Природни методи против пикочна киселина и подагра
Най-разпространените симптоми на това състояние са скованост, подуване и болка в ставите (особено в областта на палеца). Завишените стойности на пикочна киселина предизвикват заболяване, известно под името „подагра“. В статията ще научите повече относно природните методи, които се използват срещу него.
Враг ли е на организма пикочната киселина?
Когато научите, че причинителят на подагра е именно пикочната киселина, обикновено я класифицирате като “вредна”, наред с високия стрес, холестерол и т.н. Проблемът се крие в количеството й, а не толкова в присъствието в организма само по себе си.
Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който тялото произвежда от пурините – съединения, които поемате с храната (особено с месните продукти). Ако количеството й е в нормални граници, пикочната киселина помага за нормалното функциониране на организма. Завишаването на нивата й обаче води до подагра, медицинският термин за която е “хиперурикемия”.
Когато започне този процес, в ставите се образува вид кристал, който причинява артрит. Хората с високи нива на пикочна киселина често страдат и от камъни в бъбреците. С други думи, пикочната киселина причинява отлагане на утайки в различни части на организма, които от своя страна водят до здравословни проблеми.
Как можете да понижите нивата на пикочна киселина?
Както вероятно сте се досетили, спазването на балансиран и здравословен хранителен режим може да намали стойностите на пикочна киселина в организма. Важно е да направите съществени промени в хранителните навици, тъй като количеството й зависи изцяло от продуктите, които приемате. Ето защо е добре да избягвате следните храни:
- Червени меса
- Алкохолни напитки (най-вече бира)
- Сосове, включващи месо
- Сардини
- Аншоа
- Гъби
- Рафинирана захар
- Пълномаслено мляко
- Колбаси
- Пържени и бързо приготвени храни
Можете да се храните с всичко друго, извън този списък. Препоръчва се и да увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, на пълнозърнести и зърнени храни, като просо и амарант (познат още и като щир).
Също така не бива да забравяте да пиете повече вода всеки ден, за да запазите добрата функция на бъбреците, благодарение на която ще отделяте пикочната киселина с урината. Трябва да сте наясно какво е нужното количество: 8 чаши на ден.
Природни методи за лечение на подагра
Природата предлага разнообразие от средства, с които да помогнете на организма. Съществуват много растения и плодове, консумацията на които е изключително полезна за намаляването и цялостното елиминиране на пикочната киселина в кръвта. Най-добрите варианти са:
Боровинки
Малките лилави плодчета се препоръчват за различни заболявания, например:
- Проблеми с бъбреците
- Инфекции на пикочните пътища
- Диабет
- Високо кръвно налягане
Сокът от боровинки помага за премахването на пикочна киселина. Необходими са следните съставки:
- ¼ чаша с боровинки
- 1 литър вода
Сварете боровинките във водата за 3 минути и оставете течността настрани, за да изстине. Прецедете и пийте от време на време през деня. За да увеличите ефекта, можете да хапвате цели боровинки (като междинна закуска или на десерт), като ги добавите в кисело мляко, сокове, смутита или плодови салати.
Семена от целина
В допълнение към всички други полезни свойства, малките семена на целината са естествен диуретик и противовъзпалително средство. Те помагат за отстраняването на пикочна киселина и намаляване на болката в ставите. Добра идея е да приемате по 500 мг на ден, като дозата варира при различните хора. Ако обаче сте бременна или имате хронични и тежки бъбречни заболявания, избягвайте консумацията на семена от целина.
Череши
Още един миниатюрен плод със стотици ползи. Черешите също намаляват болката в ставите и понижават нивата на пикочна киселина в кръвообращението. Яжте по една шепа на ден или ги добавяйте към рецептите, които приготвяте, за да се насладите на техните ползи.
Прочетете повече: Плодовете с най-ниско съдържание на калории
Магданоз
Това е една от най-използваните подправки във всяка кухня, която е добра известна с диуретичните си свойства. Чудесна е за хората, които страдат от подагра. Можете да го добавяте в различни рецепти и да се наслаждавате на аромата му, както и да го консумирате като чай (като отново не се препоръчва на бременни жени, тъй като увеличава риска от аборт).
Съставки
- 2 супени лъжици кълцан магданоз (30 гр.)
- 1 чаша вряла вода (250 мл)
Приготовление
Добавете магданоза към врящата вода и го оставете да кисне за 5 минути. След като прецедите, течността е готова за консумация. Можете да го пиете по два пъти на ден, като прибавите мед или подсладител на вкус.
Лют червен пипер
Червеният пипер притежава множество противовъзпалителни свойства, затова е добър вариант за лечение на ставни болки и при наличие на високи нива пикочна киселина. Запомнете, че е добре да го консумирате в малки количества, тъй като той повишава телесната температура.
Люцерна
Това растение спомага за естествената детоксикация на организма и елиминира лошия холестерол и пикочна киселина. Можете да го консумирате под формата на чай.
Съставки
- 1 шепа люцерна
- 1 чаша вода
Приготовление
Загрейте двете съставки в тенджера и ги оставете да врат за 3 минути. Покрийте и отстранете от котлона за 5 минути. Прецедете течността, подсладете на вкус и консумирайте, като не бива да пиете повече от две чаши на ден.
Червена детелина
Това растение има хиляди ползи за здравето, като най-вече подобрява отделянето на токсините от организма. Идеално е за детоксикация на пациенти с подагра. Можете да го консумирате като чай.
Съставки
- 2 супени лъжици изсушени листа червена детелина (30 гр)
- 1 чаша вряла вода
Приготовление
Добавете листата във врящата вода и ги оставете да киснат в продължение на 6 минути. Прецедете течността, подсладете по желание и изпийте веднага.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.
-
González, A. (2003). MANEJO DE LA GOTA : Revisión. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.
-
Fernández, D. G., Londoño, J., Santos, P., Reyes, E., & Valle, R. (2009). TRATAMIENTO DE LA GOTA AGUDA. ReViSta.