Опиоидите: какво представляват и за какво се използват?

Лекарите понякога предписват опиоиди по рецепта, защото те са силни болкоуспокояващи. Най-известната форма е морфина, но има и много други.
Опиоидите: какво представляват и за какво се използват?
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Опиоидите по рецепта са група лекарства, които се свързват с опиоидните рецептори в нервната система. Фармакологичният ефект се появява като резултат от това свързване, като освен това облекчават болката. Но знаете ли кои са главните причини поради които лекарят би предписал опиоиди?

Опиоидите са безопасни лекарства, но те могат да доведат до зависимост. Така че когато един човек използва висока доза, тяхното тяло свиква към лекарството и изисква много по-голяма доза за да се създаде същия ефект.

Най-често използваните съставки са хидрокодон, оксикодон, морфин и кодеин. Има много повече, но това са тези с най-голямата граница на безопасност.

За какво се използват опиоидите по рецепта?

Опиоидите: колаж на маково поле и лекарства

Хората използват опиоиди по рецепта за да облекчат острата болка и веднага да подобрят качеството на живот при човека. Техният механизъм на действие регулира болезнените стимули в нервната система, като взаимодействат с опиоидните рецептори. Като резултат от тази верижна реакция, силата, с която тялото възприема болката, или намалява или изчезва напълно.

Първият опиоид, използван някога за тази цел, е бил морфинът. Лекарите използват скала, която използва морфинът като начална точка (това е, морфинът е със стойност 1). Тогава, от там, числото показва какъв е процента на действие, който лекарството има, което трябва да набавят, за да изчислят аналгетичната сила на опиоида.

Опиоидните рецептори са протеини, намиращи се в повърхността на клетките в централната нервна система (както при мозъка, гръбначния мозък и т.н.) и те продължават през храносмилателния тракт.

Механизмът на зависимост лежи прецизно в тези молекули, като новите рецептори се синтезират с всяка доза благодарение на активирането на гена, отговорен за кодирането на информацията за този конкретен протеин. Активирашият сигнал се регулира с повече рецептори и освен това става изключително необходим за увеличаването на дозата. Това е така, за да може повече частици да се свързват с рецепторите на повърхността, за да се предизвика желания ефект.

Опиоидите: защо лекарят ги предписва?

Няколко таблетки от различни лекарства

Болката е главната причина, поради която лекарите предписват опиоиди. Когато един човек изпитва хронична болка, тогава се появяват психически и физически промени и влошават неговото качество на живот.

При тези видове ситуации, единствената алтернатива е да се предпишат малки опиоиди. Аналгетичното действие на тази подгрупа вещества е умерено, но те са по-лесни за справяне.

Обаче, могат да се предпишат силни опиоиди когато човек изпитва интензивна остра болка. Това семейство лекарства е по-силно, но те имат много тясна терапевтична граница, така че е много вероятна опасността от зависимост.

Каквито и опиоиди по рецепта да получите, трябва да пиете само количеството, предписано от вашия лекар, тъй като това е единствения начин за избягване на страничните ефекти. Тези видове лекарства се предписват строго под лекарско наблюдение. Освен дозата, трябва да уважавате интервала между всяка доза и почивките между тях.

Странични ефекти

Една ръка на пода, а до нея рапръснати хапчета

Както споменахме отгоре, основният недостатък тук е опасността от зависимост към лекарства. Все пак, лекарите предписват тези лекарства когато няма друга алтернатива за успокояване на болката. Друго нещо, което да се има предвид, е честата злоупотреба с тези вещества за забавление.

В това отношение, хората нямат медицински оправдания да ги използват различно от „приятното“ усещане, произведено от тях, което създава зависимите. Когато това се случи, зависимостта е толкова голяма, че човек ще премине в състояние на отдръпване, ако той се откаже от тях.

Накрая, имайте предвид, че въпреки тяхната лоша репутация, опиоидите са много полезни не само заради тяхната чудесна способност за облекчаване на болката, но също подобряват и настроението на човека. Хората възвръщат функционалната си способност и могат да извършват задачи нормално когато болката е извън картината. Това е много важно при хора с хронични заболявания, защото това също подобрява психическото им здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.