По-чиста коса за по-дълго време

Шампоаните от магазина, които използваме, са по-скоро агресивни, отколкото полезни.
По-чиста коса за по-дълго време
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Написано и проверено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Възможно ли е? Съществуват ли наистина средства, които да помогнат да се радваме на по-чиста коса за по-дълъг период от време? Нека заедно открием някои интересни трикове!

Защо косата остава чиста за толкова кратко?

Има средства, чрез които да се радваме на по-чиста коса.

Това е толкова често срещан проблем! Обикновено причините, поради които косата при някои хора губи блясъка и копринената мекота след измиването, често се дължат на:

 • Прекомерното производство на себум, което води до замърсяване и омазняване на косата.
 • Човешките хормони също могат да накарат скалпа да произвежда излишни количества себум. Промените, случващи се в тялото по време на менструация например, обикновено причиняват този проблем.
 • Лошото хранене с високо съдържание на мазнини, захари, рафинирани брашна или хлебни изделия също може да причини тези метаболитни проблеми, които водят до свръхпроизводството на себум.
 • Може да се изненадате, но често шампоаните, които използваме, са просто “химически продукти”, които са по-скоро агресивни, отколкото полезни. Ако сте от хората, които ползват продукти за миене на косата всеки ден, със сигурност сте забелязали, че те никога не „изпълняват обещанията” от етикета. Много от тях в действителност правят косата дори още по-мазна. Най-добре е да ги използвате само веднъж или максимум 2 пъти седмично, а още по-добре би било да заложите на естествени средства, които ще представим по-долу.

Какво да направим, за да се радваме на по-чиста коса за по-дълъг период от време?

Домашно средство 1: Ябълков оцет и сода за хляб

Ябълков оцет за по-чиста коса за по-дълъг период от време

Съставки:

Приготовление:

 • Това средство, колкото лесно, толкова и ефикасно, може да се използва 2 пъти седмично. Благодарение на него на следващия ден ще се радвате на лека, блестяща и копринена коса без никакво сплъстяване. Това се дължи отчасти на содата за хляб, която, благодарение на алкалните си свойства, които регулират рН, позволява да се премахне излишния себум от скалпа.
 • Що се отнася до ябълковият оцет, известно е, че този евтин и достъпен продукт всъщност е един от най-добрите средства за грижа за косата. Той й придава блясък и мекота и регулира неприятното омазняване. За да приготвите това домашно средство, разредете 1 супена лъжица сода за хляб във вода и след това добавете ябълковия оцет.
 • Нанесете сместа върху влажна коса с леки масажни движения, докато достигне скалпа, и оставете да престои 20 минути. След това измийте косата с топла вода. Ще видите, колко красива ще изглежда и ще се радвате на мека, блестяща и по-чиста коса най-малко 3 дни.

Домашно средство 2: Яйца, кисело мляко и лимон

Маска с кисело мляко и яйце за по-чиста коса за по-дълъг период от време

Съставки:

 • 1 яйце
 • 1 кисело мляко
 • Сокът от ½ лимон

Приготовление:

 • Тази маска е чудесна и също може да се прилага 2 пъти седмично. Понякога обикновените домашните средства като тези дават много по-добри резултати, отколкото скъпите процедури в салоните за красота. Струва си усилието да ги опитате – най-малко в продължение на 1 месец. Ще се изненадате не само от това, колко лесни и икономични са, но също така и от чудесните резултати за по-дълъг период от време.
 • Лимонът, например, е класически продукт за красота на косата. Той помага за уравновесяване нивата на рН на мазнините, отделяни от скалпа и придава блясък на косата, като я прави още по-красива. Що се отнася до яйцето и кисело мляко, те действат като два мощни източника за укрепване на косата, предоставят необходимите витамини и регулират излишните мазнини, които понякога я карат да изглежда мръсна и сплъстена.
 • Как се приготвим тази маска? Много е лесно. Започнете със смесването на яйцето с киселото мляко, докато получите хомогенна паста. Когато е готова, добавете сока от ½ лимон и продължете да бъркате.
 • Следващата стъпка също е много проста: Нанесете тази натурална и хранителна маска върху влажна коса, като се уверите, че скалпът я абсорбира добре. Оставете да престои в продължение на 20 минути и след това изплакнете с топла вода. Сигурни сме, че ще останете доволни от резултатите и ще се радвате на лъскава и по-чиста коса за по-дълъг период от време.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carrasco Otero, F. (2014). Diccionario de ingredientes cosméticos. Madrid: Tu Imagen Personal.
 • Cruz Álvarez, N. S. (2012). Fitocosméticos: con fórmulas para la preparación de todo tipo de cosméticos: champús, geles de baño, jabones, cremas hidratantes, cremas antiarrugas, desodorantes, filtros solares, leches limpiadoras, lociones contra la caída del cabello, pasta de dientes, exfoliantes, perfumes, máscaras faciales, etc. Madrid: AMV.
 • Gibello Prieto, A. M.; Carrillo Troya, C., y Hernando Hernando, M. (2007). Tratamientos capilares. Madrid: Paraninfo.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.