Ползите от кардамона според науката

Кардамонът е подправка със силен аромат, която може да се използва в сладки и солени рецепти. В тази статия искаме да ви разкажем за ползите от кардамона според науката.
Ползите от кардамона според науката

Последна актуализация: 06 декември, 2020

Ползите от кардамона са документирани от столетия. Въпреки това наскоро научни проучвания доказаха това. Кардамонът често се използва като подправка, тъй като леко сладникавият му аромат подобрява вкуса на редица ястия. Въпреки това много хора предпочитат и използват това растение (Elettaria cardamomum L) заради лечебните му качества.

Според статия публикувана в Journal Medicinal & Aromatic Plants, растението произхожда от Индия. Използвало се е в традиционната медицина от векове. Освен това е една от най- познатите ароматни съставки в кулинарията и козметиката.

Искате ли да научите повече за ползите от кардамона?

Ако е така, продължете с четенето!

Основните ползи от кардамона

Семената и маслото от кардамона имат интересни лечебни приложения. Въпреки че не се използват като средства на първа линия за лечение, те могат да спомогнат подобряването на общото здравословно състояние. Стига да са част от здравословен режим на хранене.

Според една от главите в книгата Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, тази подправка притежава противовъзпалително, антиоксидантно и антимикробно действие, обясняващи позитивното й въздействие върху здравето. Освен това консумацията й е безопасна за повечето хора и може да бъде приемана под различни форми.

Кои са ползите от кардамона?

Кардамонът спомага регулирането на кръвното налягане

Хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от свойствата на кардамона. Според проучване публикувано в Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, кардамонът спомага понижаването на високото кръвно налягане при пациенти с първична хипертония. Освен това подобрява фибринолизата и антиоксидантния статус.

Не е напълно ясно защо тази подправка оказва този ефект върху здравето. Изследователите предполагат, че това е свързано с лекия й диуретичен ефект. Казано по друг начин кардамонът стимулира отделянето на течностите, задържани в тялото, представляващи рисков фактор за хипертонията.

Ползите от кардамона - помага при високо кръвно налягане.

Кардамонът може да бъде регулатор на кръвното налягане, спомагащ лечението на пациенти с хипертония.

Прочетете и: 7 натурални средства при хипертония

Кардамонът ви предпазва от хронични заболявания

Благодарение на противовъзпалителните си качества, кардамонът понижава риска от нетрансмисивни хронични заболявания, включително и на тези попадащи в категорията метаболитен синдром. Въпреки че възпалението е необходимо до определена степен, с течение на времето то може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Според проучване публикувано в медицинското списание Biomedicine & Pharmacotherapy, кардамонът съдържа полифенолни съставки, флавоноиди и терпеноиди, спомагащи борбата с възпалението. И за да бъдем по-точни, доза от 50-100 мг на килограм телесно тегло може да спомогне инхибирането на четири възпалителни съединения при проучвания проведени върху мишки.

Ползите от кардамона: грижи се за здравето на храносмилателния тракт

Една от най-важните ползи от кардамона е способността му да се грижи за здравето на храносмилателния тракт. Фактите показват, че съчетаването му с други лечебни билки, може да облекчи често срещани симптоми като гадене и повръщане. Освен това експертите вярват, че кардамонът помага и при язва.

Според проучване върху животни публикувано в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, екстрактите от кардамон в съчетание с други билки намаляват риска от образуване на язви. Освен това тестове в епруветки предполагат, че кардамонът може да ни предпази и от бактерията Helicobacter pylori, основен причинител на стомашните язви храносмилателни проблеми.

Кардамонът се грижи и за здравето на устната кухина

Едно от традиционните приложения на кардамона е свързано с грижата за здравето на устната кухина. Той е една от съставките бореща се срещу лошия дъх и често се използва в производството на дъвки поради тази причина. Проучване публикувано в Dental Research Journal твърди, че тази подправка е ефикасно срещу патогенни бактерии в устната кухина като Streptococcus mutans и Candida albicans.

Същевременно проучване от 2009 година показва, че при изследвания в епруветка, екстрактите от кардамон са полезни в борбата с пет бактерии причиняващи кариеси. Кардамонът спомага спирането на развитието им. Въпреки това са необходими още проучвания за доказване на този ефект върху хората.

Ползите от кардамона в борбата с лошия дъх

Едно от класическите приложения на кардамона е в борбата с лошия дъх.

Други ползи от кардамона

  • Кардамонът използван в ароматерапията може да спомогне подобряването на дишането и въздушния поток към белите дробове при натоварване.
  • Екстрактът получен от тази подправка помага и за понижаване на високото ниво на ензимите на черния дроб, триглицеридите и холестерола според редица проучвания.
  • Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, кардамонът оказва положителен ефект и за контролиране на тревожно поведение.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 начина да ползваме етерични масла у дома

Безопасна ли е консумацията на кардамон?

Към момента няма данни за евентуални негативни реакции свързани с консумацията на кардамон. Специалистите считат, че приемът на кардамон от здрави възрастни не крие рискове за здравето. Въпреки това съветват консумацията му да бъде умерена.

Междувременно те предупреждават да се внимава с консумацията на кардамон за лечебни цели от бременни и кърмещи жени. Същото се отнася и за децата, въпреки че няма тревожна информация за употребата на билката в тези случаи.

Най-добрият начин за възползване от полезните качества на тази подправка е като я добавяте в естествената й форма към храната. На пазара се предлагат и хранителни добавки, но те не са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Затова трябва да бъдат приемани внимателно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.