Преборете се с високото кръвно налягане и завишения холестерол с помощта на това домашно средство с джинджифил и чесън
Високото кръвно налягане и високият холестерол са две сърдечно-съдови състояния, които с всяка година стават все по-често срещани, поради увеличаващия се брой хора, водещи заседнал начин на живот.
Отключването им кара сърдечните мускули да се претоварват и по този начин засяга кръвообращението и артериалното здраве.
Най-притеснителното е, че и двете състояния се развиват незабележимо, като най-често се диагностицират, когато са вече в напреднал стадий.
В резултат от това се повишава рискът от състояния като атеросклероза, сърдечен удар и инфаркт.
Също така, тъй като могат да засегнат функционирането и на други органи, качеството на живот на страдащите от тях започва да се влошава.
За щастие, можете да приготвите някои домашни лечебни средства, за да се преборите с тези състояния безопасно и ефективно, благодарение на свойствата на някои натурални съставки.
В днешната статия ще споделим с вас рецепта, направена с джинджифил и чесън, която е от полза за третирането на високото кръвно налягане и високия холестерол, поради концентрацията си на хранителни вещества.
Открийте повече за нея тук!
Домашно средство с джинджифил и чесън за контролиране на кръвното налягане и холестерола
Това натурално средство с джинджифил и чесън е лекарство, което се е използвало от древни времена за понижаване на високото кръвно налягане и на нивата на лошия холестерол (LDL).
Тези съставки се отличават с противовъзпалителни, очистващи и съдоразширяващи свойства. Така че след като тялото ги усвои, те улесняват контролирането на тези състояния.
Това средство не е чудодеен лек или нещо подобно. Въпреки това, той е от страхотна помощ за хората, диагностицирани с тези проблеми.
Ползите от джинджифила
Основните ползи от джинджифила за справянето с високото кръвно налягане и завишения холестерол се приписват на активното вещество в него, познато като джинджерол.
Тази субстанция придава на джинджифила специфичния му пикантен вкус. Тя действа също и като противовъзпалително вещество, което е идеално за облекчаването на проблеми с кръвообращението.
Детоксикиращото действие на джинджифила подпомага пречистването на кръвта и в резултат от това намалява натрупването на липиди по артериалните стени.
Той притежава също и лек диуретичен ефект, който допринася да се премахнат задържаните течности в телесните тъкани, което регулира минералните соли и улеснява контролирането на високото кръвно налягане.
Вижте още: Лечебните свойства на джинджифила
Ползите от чесъна
От древни времена чесънът се счита за една от най-полезните храни, допринасящи за сърдечно-съдовото здраве. Това се дължи на високото съдържание на сярното съединение, наречено алицин.
Тази субстанция, която се намира също и в лука, притежава противовъзпалителни, антикоагулантни и съдоразширяващи свойства. Всички те са определящи фактори за регулирането на кръвното налягане и за предотвратяването на холестеролни натрупвания.
Освен това, детоксикиращите му способности подпомагат процесите на филтриране на кръвта. Това намалява акумулацията на токсини и други вредни частици, които преминават през кръвния поток.
В допълнение към това, чесънът притежава значителен набор от витамини и минерали, които укрепват сърдечния мускул и артериите.
Прочетете и това: Невероятните ползи от приема на чесън с мед на гладно
Как да приготвите това домашно средство срещу високото кръвно налягане?
За да подчертае свойствата на джинджифила и чесъна, това средство се възползва от качествата на ябълковия оцет, лимона и меда.
Всички тези съставки заедно създават мощно естествено лекарство, което предотвратява безброй много заболявания, когато се консумира редовно.
Също така, освен че спомага да се подобри сърдечно-съдовото здраве, то подсилва също имунната система и допринася за доброто състояние на белите дробове.
Съставки
- 1 чаена лъжица настърган джинджифил (5 мл)
- 1 скилидка чесън
- 1/2 чаша лимонов сок (125 мл)
- 1 супена лъжица мед (25 г)
- 1 супена лъжица ябълков оцет (10 г)
Начин на приготвяне
- Налейте лимоновия сок в стъклен буркан и след това добавете вътре настъргания джинджифил и намачканата скилидка чесън.
- Разбъркайте съставките с дървен прибор и после прибавете меда и ябълковия оцет.
- Затворете плътно буркана с лекарството и оставете да престои за 24 часа.
- Разклатете добре няколко пъти, за да сте сигурни, че съставките са смесени добре.
- След като изминат 24 часа приемете една супена лъжица на гладно и приемайте отново преди всяко хранене.
- Съхранявайте остатъка от лекарството в хладилник и консумирайте ежедневно.
- Имайте предвид, че ефектите не са моментални, но ще започнете да се чувствате по-добре в рамките на дни.
За да постигнете положителни резултати от това лечебно средство, трябва да подобрите хранителните си навици и да тренирате редовно.
Комбинирането на всички тези фактори е най-ефикасният начин да се справите с тези проблеми преди да настъпят усложнения.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Absorption, C. (2013). Cholesterol Absorption, Synthesis, Metabolism, and Fate. Marks’ Basic Medical Biochemistry: A Clinical Approach. https://doi.org/10.1038/sj/thj/6200042
- Liu, Q., Liu, J., Guo, H., Sun, S., Wang, S., Zhang, Y., … Qiao, Y. (2013). [6]-Gingerol: A novel AT1 antagonist for the treatment of cardiovascular disease. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0032-1328262
- Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
- Gordillo-Paniagua, G., & Valencia-Espinoza, L. C. (1992). HIPERTENSION ARTERIAL. Acta Pediatrica Espanola.
-