карантии, концентрирани бульони, мая — както в бирата, така и в хлебните изделия, алкохола, както и други храни, които могат да увеличат производството на пикочна киселина.
Прочетете и това: Страдате ли от подагра? Избягвайте тези 7 храни
Диета при подагра
Хората с подагра трябва да приемат следните храни:
- Яйца
- Млечни продукти
- Зехтин
- Нахут
- Рафинирани зърнени храни без кълнове (семена)
- Зеленчуци
- Плодове
- Кафе
- Шоколад
- Желатин
Бяло месо, риба, пълнозърнести храни или семена без кълнове, газирани напитки, аспержи, спанак и гъби трябва да бъдат консумирани много умерено и на всяка цена да се избягва преяждането с тях.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
- Monu, J. U. V., & Pope, T. L. (2004). Gout: A clinical and radiologic review. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0033-8389(03)00158-1
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The Epidemiology of Uric Acid and Fructose. Seminars in Nephrology. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2011.08.004