Съвети за ежедневния живот след стомия

Хигиената и правилната смяна на торбичката за събиране са от решаващо значение при ежедневната грижа за стомата. Ще ви кажем най-добрите съвети в това отношение.
Съвети за ежедневния живот след стомия
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 23 ноември, 2022

Стомата е хирургично лечение, което улеснява евакуацията на отпадъчни продукти от тялото, като изпражнения и урина, извършвано върху определена група хора. Колоректалният рак, болестта на Крон и улцерозният колит са някои от заболяванията, които обуславят извършването му. Ще ви дадем няколко съвета за ежедневието ви след стомия.

В момента проучванията изчисляват, че около 100 000 души се подлагат на стомия в Съединените щати всяка година. Качеството на живот и дългосрочната прогноза зависят от способността на всеки човек да се адаптира и обучението му в ежедневните грижи.

Какво е стомия?

Има малка група стомашно-чревни и урологични заболявания, при които структурата на определени органи трябва да бъде модифицирана с терапевтична цел. Стомата е хирургическа интервенция, която позволява създаването на изкуствен отвор или стома от червата до коремната стена, улеснявайки елиминирането на изпражненията или урината по този път.

По принцип стомата не е в състояние да действа като естествен сфинктер, тъй като няма подходящата мускулатура. Поради това стомията не може да контролира изтичането на отпадъчни продукти. В този смисъл е необходимо да свържете част от оборудването или торбичката отвън, която да действа като система за събиране.

Видове стоми и кога се извършват

Храносмилателните стоми включват колостомия, цекостомия и илеостомия. Всяка една се прилага при конкретни случаи, в зависимост от заболяването и общото състояние на оперирания. Могат да бъдат временни или постоянни.

Колостомия

Създава се връзка между дебелото черво и кожата на корема, за да декомпресира дебелото черво и да пренасочи изпражненията. Може да бъде възходяща, напречна, низходяща или сигмоидна, в зависимост от сегмента на дебелото черво, където е поставена.

Запушването на дебелото черво е най-честата причина за необходимост от колостомия. Някои от свързаните заболявания включват:

Цекостомия

Това е рядък вид стома, при която сляпото черво е свързано с коремната стена. Обикновено се извършва в случаи на спешна декомпресия на червата. Волвулус на цекума и псевдообструкция на дебелото черво са някои от състоянията, които могат да бъдат разрешени с този метод.

Илеостомия

Това е отворът на дисталния илеум към кожата на корема. Този тип стома е по-деликатен, поради течните и протеолитичните характеристики на съдържанието на илеума, което понякога има тенденция да уврежда кожата на корема. Някои от случаите, при които е необходима стома, включват улцерозен колит и фамилна полипоза.

9 съвета за ежедневния живот след стомия

Някои съвети могат значително да подобрят качеството на живот на човека със стома. Не винаги е лесно да ги приложите, но те могат да ви насочат, така че процедурата да не е пълна пречка за ежедневните дейности.

1. Съвети за ежедневния живот след стомия – адаптирайте социалния и професионалния си живот

В края на стомата и следоперативния период на възстановяване е от съществено значение да възобновите социалните и семейните дейности с някои малки промени в начина на живот. Като цяло ще можете да извършвате повечето дейности, които сте правили преди операцията.

Когато излизате от вкъщи, не забравяйте да вземете със себе си всичко необходимо за смяната на торбичката за стомата. По същия начин носете си дрехи за смяна в случай на непредвидено събитие.

Работният живот трябва да се възобнови постепенно. Високият интензивен ръчен труд и вдигането на тежести обикновено са противопоказани. Съвет, когато се връщате на работа след стома, е да си осигурите бърз достъп до тоалетната или лична зона за смяна на торбичките.

Торбичка за стома.
Торбичките за стома са анатомични и не пречат много на ежедневните дейности, но изискват специални грижи.

2. Носете подходящо облекло

В повечето случаи оперираните могат да продължат да носят обичайното си облекло. Въпреки това, важен съвет след поставяне на стома е да се избягват прилепнали дрехи или такива, които могат да притиснат стомата прекомерно. Освен това могат да се използват тиранти или ластици, които да заменят колана.

3. Съвети за ежедневния живот след стомия – възобновете спорта постепенно

Физическата активност след стомата трябва да се възобнови възможно най-скоро, като се започне с упражнения с лека интензивност. В дългосрочен план хората могат да продължат да се занимават с всеки спорт, който са практикували преди интервенцията, с изключение на тези със силно натоварване, резки движения или вдигане на тежести.

Като цяло, настоящите системи за стома не се отделят при движение и пот. Консултирайте се с медицински специалист, преди да възобновите спорта.

Някои препоръки, които трябва да имате предвид, когато извършвате физически дейности, са следните:

 • Проверете дали торбичката за стомата е прилепнала към кожата и я сменете, ако е необходимо
 • Покрийте филтъра на устройството със специални стикери, ако планирате да правите водни спортове
 • Избягвайте да залепвате устройството минути преди да го потопите във вода
 • Изпразнете устройството преди да започнете тренировка
 • Поддържайте адекватната хидратация

4. Сексуално превъзпитание

Сексуалните отношения могат да продължат нормално след процедурата. Въпреки това, решаващ съвет след стомата е да работите върху самочувствието, сексуалното превъзпитание и приемането.

Изследванията показват, че въздействието на стомата е пагубно за пациентите, дори в неусложнен следоперативен период. Начинът, по който пациентът се приспособява към променения вид на тялото, влияе върху способността му да установява лични взаимоотношения, да изживява и изразява своята сексуалност и да преминава през процеса на рехабилитация.

Някои жени могат да изпитват проблеми и дискомфорт по време на полов акт, докато мъжете могат да изпитват еректилна дисфункция. Важно е да говорите с партньора си и да търсите алтернативи.

Жените трябва да посетят гинеколог в случай на сухота на влагалището.

5. Съвети за ежедневния живот след стомия – вземете предпазни мерки при пътуване и шофиране

Адекватната подготовка, когато сте далеч от дома, е ключова в ежедневните грижи след поставяне на стома. В този смисъл е препоръчително да носите няколко комплекти дрехи и торбички за смяна, когато пътувате със самолет. По този начин ще можете да се погрижите за всяко непредвидено събитие, което може да възникне по време на полета.

Що се отнася до връщането на пътя, ще трябва да изчакате поне 6 седмици след поставянето на стомата, за да възобновите шофирането. Освен това може да се използва система за безопасност на пътя за бременни, в случай че предпазният колан е неудобен.

6. Защитете кожата около стомата

Понякога отпадъците, отделяни през стомата, могат да причинят свръхчувствителност и дискомфорт на околната кожа. В тази връзка се препоръчват следните мерки за грижа:

 • Сменяйте периодично торбичката за стомата, за да предотвратите изтичане
 • Използвайте торбичка с подходящ размер и отвор за кожна бариера
 • Отстранете събирателното оборудване внимателно и избягвайте да го изваждате повече от необходимото
 • Потърсете медицинска помощ в случай на алергия към лепилото или оборудването за стома
 • Почистете кожата около стомата с вода и подсушете старателно, преди да инсталирате кожната бариера и торбата за събиране

7. Съвети за ежедневния живот след стомия – поддържайте подходяща хигиена

Обичайно е хората да се страхуват от къпане, загрижени за ефекта, който водата или сапунът могат да имат върху стомата. Това безпокойство обаче може да бъде облекчено, тъй като оборудването е в състояние да издържи на душове без никакви проблеми.

Понякога сапунът може да попречи на адхезията на кожната бариера, така че човек може да избере да измие околното място само с вода. Друг вариант е след нанасяне на сапуна мястото да се измие обилно с вода. Не се препоръчва да отстранявате торбичката, когато се къпете или взимате вана.

Мъж под душа.
Стомата не пречи на добрата хигиена и торбичката не трябва да се сваля, за да се вземе душ.

8. Научете се как да изпразвате и подменяте торбичката правилно

След операцията персоналът на медицинския център ще ви инструктира как правилно да изпразните и смените събирателната система. Не е необходимо да използвате стерилни материали за почистване на зоната по време на смяната.

Практичен съвет е да изпразните торбичката за стомата, когато достигне половината до една трета от капацитета си, като по този начин избягвате течове или разливи. Стъпките за изпразване на торбичката за събиране са както следва:

 1. Седнете на стол пред или върху тоалетната, възможно най-назад.
 2. Покрийте тоалетната с тоалетна хартия, за да намалите пръскането.
 3. С една ръка дръжте чантата за събиране нагоре; с другата ръка отворете закопчалката.
 4. Наведете се над тоалетната и бавно отворете чантата.
 5. Изпразвайте съдържанието на торбата постепенно.
 6. Почистете вътрешния и външния край на торбата с тоалетна хартия.
 7. Прикрепете отново торбичката и поставете закопчалката.

9. Избягвайте прекомерното окосмяване

Космите в областта на стомата могат да повлияят на адхезията и фиксирането на кожната бариера. По същия начин може да причинят дискомфорт и болка при премахването й. В този смисъл е препоръчително космите в областта да се обръснат или подстрижат с ножица.

Трябва да се внимава при бръснене на зоната. Препоръчително е да използвате пудра за стомата след бръснене, тъй като сапунът и кремовете за бръснене също могат да повлияят на фиксирането на устройството.

Не забравяйте да изплакнете обилно с вода и да изсушите областта, преди да преместите торбичката.

Бързата медицинска помощ е от съществено значение

Има няколко полезни съвета за грижа след стомия. Те имат за цел да подобрят качеството на живот на човека и да избегнат дългосрочни усложнения.

По същия начин, търсенето на медицинска помощ не трябва да се отлага, ако се появят необичайни симптоми. Системата за събиране трябва да се проверява при най-малко съмнение относно правилното й функциониране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gómez A. El paciente ostomizado. Farmacia Profesional. 2006; 20(8): 50-55.
 • Noda Sardiñas C, Alfonso Alfonso L, Fonte Sosa M, Valentín Arbona F, et al. Problemática actual del paciente con ostomía. Rev Cub Med Mil. 2001;  30( 4 ): 256-262.
 • Folguera-Arnau M, Gutiérrez-Vilaplana JM, González-María E, Moreno-Casbas MT, et al. Implementation of best practice guidelines for ostomy care and management: Care outcomes. Enferm Clin (Engl Ed). 2020 May-Jun;30(3):176-184.
 • Yang M, McClure JA, Wanis KN, Vogt KN, et al. From Formation to Closure: Aggregate Morbidity and Mortality Associated With Defunctioning Loop Ileostomies. Dis Colon Rectum. 2022 Sep 1;65(9):1135-1142.
 • De La Llera Domínguez Gerardo. Colostomías: clasificación, indicaciones, detalles de técnica. Rev Cubana Cir. 2007;  46( 4 ).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.