Прикрийте сивите коси с тези домашни средства

Времето само по себе си е основната причина за косата да става бяла. Възрастта, на която се появяват първите сиви косми зависи от наследените гени по майчина линия.
Прикрийте сивите коси с тези домашни средства

Последна актуализация: 21 декември, 2018

Тези бели или по-светли  косми, които се появяват при мъжете и жените след 40-годишна възраст не са любими на никого. За много хора сивите коси са белег на това, че навлизат в напреднала възраст. Ако намерите първите си бели коси, прочетете тази статия, за да откриете някои от най-добрите начини за прикриването им.

Какви са причините за появата на сивите коси?

Това е  ясен знак на остаряването, въпреки че някои по-млади хора също имат сива коса преди да навършат 35.

По-лесно се  забелязва при хората с тъмна коса, затова хората търсят начини за избягване или покриване на такава коса.

Докато сивите коси са неизбежни, то е възможно да се забави появата им с домашни средства или като ги покриете с естествени багрила.

Времето само по себе си е основната причина за косата да става  бяла. Възрастта, на която се появяват първите сиви косми зависи от наследените гени по  майчина линия.

Например, ако майка ви е  имала много бели косми в ранна възраст, тогава е вероятно, че вие ​​също ще имате сива коса на 40 години (или по-рано). Причината за това е липсата на меланин, естествения пигмент, който дава цвят на косата си.

Фактори като стрес  или нездравословен начин на живот могат да допринесат за появата на повече сиви коси, отколкото е нормално.

Казват, че високата консумация на рафинирани брашна и захари е друга причина, въпреки че това все още не е  напълно потвърдено.

Сивите коси се появяват по-рано при жените

Сивата коса е по-честа при жените, отколкото при мъжете, и обикновено се появява по-рано при жените, отколкото при мъжете.

Средства за забавяне на появата й

Благодарение на тези домашни средства, можете да подобрите външния вид на косата си и да забавите загубата на цвят. Те също така помагат за овлажняване и укрепване на косата.

Ако е преждевременно прошарена, то както е споменато по-горе, наследствеността играе най-важната роля. Но  вашият проблем може да е предизвикан от йодния дефицит, както и този на мед. Яжте повече ядки, пълнозърнести храни, бобови растения, авокадо и грах.

Намалете приема на алкохол и се откажете от пушенето. Най-добрите домашни средства за да се избегнат белите коси са:

Градински чай

Тази билка се препоръчва за хора с кестенява коса. Чаят има много качества и различни приложения.

Направете отвара от шепа листа градински чай, смесени с друг или  от черен чай в половин литър вряща вода. Оставете да изстине и се използва за  изплакване на вашата коса.

Градински чай за прикриване на сивите коси

Розмарин

Ако имате тъмна коса, можете да се възползвате от отвара на розмарин, за да предпазите косата от посивяване. Направете чай с четири супени лъжици розмарин в половин литър вода. Това също е добро за укрепване на корените и подобряване състоянието на кожата на главата.

Използвайте спрей за да покриете напълно косата и след няколко дни тя ще изглежда по-тъмна.

Лайка и куркума

Тези две билки са за руса коса. Използването  на отвара от двете ще придаде на косата ви златист блясък, който ще покрие сивото. Добавете 4 супени лъжици лайка за литър вода, прецедете,филтрирайте и използвайте за изплакване.

Ако искате да предадете на  косата си цвят на мед, добавете две супени лъжици куркума на прах.

Авокадо, арган или кокосово масло

Тези три съставки са ви истински приятели, когато става въпрос за забавяне появата на белите коси. В допълнение, техните масла са естествено хидратиращи. Смесете ги  в маска за коса, нанесете и покрийте с топла кърпа. След 20 минути изплакнете с топла вода.

Авокадо за забавяне появата на белите коси

Магнолия

Чая от магнолия е чудесно средство за покриване на сивите коси. Просто смесете една супена лъжица в чаша топла вода. След като се охлади, филтрирайте и изплакнете чистата коса.Това ще потъмни сивите коси и придаде по-равен тон.

Домашни средства за покриване на сива коса

В допълнение към естествените средства по горе, можете да се възползвате от тези рецепти, чиито съставки най-вероятно вече имате около или във вашия дом.

Яйце,орех и розмарин

Ще имате нужда от 2 орехови листа, 5 счукани орехи, 1 яйчната черупка и една шепа от розмарин. Смесете всичко заедно, за да образува паста, която ще се използва като маска Нанесете и оставете да  работи за около един час и след това изплакнете обилно с вода. Повторете веднъж седмично.

Розмарин и градински чай

Ще имате нужда от три супени лъжици от всяка една от тези билки, ако са пресни е по-добре, и една чаша вряща вода. Разбъркайте добре и оставете за 10 минути. Когато се охлади, го използване като последно изплакване на косата. Не изплаквате с вода.

Къна и лимонов сок

Къна и лимонов сок за прикриване на сивите коси

Единствените две съставки са три супени лъжици  къна и една супена лъжица лимонов сок. Разбърква се добре, за да образува паста. Нанасяте я  и покривате косата си с найлонов плик. Нека маската работи в продължение на три часа и след това изплакнете. Къната ще придаде на косата ви червеникав тон, ако процесът се повтори няколко пъти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.